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Chairman

Texas Alcoholic Beverage Commission Re: Whether the Open Meetings Act,
P.O. Box 13127 V.T.C.S. article 6252-17, permits a member
Austin, Texas 78711-3127 of the Alcoholic Beverage Commission who

is unable to attend a commission meeting in
person ' to participate by live video
transmission (RQ-428)

Dear Commissioner Higginbotham-Brooks:

You have asked us to determine whether the Open Meetings Act (the "act™),
V.T.C.S. article 6252-17, permits a2 member of the Alcoholic Beverage Commission who
is unable because of scheduling problems to attend a commission meeting in person to
participate in the meeting via live video transmission. You explain that the proposed
arrangement would enable the absent commissioner to be recorded live with video
equipment and televised so that both the members of the public and the commissioners
present at the meeting can see and observe the absent commissioner. The absent
commissioner also would be able to see and observe both the members of the public and
the commissioners present. We conclude that the act does not permit such an

arrangement.

This office considered a similar problem in Attorney General Opinion JM-584
(1986), in which the Texas Board of Licensure for Nursing Home Administrators (the
"board”) asked whether it could meet and vote on cases by teleconference call. Attomney
General Opinion JM-584 (1986) at 1. This office did not limit the opinion to meetings of
the board, however; instead, the opinion stated that its conclusions would apply to all
meetings of all governmental bodies that are subject to the act. Id. at 3. Initially, the
opinion noted that the act does not explicitly answer the board's question, but the opinion
also noted that the legisiature intended the act to open to the public the governmental
decision-making process. Id.; see Cox Enters., Inc. v. Board of Trustees of the Austin
Indep. School Dist., 706 S.W.2d 956, 958 (Tex. 1986).

While the opinjon determined that deliberations by teleconference could fall within
the act's definition of "meeting,” it cited several provisions in the act indicating that the
legislature assumed that members of a governmenta! body would appear in person at 2
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meeting. Attorney General Opinion JM-584 at 3. The opinion discussed several such
provisions:

Section 1(a) provides that members of a governmental body are not
prohibited from gathering for social occasions or attendance at
national conventions and workshops, gatherings that necessarily
involve personal attendance. Section 3A exempts from the notice
requirement of article 6252-17, V.T.C.S., limited answers to "an
inquiry made at such meeting . . . made by a member of the general
public or by a member of the governmental body." V.T.C.S. art.
6252-17, § 3A. The public has no right under the act to speak at
meetings; that is a matter controlled by the discretion of the
governmental body or, in some cases, by a particular statute.
Attorney General Opinion H-188 (1973) . . . Nonetheless, the section
3A procedure for handling inquiries from the public rests on the
assumption that board members will be able to hear people attending
the meeting. Section 3A also contemplates that the meeting shall be
held in a "place” specified in the notice. These provisions at least
suggest that the legislature assumed that board members would be
physically present at meetings subject to the Open Meetings Act.

Id. at 3-4. In addition, the opinion relied upon the language of the Texas Supreme Court's
decision in Cox Enterprises, Inc., which implied that the public interest requires board
members to attend meetings in person. /d. at 4.

Finally, the opinion compared the act with article 9.10(C) of the Business
Corporation Act, V.T.CS. article 1.01 - 12.54, in which the legislature expressly has
authorized a private corporation's shareholders, members of the board of directors, or
members of a committee that the board has designated to hoid a meeting "by means of
conference telephone or similar commumications equipment by means of which all persons
participating in the meeting can hear each other." Jd. at 4-5 (quoting Bus. Corp. Act art.
9.10(C)). Of course, as the opinion pointed out, meetings of sharcholders and directors
are not open to the public; as a result, a corporation need not consider the public interest
when it decides to conduct a meeting by teleconference. J/d. at 5. On the other hand, the
legislature intended the act to further the public interest in accessing the decision-making
processes of governmental bodies. /d. at 6. The opinion concluded, therefore, that the act
itself does not permit a governmental body to conduct a meeting by teiephone conference
call, although the legislature expressly may authorize such meetings. Jd. at 7.

Admittedly, some of the concerns we expressed in Attomney General Opinion
JM-584 about meetings conducted by teleconference do not apply to meetings conducted
by live video transmission. For example, in regard to the teleconference meeting the board
proposed, this office was concerned that the absent board member would be unable to
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hear members of the public attending the meeting. See id. at 4. This office also was
concerned that members of the public would be unable to observe the demeanor and hear
the voice of the absent board member. Id. at 6. Here, however, you state that the live
video transmission arrangement you are proposing would enable the members of the
public and commissioners in attendance at a meeting to see and hear the absent
commissioner, and vice versa. Nevertheless, as we stated in Attorney General Opinion
JM-584, we believe that the act assumes that members will be physically present at the
location designated in the notice to conduct a meeting subject to the act.

We note that, subsequent to the issuance of Attorney General Opinion JM-584, the
legisiature added section 2(r) to the act. See Acts 1987, 70th Leg., ch. 964, § 4. Section
2(r) authorizes the governing body of an institution of higher education to conduct an
open or closed meeting by telephone conference call. In our opinion, the legislature’s
enactment of section 2(r) validates this office's belief that, with the exception of the
govemning body of an institution of higher education, the act assumes that members of a
governmental body will be physically present at a meeting of the governmental body.

Furthermore, we note that article 9.10(C) of the Business Corporation Act
authorizes a private corporation's shareholders, board of directors, or committee to meet
"by means of conference telephone or similar communications equipment." We believe
that article 9.10(C) permits shareholders, the members of a corporation's board of
directors, or a committee to conduct a meeting by means of live video transmission, the
method you are suggesting. The legislature has not, however, explicitly authorized a
governmental body subject to the act to permit a member who is unable to attend a
meeting in person to participate via live video transmission. Unless and until the
legislature authorizes such a practice, a governmental body subject to the act may not
permit an absent member to participate in a meeting of the governmental body by means
of live video transmission.

SUMMARY
In the absence of specific legislative authorization, s

governmental body subject to the Open Meetings Act, V.T.C.S.
article 6252-17, may not permit a member who is unable to attend a

meeting in person to participate via live video transmission.

Do Mol

DAN MORALES
Attorney General of Texas
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