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Honorable John B. Holmes, Jr. Opinion No. DM-200
Harris County District Attorney
201 Fannin, Suite 200 Re: Whether a juvenile court is required to
Houston, Texas 77002-1901 hold a hearing prior to waiving its exclusive

original jurisdiction in a truancy case and
transferring the case to a justice of the peace
pursuant to section 54.021 of the Family
Code, and related questions (RQ-424)

Dear Mr, Holmes:

You have asked three questions regarding truancy! cases. Specifically, you ask the
following:

1. Is ajuvenile court required to hold a hearing prior to waiving its
exclusive original jurisdiction in a truancy case and transferring
the case to a justice of the peace under Texas Family Code
§ 54.021?

2. Isachild entitled to appointed counsel in a truancy case before a
justice of the peace?

3. Is a tardiness to class an "unexcused voluntary absence” under
Texas Family Code § 51.03(b)(2) and Texas Education Code
§ 4.257

Title 3 of the Family Code, which contains the sections of the Family Code about
which you inquire, pertains to delinquent chiidren and children in need of supervision.
Section 51.03(a) defines "delinquent conduct” as an act a child? commits that (1) is other
than a traffic offense, but that violates a state penal law punishable by imprisonment or by
confinement in jail, or (2) violates, with certain exceptions, a reasonable and lawful order

IWe understand you to use the word “truancy” to refer to cases in which a child is alleged to have
engaged in conduct indicating a need for supervision under section 51.03(b)(2) of the Family Code. See
infra p. 2. For purposes of this opinion, we will use the word in the same sense.

2For purposes of title 3 of the Family Code, a "child” is a person who is "(A) ten years of age or
older and under 17 years of age; or (B) seventeen years of age or older and under 18 years of age who is
alleged or found to have engaged in delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision as a
result of acts committed before becoming 17 years of age." Fam. Code § 51.02(1).
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that a juvenile court entered pursuant to section 54.04 or 54.05 of the Family Code.? A
child who engages in conduct indicating a need for supervision, as section 51.03(b) defines
the term, may engage in one of five types of conduct, including truancy, which section
51.03(b)(2) defines as "the unexcused voluntary absence of a child on 10 or more days or
parts of days within a six-month period or three or more days or parts of days within a
four-week period from school without the consent of [the child's] parents.”

Pursuant to section 54.021 of the Family Code, juvenile courts, which have
exclusive original jurisdiction of all title 3 cases, may waive jurisdiction in truancy cases.
Section 54.021 of the Family Code provides as follows:

(a) The juvenile court may waive its exclusive original
jurisdiction and transfer a child to an appropriate justice court for
disposition in the manner provided by Subsection (b) of this section if
the child is alleged to have engaged in conduct described in Section
51.03(b)2) of this code.

(b) A justice court may exercise jurisdiction over a child alleged
to have engaged in conduct indicating a need for supervision by
engaging in conduct described in Section 51.03(b}(2) in a case where
the juvenile court has waived its original jurisdiction under this
section. ' '

(c) On a finding that a child has engaged in conduct described
by Section 51.03(b}(2), the justice court shall enter an order
appropriate to the nature of the conduct.

(d) On a finding by the justice court that the child has engaged
in truant conduct and that the conduct is of a recurrent nature, the
court may enter an order that includes one or more of the following
provisions requiring that:

(1) the child attend a preparatory class for the high school
equivalency examination provided under Section 11.35,
Education Code, if the court determines that the child is too old
to do well in a formal classroom environment;

