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Dear Mr. Speaker:

You ask the following questions:

Under current governing statutes, does the Board of
Licensure for Nursing Home Administrators (TBLNHA) have
authority to collect a $10 fee for each administrator-participant in all
education courses approved by the TBLNHA for continuing
education units (CEUs) when:

- such fee is above and beyond the fee charged to the
participant by the course provider;
- when the fee is in addition to the fee charged by TBLNHA

to the course provider for approval of the course for
CEUs;

- when the course provider is the entity to be assessed and
responsible for payment of the fee; and

- when TBLNHA will deny credit to the administrator-
participant for the course completed if the $10 fee is not

paid?
Under the circumstances you describe, TBLNHA imposes the $10 fee on the “course
provider,” which then passes along the charge to the "participant.”

Section 10 of the board's enabling statute, article 4442d, V.T.C.S., describes

certain fees which the board is authorized to assess, including an initial licensing fee of not
more than $150.00, an examination fee of not more than $150.00, a biennial licensing fee
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of not more than $150.00, and 2 penalty of $50.00 for renewal of a license which has been
expired for more than 30 days. In addition, subsection 6(7) directs the board to

conduct or cause to be conducted, one or more courses of instruction
and training sufficient to meet the requirements of this Act, make
provisions for the conduct of such courses and their accessibility to
residents of this State, and establish and collect reasonable fees to be
deposited into the general fund for instruction or training courses
conducted by the board in amounts determined by the board to be
sufficient to cover the costs of the courses, unless it finds that there
are a sufficient number of courses conducted by others within this
State to meet the needs of the State. In lieu thereof the board may
approve courses conducted within and without the State as sufficient
to meet the education and training requirements of this Act.

V.T.C.S. art. 4442d § 6(7) (emphasis added). As the italicized language demonstrates,
the board is empowered to "collect reasonable fees” for continuing education courses, but
only for those "instruction courses conducted by the board." When the courses are
"conducted by others,” the statutory language confers no authority on the board to impose
fees of any kind whatsoever.

You indicate that the board believes that its authority to assess the proposed $10
charge for continuing education courses conducted by outside sources derives from
section 8 of article 4442d. Section 8 is a general rule-making provision. It empowers the
board "to make rules and regulations not inconsistent with law as may be necessary or
proper for the performance of its duties.” A long line of opinions from this office has held,
however, that a state licensing agency may not prescribe any fee which is not specifically
authorized by statute. In Attorney General Opinion H-669 (1975), for example, this office
declared that the Board of Dental Examiners was not empowered to impose fees on dental
assistants in the absence of specific statutory authorization to do so. Likewise, in
Attorney General Opinion H-443 (1974), the attorney general stated that the Structural
Pest Control Board was not permitted to assess an additional charge for administering its
licensing examination. Finally, in Attomey General Opinion H-897 (1976), this office
asserted that the Department of Labor and Standards was without authority to conduct
"shop surveys” of boiler manufacturers and charge a fee for doing so. See also Attorney
General Opinion V-1426 (1952). Each of these prior opinions relies on the court's
decision in Nueces County v. Currington, 162 S.W.2d 687 (Tex. 1942), which declared
that

unless a fee is provided by law for an official service required to be
performed and the amount thereof fixed by law, none can lawfully be
charged therefor.

Id. at 688, see also McCalla v. City of Rockdale, 246 S.W. 654 (Tex. 1922).
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In the situation you pose, a8 number of permissible fees are specified by statute, but
there is no statutory authorization for the board to impose a $10.00 charge in connection
with continuing education courses which are conducted, not by the board itself, but by
outside sources. It is our opinion, therefore, that the Board of Licensure for Nursing
Home Administrators may not assess and collect the fees in question.

SUMMARY

The Board of Licensure for Nursing Home Administrators is not
authorized to impose and collect a $10.00 fee from administrators or
participants in courses conducted by outside sources and approved
by the board as continuing education units.

Very truly yours,
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