Office of the Attornep GSeneral
State of Texas
DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL March 17, 1993
Mr. James L. Crouch Opinion No. DM-209
Executive Director
Public Utility Commission Re: Whether the former employee of the
7800 Shoal Creek Boulevard Public Utility Commission who goes to work
Austin, Texas 78757 for an affiliate of a regulated utility violates

section 6 of article 1446¢, V.T.C.S. (RQ-118)
Dear Mr. Crouch:

You ask several questions about the post-employment restrictions applicable to a
Public Utility Commission (PUC) employee who resigned to work for an affiliate of a
PUC-regulated telephone company. You state that one of his last PUC assignments was
as project manager for a management audit on the regulated company. The audit was
completed in February 1991, and the employee resigned from the PUC in May 1991,
beginning employment for the affiliate soon after. You state that the employee and the
president of the regulated company, who was also president of the affiliate, apparently
began employment negotiations while the audit of the telephone company was in progress.

Article 1446¢c, V.T.C.S., the Public Utility Regulatory Act (PURA), restricts
certain transactions between PUC employees and affiliates of public utilities. In general,
an "affiliate” or an "affiliated interest” of a public utility is a person or entity that can
substantially control the policies and actions of the public utility, that is subject to being
controlled in this way by the public utility, or that is under common control of the same
entity as the public utility. Section 3(i) of article 1446¢c defines these terms as follows:

"Affiliated interest” or "affiliate” means:

(1) any person or corporation owning or holding, directly or
indirectly, five percent or more of the voting securities of a public
utility;!

(2) any person or corporation in any chain of successive
ownership of five percent or more of the voting securities of a public
utility;

1A teiephone company is a public utility subject to regulation under the Public Utility Regulatory
Act. V.T.C.S. art. 1446¢, § 3(c)2XA).
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(3) any corporation five percent or more of the voting securities
of which is owned or controlled, directly or indirectly, by a public
lity:

(4) any corporation five percent or more of the voting securities
of which is owned or controlled, directly or indirectly, by any person
or corporation that owns or controls, directly or indirectly, five
percent or more of the voting securities of any public utility . . . ;

(5) any person who is an officer or director of a public utility or
of any corporation in any chain of successive ownership of five
percent or more of voting securities of a public utility;

(6) any person or corporation that the commission, after notice
and hearing, determines actually exercises any substantial influence or
control over the policies and actions of a public utility, or over which
a public utility exercises such control . . . ;

(7) any person or corporation that the commission after notice
and hearing determines is actually exercising such substantial
influence over the policies and action of the public utility . . . .

Section 6 of PURA prohibits various transactions between employees and former
employees of the PUC on the one hand and public utilities and their affiliates on the other.
This section provides in part:

(d) No commissioner or employee of the commission may
directly or indirectly solicit or request from or suggest or recommend
to, any public utility, or to any agent, representative, attorney,
employee, officer, owner, director, or partner thereof the

appointment to any position or the employment in any capacity of
any person by such public utility or affiliated interest.

{¢) No public utility or affiliated interest ..., nor any agent,
representative, attorney, employee, officer, ownmer, director, or
partner of any public utility or affiliated interest, . . . may give, or
offer to give, any . . . employment . . . whatsoever to any member or
employee of the commission . . . .

(@) No... employee shall, within one year after his employment
with the commission has ceased, be employed by a public utility
which was in the scope of the commissioner's or employee's official
responsibility while the commissioner or employee was associated
with the commission.
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() During the time & commissioner or employee of the
commission is associated with the commission or at any time after,
the commissioner or employee may not represent a person,
corporation, or other business entity before the commission or a
court in a matter in which the commissioner or employee was
personally involved, while associated with the commission or a
matterthutwasmthmtheconumssonu‘soremployeesoﬁiml
responsibility while the commissioner or employee was associated
with the commission.

V.T.C.S. art. 1446c, § 6.

You first ask whether section 6(i) was violated under the facts you have provided.
Although we cannot resolve fact questions in an attorney general opinion, we can answer
a legal question based on facts provided to us. Attorney General Opinion JM-495 (1986).
Attorney General Opinion JM-280 (1984) concluded that section 6(i) of article 1446¢
applied to the employment of a former member or employee of the Public Utility
Commission by a public utility, but not to that person's employment by an affiliated
mterestofapubhcuulny Accordingly, assuming the affiliate in this case meets the
definition set out in section 3(i) of PURA, the former employee did not violate section 6(i)

by accepting employment with that entity.

