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Dear Mr. Mathis:

On behalf of the Structural Pest Control Board (the"board”), you ask whether
provisions of the City of Greenville regulation of pesticides ordinance, City of Greenville
Ordinance No. 92-083 (the "ordinance®), are preempted by the Structural Pest Control
Act, VT.CS. art. 135b-6 (the "act™).! The act extensively regulates the business of
structural pest control, by licensing persons engaged in the business, see V.T.C.S. art.
135b-6, §§ 4, 4B, 4C, 9, setting forth limited exceptions to the general requirement that
only licensed persons may apply pesticides and other pest control agents, id. §§ 5, 11, and
governing the conditions under which pesticides and other agents may be applied, id.
§§4G, 4H. A first-time violation of any section of the act constitutes a Class C
misdemeanor. J/d. § 10A. A repeat violation is a Class B misdemeanor. /d. Section 11A
of the act provides that “[t]he Structural Pest Control Board is the sole authority in this
state for licensing persons engaged in the business of structural pest control.”

The ordinance appears to be an attempt to reduce the levels of pollutants in the
City of Greenville's waste water. City of Greenville Ordinance No. 92-083, preamble
(codified as City of Greenville Code of Ordinances, Chapter 4, § 4.800). It requires retail
vendors of pesticides to attach educational material to pesticide products which are
available for sale, and to display information about the proper use and disposal of pesticide
products. City of Greeaville Code of Ordinances, Chapter 4, § 4.802. It also requires
professional pesticide applicators to disseminate educational material supplied by the city
to customers at the time of application, and to file reports with the city's Water Utilities
Department. Id. § 4.803. In addition, it requires owners of "multi-occupancy dwellings"
to notify occupants of an indoor application of pesticides no later than 24 hours prior to
the application, to disseminate educational material supplied by the city, and to file reports
with the city’s Water Utilities Department. Jd. § 4.804. Violation of the ordinance
constitutes 8 misdemeanor punishable by a fine not to exceed $2,000.00. City of
Greenville Ordinance No. 92-083, § 4.

IWe note that the legislature has recently enacted an amendment to the Structural Pest Control
Act that would specifically preempt a city from adopting an ordinance regarding pesticide sale or use,
except as otherwise provided by the act. See Acts 1993, 73rd Leg., ch. 96, § 2 (effective May 7, 1993).
This opinion docs not address the Structural Pest Control Act as amended.
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The City of Greenville is a home-rule city. The Texas Constitution grants such
cities all the power of self-government not expressly denied them by the legislature. Tex.
Const. art. X1, § 5; Dallas Merchant's & Concessionaire’s Ass'n v. City of Dallas, No.
D-2159, slip op. at 3 (Tex. April 7, 1993). The Texas Constitution prohibits a home-rule
city from enforcing any legislation inconsistent with state laws or the state constitution.
Tex. Const. art. X1, § 5; Dallas Merchant's & Concessionaire's Ass'n, slip op. at 3 (citing
City of Brookside Village v. Comeau, 633 S.W.2d 790, 796 (Tex.), cert. denied, 459 U.S.
1087 (1982)). The Texas Supreme Court has instructed that, in determining whether an
ordinance is fatally inconsistent with state law on the same subject matter, courts must
seek to construe the two in a way that will leave both in effect, if possible. City of
Richardson v. Responsible Dog Owners of Texas, 794 S.W.2d 17, 19 (Tex. 1990).
*[T]he mere fact that the legislature has enacted a law addressing a subject does not mean
the complete subject matter is completely preempted." Id. Moreover, it is well
established that “if the Legislature chooses to preempt a subject matter usually
encompassed by the broad powers of a home-rule city, it must do so with unmistakable
clarity.” Dallas Merchant's & Concessionaire’s Ass'n, slip op. at 4 (citing City of
Sweetwater v. Geron, 380 S.W.2d 550, 552 (Tex. 1964)).

First, you ask whether the City of Greenville may “define [a] multi-occupancy
structure for purposes of providing notice in a manner different from the statutory
definition of apartment in [section 4B of the act]."? In a related question, you ask if “the
City of Greenville [has] the authority to require a 24-hour notice of pesticide application.”
We address these questions together.

