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Honorable Tracey Bright Opinion No. DM-228
Ector County Attorney
County Courthouse, Room 201 Re: Whether a county commissioner may
Odessa, Texas 79761 raise an issue for discussion after the
commissioners court has taken final action
on it and related questions (RQ-204)
Dear Ms. Bright:

You inquire about the procedures for raising an issue for discussion at a meeting of
the commissioners court. You state that the Commissioners Court of Ector County took
a final vote on amendments to an ordinance concerning sexually oriented businesses at a
meeting from which one commissioner was sbsent. See generally Local Govit Code ch.
243 (municipal and county authority to regulate location of sexually oriented business).
Opponents of the amendments wish to have the court reconsider them. Questions have
arisen on whether this matter may be placed on the agenda, or whether the commissioners
may discuss it without having it placed on the agenda.

You ask:

(1) In a subsequent meeting, can a Commissioner raise an issue for
discussion if the Commissioners Court has previously taken final
action on the matter?

(2) [May] the Commissioners refuse to plsce a matter on their
agenda?

The fact that the commissioners court has taken final action on amendments to an
ordinance does not prevent it from amending the ordinance in the future or engaging in
discussion that may lead to an amendment. See August A. Busch & Co. v. Caufield, 135
S.W. 244 (Tex. Civ. App. 1911, writ refd) (commissioners court has power to rescind an
order made in its legislative capacity, insofar as vested rights are not impaired);
Collingsworth County v. Myers, 35 SW. 414 (Tex. Civ. App. 1896, no writ)
(commissioners court may at any time revoke or modify resolution setting county judge's
salary for ex officio services, when judge had not yet eamed that salary); see also Clark v.
Tarrant County Child Welfare Unit, 509 S.W.2d 378, 381 (Tex. Civ. App.—Fort Worth
1974, no writ) (legislature may as a general matter repeal any statute at will). The
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commissioners court is subject to the Open Meetings Act, see V.T.C.S. art. 6252-17,
§ 1(c), and its mesetings must comply with the requirements of the Open Meetings Act.
Written notice of the “"date, hour, place, and subject of each meeting” held by the
commissioners court must be given before the meeting in accordance with section 3A of
the act, subject to the following exception:

The requirement for notice ... does not apply to matters about
whchmeaﬁcﬁcmdmfomuonoramutnonofmnmgpohcyu
furnished in response to an inquiry made at such meeting, whether
such inquiry is made by a member of the general public or by a
member of the governmental body. Any deliberation, discussion, or
decision with respect to the subject about which inquiry was made
shall be limited to a proposal to place such subject on the agends for
a subsequent meeting of such governmental body for which notice
has been provided in compliance with this Act.

V.T.C.S. art. 6252-17, § 3A(a).! Section 3A of the Open Meetings Act allows a county
commissioner to make an inquiry during the meeting about factual information or existing
policy that does not appear on the meeting notice, but the court may not discuss the
subject except within the narrow limits set out in section 3A.

In addressing your question about authority to place subjects on the agenda for a
commissioners court meeting, we assume that all subjects on the agends of the meeting
are also set out in the public notice of a meeting provided in accordance with section 3A
of the Open Meetings Act.2 Attorney General Opinion JM-63 (1983) determined that the
county judge was not authorized to control the content of the agenda, even though a
statute designated him the presiding officer of the court. Local Govt Code § 81.001(b)
(formerly V.T.C.S. article 2342 (1925)). The opinion in Hansbro v. Neiderhofer, 83
S.W.2d 685 (Tex. Civ. App.—Beaumont 1935, no writ) supports this conclusion. It held
that a county judge was subject to a writ of mandamus where he refused to recognize a
motion duly proposed and seconded at a commissioners court meeting. The court stated
that a county judge must allow the members of the court to submit motions to a vote of
the court. Id. st 685. Attomney General Opinion JM-63 concluded that the commissioners

ISection 3A of article 6252-17, V.T.C.S., is not the exclusive means of placing a subject on the
agenda of 3 meeting subject to the Open Meetings Act. See Attorney General Opinion MW-32 (1979).

2The terms "agenda® and "notice” have been used interchangeably in discussions of the Open
Meetings Act, because of the practice of posting the agenda as the notice ot as an appendix to the notice.
See City of San Antonio v. Fourth Court of Appeals, 820 S.W.24 762, 764 (Tex. 1991). However, an
agenda of & meeting is defined as ®a list, outline, or plan of things 10 be considered or done,* while the
notice of the mecting is 3 written announcement. WEBSTER'S NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 63,
808 (1983). We assume in answering your questions that the same list of subjects appears on both the
written notice of the commissioners court meeting and on the agenda before the commissioners at the
meeting.
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court as & whole has the suthority to determine its own agenda. See Tex. Const. art. V,
§ 18 (county commissioners court shall exercise power and jurisdiction over county
business); Gov't Code § 311.013; Canales v. Laughlin, 214 SW.2d 451 (Tex. 1948). It
also stated that "[e]ach member of the court . . . must be permitted to place on this agenda
any item of his choosing.” Attorney General Opinion JM-63 at 3. Thus, a county
commissioner may place a matter on the agenda for a meeting.

This conclusion does not mean that a commissioners court cannot adopt a
procedure for placing items on the agenda. The net effect of any procedure adopted,
however, cannot be to preciude a member of the court from placing an item on an agenda
30 that it may be discussed publicly. While votes on any particular matter may be subject
to majority rule, we cannot condone the implementation of any pfocedure that would
eﬁ'ectwely preclude a duly elected representative on the commissioners court from at a
minimum providing a public forum for discussion of any particular issue.

You also ask:

(3) May Robert's Rules of Order be used to govern discussion in the
Commissioners Court meetings?

(4) If a treatise may be used to regulate the conduct of meetings,
must it be formally adopted as the controlling authority in
Commissioners Court?

Sections 81.005 and 81.006 of the Local Government Code address the time,
location, and quorum reguirements of commissioners court meetings. The court is also
subject to the Open Meetings Act, but we have found no statute setting out
. comprehensive procedures for the conduct of commissioners court meetings.

The commissioners court of a county has only those powers that are expressly or
by necessary implication granted it by the constitution and the statutes, but it has broad
discretion in exercising expressly conferred powers. Canales, 214 S.W.2d 451; Anderson
v. Wood, 152 S.W.2d 1084 (Tex. 1941). A commissioners court may adopt reasonable
rules that are consistent with relevant provisions of law® to govern the conduct of its
meetings. See generally Antorney General Opinion H-188 (1973). If the commissioners
court wishes its meetings to be conducted according to Robert's Rules of Order or of
those provisions of a treatise that are consistent with law, and to require compliance with
those provisions from all members of the court, the court must formally vote to adopt the
provisions.

3For example, rules applicable to meetings of the commissioners court must be consisten with
the Open Meetings Act.
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SUMMARYX

The commissioners court may continue to discuss an issue in &
subsequent meeting even though it has previously taken final action
on it, provided the topic of discussion has been properly noticed.
Authority to prepare the agenda for a meeting is vested in the
commissioners court as a whole, and not in the county judge. An
individual commissioner may place items of his choosing on the
agends. The commissioners court may adopt reasonable rules
consistent with relevant statutes and constitutional provisions to
govem its meetings. If the court wishes its meetings to be governed
by the provisions of a treatise that are consistent with law, it must
wummmmwmmmmquMMBMaMmﬁuwme
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