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Dear Senator Harmris:

Section 4, subsection (c) of article 21.24-1 of the Insurance Code provides:

The payment of benefits under an assignment does not relieve
the covered person of any contractual responsibility for the payment
of deductibles and copayments. A physician or other health care

provider may not waive copayments or deductibles by acceptance of
an assignment. [Emphasis added.)

You ask whether the effect of the second sentence of section 4(c) is to pro!u‘bu 3
physician's or other health care provider's waiving a copayment or deductible in any
msuncemwhxchthere:slnass:gnmmtofbmeﬁts Weconcludethatthelanguagem
-question generally operates only to clarify that acceptance of an assignment does not
' reheveaheahhcareprowderofmyobhgmonsmcumbemonh:mtobﬂlfororeollecu

copayment or deductible amount.

, We arrive at this construction of the section 4(c) prohibition regarding a health

care provider's waiver of a copayment or deductible on the basis of its context. Insurance
Code article 21.24-1, added in 1991, contains several provisions that clarify the legal
rights and obligations arising among the various parties sffected by an assignment of
benefits from an insured to a health care provider. For example, section 3(a) clarifies the
right of an insured to assign insurance benefits to a health care provider: It provides that s
health insurance policy may not contain language that would prohibit or restrict the
written assignment of benefits by a "covered person”--i.e., an insured—t10 a health care
provider who furnishes health care services covered by the policy. Acts 1991, 72d Leg,,
ch. 242, § 11.87(a). Another provision of article 21.24-1, section 4(a) defines how
payment of proceeds is to be made once a written assignment is made by a covered person
and delivered to or obtained by the insurer. It provides that "the benefit payment shall be
made directly to the physician or other health care provider.® Ins. Code ant. 21.24-1,
§ 4(a); see also §§ 1 (definitions of, inter alia, “covered person,” "health care provider,”
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"health care service,” “health insurance policy," and "insurer”), 2 (application of article to
employee benefit plans, and to Texas Empiloyees Uniform Group Insurance Benefits Act
and the Texas State College and University Employees Uniform Insurance Benefits Act).

Section 3(b) provides that the article does not create benefits not available under a
particular health insurance policy; that it does not allow the assignment of benefits to
recipients or providers of services not covered by a policy or not legally entitled to receive
such direct payment; and that it does not prohibit an insurer's verification that the services
were provided. Section 4(b) provides that where the insurer pays the provider directly
under an assignment, the insurer is relieved of the obligation to pay the benefits in question
to the covered person.

All of the previously discussed provisions serve to define the rights and obligations
of the various parties affected by the assignment of benefits. We read the second sentence
of section 4(c) as having a similar purpose. Just as the first sentence of section 4(c)
clarifies the obligations of a covered person once he or she makes an assignment of
benefits, the second sentence of that section makes a similar provision with respect to the
health care provider, i.e., that an assignment of benefits by an insured does not relieve the
physician or health care provider who receives the benefits from any contractual
responsibility regarding billing or collecting copayments or deductibles. Such a reading of
the second sentence of section 4(c) comports with the clarificatory tenor of the other
provisions of section 4 and of section 3(b) of article 21.24-1.

We therefore conclude that the second sentence of section 4(c) is intended to
clarify that the acceptance of an assignment of benefits does not relieve the provider of any
obligations regarding billing for or collecting a copayment or deductible. What a health
care provider must do to satisfy any contractual obligations in this regard is not addressed
by section 4 and is beyond the scope of this opinion. Such obligations may be created by
the insurance policy assigned, or perhaps by other applicable law. We do caution,
however, that a health care provider would be ill advised to represent to a client or
prospective client that a deductible or copayment will be waived in order to induce that
individual to use the heaith care provider's services. See generally Kemnedy v.
Comnecticut Gen. Life Ins. Co., 924 F.2d 698, 702 (7th Cir. 1991) (in order to receive
payments under insurance plan in question, which required copayments, provider must
collect copayments "or at least leave the patient legally responsible for them"); Attorney
General Opinion JM-1154 (1990) (waiver of insurance deductible under section 27.02 of
the Business and Commerce Code); 49 A L.R. 4th 1219 ef seq., and authorities cited there
(health provider's agreement as to patient’s copayment liability after award by professional
service insurer as-unfair trade practice).
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SUMMARY

Section 4(c) of article 21.24-1 of the Insurance Code
clarifies that a heaith care provider who accepts an assignment of
benefits is not relieved of any obligations regarding billing for or
collecting & copayment or deductible. What a health care provider
must do to satisfy any contractual obligations in this regard is not
addressed by section 4 and is beyond the scope of this opinion. We
caution, however, that a health care provider would be ill advised to
represent to a client or prospective client that a deductible or
copayment will be waived in order to induce that individual to use
the health care provider's services.
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