You next ask whether it was "legal under section 6(d) and (e) for the employee
and the company officer to negotiate such an arrangement while the officer was president
of both the company under audit and the affiliated company and the employee was the
PUC staff member in charge of the audit?"

Section 6(d) provides that no PURA employee may "solicit or request from or
suggest or recommend to” any officer of a public utility, “the employment in any capacity
of any person by such public utility or affiliated interest.” (Emphasis added.) In our
opinion, the prohibition in section 6(d) against soliciting employment for any person
would bar a PURA employee from making such solicitations, requests, suggestions, or
recommendations on behalf of his own employment. If the PURA employee asked the
officer for employment with the affiliate or made any other of the proscribed
communications, he violated section 6(d).

Section 6(¢) provides that no "officer . . . of any public utility or [any] affiliated
interest. . . may give, or offer to give, [any] employment... whatsoever to
any . . . employee of the commission.” If the officer of the regulated utility made an offer
of employment to the PUC employee while the employee worked for the PUC, the officer
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violated section 6{(e).2 Whether the PURA employee or the officer engaged in conduct
proscribed by subsection (6)(d) or 6(¢) of article 1446c¢ is a question of fact that cannot be
addressed in an attorney general opinion.

You next ask whether any other applicable laws were violated under the facts
stated. You do not specify any statute that you wish us to address, but we suggest that
you consider whether section 8 of article 6252-9b, V.T.C.S., as well as section 39.01 of
the Penal Code® might apply to the case you have described. Section 8 of article 6252-9b,
V.T.C.S,, is designed to prevent a state officer or employee from using his official position
to seek personal gain. It prohibits officers and employees from having various private
economic interests that might influence them in their exercise of public authority.4 See
Attorney General Opinion JM-587 (1986) (section 8 of article 6252-9b, V.T.C.S. provides
no sanctions for violations of its provisions).

2We do not believe it is necessary at this time to determine the full reach of the prohibition
against "giv{ing] . . . any . . . employment® in section 6(¢). V.T.C.S. art. 1446, § 6(c).

3Section 39.01 of the Penal Code applies to certain violations of law committed by & public
servant with intent to obtain a benefit or with intent to harm another. See also Penal Code §§ 36.02(a);
36.08(a).

4Section 8 of article 6252-9b, V.T.C.S., provides as follows:

(a) No state officer or state employee should accept or solicit any gift, favor,
or service that might reasonably tend to influence him in the discharge of his
official duties or that he knows or should know is being offered him with the
intent to influence his official conduct.

(b) No state officer or state employee should accept employment or engage
in any business or professional activity which he might reasonably expect would
require or induce him to disclose confidential information acquired by reason of

(c) No state officer or state employee should accept other employment or
compensation which couid reasonably be expected to impair his independence of
Jjudgment in the performance of his official duties.

(d) No state officer or state employes should make personal investments
which could reasonably be expected to create a substantial conflict between his

(e) No state officer or state employee should intentionally or knowingly
solicit, accept, or agree to accept any benefit for having exercised his official
powers or performed his official duties in favor of another.
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Your remaining three questions are as follows:

(4) If these facts had occurred after January 1, 1992, the
effective date of Senate Bill 1, Acts of the 72nd Legislature, Regular
Session, 1991, would your answer be different?

(5) To what extent, if any, will the ethics law established in
PURA continue to apply to PUC commissioners and staff after the
effective date of Senate Bill 1?

(6) Conversely, to what extent, if any, will the new ethics law
established in Senate Bill 1 apply to PUC commissioners and staff
after its effective date?