Notice of treatment is governed by section 4G of the act, which sets forth different
requirements for residential rental units with less than five and with five or more rental
units. For an indoor treatment at a residential rental property with less than five rental
units, an applicator is required to leave a "pest control information sheet" in the residence
at the time of each treatment. V.T.C.S. art. 135b-6, § 4G(c). No notice is required. Id.
For indoor treatments at residential rental properties with five or more rental units, work
places, and other institutions such as hospitals and schools, 48 hour's notice is required.
Id. § AG(d) - (f). The ordinance, on the other hand, requires owners of "multi-occupancy
dwellings” to notify occupants of an indoor application of pesticides no later than 24 hours
prior to the application. City of Greenville Code of Ordinances, § 4.804. "Multi-
occupancy structures” are defined as "dwellings which house more than one family living
unii which includes but is not limited to duplexes, apartments, hotels, motels, nursing
homes, etc.” Jd. § 4.801.

2Subsection (a) of section 4B provides: "In this section, ‘apartment building' means a building
that contains two or more dwelling units that are rented primarily for nontransient permanent dwelling
purposes, with rental paid by intervals of one week or longer.” V.T.C.S. art. 135b-6, § 4B(a). Section 4B,
however, does not contain provisions regarding notice. Notice of treatment is governed by section 4G of
the act, which does not use the term "apartment building,” but rather sets forth different requirements for
*residential rental units” with Jess than five and with five or more rental units.
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Clearly, the ordinance's 24-hour notice requirement is fatally inconsistent with the
notice requirements set forth in section 4G of the act. The ordinance requires 24-hour
notice in some residential rental properties where the act requires no notice at all? In
other instances, the ordinance requires 24-hour notice where the act requires 48-hour
notice. It is not possible to construe the act and the ordinance's notice provisions in
harmony. Therefore, we conclude that the City of Greenville ordinance’s notice provisions
are preempted by the act and are therefore void.

Next, you ask whether the City of Greenville may require the dissemination of
educational materials. The ordinance requires retail vendors and professional pesticide
applicators to disseminate educational material supplied by the city. Jd. §§ 4.802, 4.803.
As you point out, the act requires persons who engage in the business of pest control to
distribute "pest control information sheets” developed and approved by the board.
V.T.CS. art. 135b-6, § 4G. We do not believe, however, that the act preempts the
ordinance's requirements regarding the dissemination of educational material. The act
does not even purport to regulate retail vendors of pesticides. Although the act does
require persons who engage in the business of pest control to disseminate pest control
information sheets developed by the board, we do not believe it is inconsistent with this
provision to require professional pesticide applicators to also disseminate additional
educational material supplied by the city.4

You also ask whether the act prohibits the City of Greenville “from enacting
additional local requirements specifically directed at ‘professional pesticide applicators',”
and if "the City of Greenville [has] the authority to require monthly or quarterly pesticide
application reports from persons specifically required to be licensed by the State of Texas
as pesticide applicators." We address these related questions together.

As noted above, section 11A of the act provides that "[t]he Structural Pest Control
Board is the sole authority in this state for licensing persons engaged in the business of
structural pest control.” We believe that section 11A clearly establishes the legislature's
intent to limit the power of home-rule cities with respect to the licensure of persons
engaged in the business of pest control, and to preempt any local licensing requirements.
The act, however, does not necessarily preclude a city from imposing additional

The ordinance requires 24-hour notice in multi-occupancy structures which house more than
onc family living unit, whereas the act requires no notice in residential rental units with less than five
rental units.

“You suggest that the act preempts the city from requiring educational materials by "occupying
the field" of regulation. We disagree. The mere fact that the legislature has enacted a law addressing the
subject matter of a city ordinance does not mean that the subject matter is completely preempied, as long
as the ordinance does not conflict with state law. Dallas Merchant's & Concessionaire’s Ass'n v. City of
Dallas, No. D-2159, slip op. at 3 (Tex. April 7, 1993); City of Richardson v. Responsible Dog Owners,
794 S.W.2d 17, 19 (Tex. 1990).
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requirements on persons engaged in the business of pest control, provided they do not
constitute licensing requirements. For example, we do not believe that the ordinance's
requirement that professional pesticide applicators submit certzin reports to the Water
Utilities Department amounts to-a licensing requirement. Nor is this requirement
inconsistent with any of the act's other provisions. Therefore, it is not preempted by the
act.

SUMMARY

The City of Greenville regulation of pesticide ordinance
provisions regarding notice are inconsistent with and therefore
preempted by the Structural Pest Control Act, V.T.C.S. article
135b-6 (the "act"). The ordinance prmns:ons regarding the
dissemination of educational materials and requiring professional
pesticide applicators to submit certain reports are not inconsistent

with the act.
Very truly yours, é
A Mom

DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR

First Assistant Attorney General

MARY KELLER

Deputy Attorney General for Litigation

RENEA HICKS

State Solicitor

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General

p. 1160