Senate Bill 1 of the 72d Legislature adopted provisions regulating the ethics of
public servants.® Some of its provisions address conduct also covered by section 6 of
article 1446¢c, V.T.C.S. Article 6252-9b, V.T.C.S., adopted in 1973 to establish standards
of conduct for state officers and employees,$ applies to officers and employees of the
PUC. See V.T.CS. art. 6252-9b, §§2(1), (SXAXD), (7XA). (8)(A) (defining "state
officer” and "state employee”). Senate Bill 1 adopted several amendments to article
6252-9b, V.T.C.S., but most of these do not overlap with section 6 of article 1446c¢,
V.T.CS. See V.T.CS. art. 6252-9b, § 7B (prohibiting association of employees of

regulatory agency from soliciting anything of value from regulated entities). Section 7A,
the amendment most relevant to your inquiry, provides as follows:

(2) A member of the governing body or executive head of a
regulatory agency may not make, with the intent to influence, any
communication to or appearance before an officer or employee of the
agency in which the person served, before the second anniversary of
the date the person ceases to be a member of the govemning body or
executive head of the agency, on behalf of any person in connection
with any matter on which the person seeks official action.

(b) A former state officer or employee of a regulatory agency
who ceases service or employment with the agency on or after
January 1, 1992, may not represent any person or receive
compensation for services rendered on behalf of any person
regarding a particular matter in which the former officer or employee
participated during the period of state service or employment, either
through personal involvement or because the case or proceeding was
a matter within the officer’s or employee's official responsibility. This

SActs 1991, 72d Leg., ch. 304, at 1290.

SActs 1973, 63d Leg., ch. 421, at 1086,
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subsection does not apply to a rule-making proceeding that was
concluded before the officer’s or employee's service or employment
ceased.

(c) Subsection (b) of this section applies only to:
(1) a state officer or a regulatory agency; or

(2) a state employee of a regulatory agency who is compen-
sated . . . [details of compensation set out].

(d) If other law restricts the representation of a person before a
particular siate agency by a former state officer or employee, the
other law prevails over this section.

V.T.C.S. art. 6252-9b, § 7A (emphasis added).

Section 6(j) of the PURA, quoted above, prohibits a former state officer or
employee from representing persons before the PUC under circumstances similar to those
set out in section 7A. Section 6(j) applies during the time the officer or employee is
associated with the commission "or at any time after.® V.T.C.S. art. 1446¢c, 6G). It
prohibits the commissioner or employee from representing any "person, corporation, or
other business entity before the commission or a court in a matter in which the
commissioner or employee was personally involved while associated with the commission
or a matter that was within the commissioner’s or employee's official responsibility” while
associated with the commission. Jd. As expressly provided in section 7A(d) of article
6252-9b, section 6(j) of the PURA prevails over section 7A(b).

Accordingly, we do not believe our answer would be different if the transactions
you describe had occurred entirely after the effective date of Senate Bill 1. Section 7A of
article 6252-9b, V.T.C.S., does not apply to the PUC. You have not identified any other
provisions of Senate Bill 1 that appear to conflict with provisions of section 6 of the
PURA. Assuming the absence of conflicting provisions, the commissioners and employees
of the PUC are subject to the provisions of Senate Bill 1 to the same degree as are state
agency officers and employees in general.

SUMMARY

Section 6(i) of article 1446¢, V.T.C.S., provides that a former
employee of the Public Utility Commission (PUC) may not be
employed within one year after leaving the commission by a public
utility that was in the scope of his official responsibility while he
worked for the commission. This prohibition does not bar a former
employee from working for the affiliate of such public utility within a
year after his departure from the commission.
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Section 6(d) of article 1446¢, V.T.C.S., prohibits an employee
of the Public Utility Commission (PUC) from asking an officer of a
regulated utility for employment with that utility or an affiliated
interest of the utility. Section 6(e) prohibits an officer of a public
utility or affiliated interest from offering employment to any
employee of the commission. Whether any person has violated either
of these provisions is a fact question.

Senate Bill 1 of the 72d Legislature adopted post-employment
restrictions on the appearance before a regulatory agency by former
state officers and employees of that agency. These provisions,
codified as section 7A of article 6252-9b, V.T.C.S., do not apply to
former state officers or employees if their representation of a person
before a state agency is restricted by other law. Since section 6(j) of
article 1446¢c, V.T.C.S., places post-employment restrictions on
appearances before the PUC by its former commissioners and
employees, section 7A of article 6252-9b, V.T.C.S., does not apply

to these individuals.
Very truly yours, Z

DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Attorney General for Litigation

RENEA HICKS
State Solicitor

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
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