3Section 54.04 of the Family Code concerns the conduct of a disposition hearing, which a
juvenile court is to hold separately, distinctly, and subsequently to the adjudication hearing. At an
adjudication hearing, a juvenile court, generally sitting with a jury, determines whether a child has
engaged in delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision. Fam, Code § 54.03(a), (¢).
In a sense, the disposition is parallel to the sentencing portion of criminal proceedings. At a disposition
hearing, the court first must determine whether the child is in need of rehabilitation, or whether
disposition is necessary to protect the public or the child. Jd. § 54.04(c). If the court so finds, the court
may order the child to be placed on probation or to be committed to the Texas Youth Commission. Id.
§ 54.04(d). Section 54.05 provides for hearings to modify disposition.
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(2) the child attend a special program that the court
determines to be in the best interests of the child, including an
alcohol and drug abuse program;

(3) the child and the child's parents, managing conservator,
or guardian attend a class for students at risk of dropping out of
school designed for both the child and the child's parents,
managing conservator, or guardian;

(4) the child complete reasonable community service
requirements; or

(5) the child's driver's license be suspended in the manner
provided by Section 54.042 of this code.

The legislature added section 54.021 to the Family Code in 1991. See Acts 1991, 72d
Leg., ch. 741, § 1.

You first ask us to determine whether section 54.021 requires a juvenile court to
hold a hearing before the court waives its exclusive original jurisdiction in a truancy case
and transfers the case to a justice court. You base your question on a comparison of
sections 54.02 and 54.021 of the Family Code. Section 54.02 authorizes a court to waive
its exclusive original jurisdiction and transfer a child to the appropriate district or criminal
district court for criminal proceedings in certain instances. Prior to transferring a case to a
district or criminal district court, however, the court must conduct a hearing to consider
such a transfer, Fam. Code § 54.02(c). Section 54.02(), (k), (/) also authorize a juvenile
court to waive its exclusive original jurisdiction and transfer a person over the age of 18 to
the appropriate district or criminal district court for criminal proceedings if certain
conditions are met and following a hearing to consider waiver of jurisdiction. In contrast
to the explicit instructions section 54.02 provides a juvenile court for conducting a hearing
to consider waiver of jurisdiction, section 54.021 contains no mention of such a hearing.
On its face, therefore, section 54.021 does not require a juvenile court to hold a hearing.4

“The hearing section 54.02 requires is consistent with the decision of the United States Supreme
Court in Kent v. United States, 383 U.8. 541 (1966). In Kent, a 16 year old was arrested in connection
with charges of housebreaking, robbery, and rape. Id. at 544. Because of his age, the 16 year old was
subject to the exclusive original jurisdiction of the District of Columbia Juvenile Court, id. at 543; the
Juvenile Court, however, without holding a hearing, transferred the case to the United States District
Court for the District of Columnbia. 7d. at 546. The Supreme Court found several "special rights and
immunities” that accompany the exclusive jurisdiction of the juvenile court.

[The child] is, as specified by the statute, shielded from publicity. He may
be confined, but with rare exceptions he may not be jailed along with adults. He
may be detained, but only until he is 21 years of age. The court is admonished by
the statute to give preference to retaining the child in the custody of his parents
"unless his welfare and the safety and protection of the public can not be
adequately safeguarded without . . . removal.”™ The child is protected against
consequences of adult conviction such as the loss of civil rights, the use of
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Next, you ask us to determine whether a child has a right to an appointed counsel
in a truancy case that is before the justice of the peace. You contend that a child has no
such right. We disagree.

The United States Supreme Court, in In re Gault, 387 U.S. 1 (1967), concluded
that the due process clause of the fourteenth amendment requires a juvenile court to notify
a child and the child's parents that the child has a right to be represented by counsel in all
proceedings to determine delinquency which may result in the child's commitment to an
institution in which the juvenile's freedom is curtailed. 387 U.S. at 41. If the child or the
child's parents are unable to afford counsel, the court is to appoint an attorney to represent
the child. /d. In title 3 of the Family Code, the Texas Legislature has gone beyond the
requirements of the federal constitution. R. DAWSON, TEXAS JUVENILE LAW: AN
ANALYSIS OF JUVENILE STATUTORY AND CASE LAW FOR TEXAS JUVENILE JUSTICE
OFFICIALS 43 (2d ed. 1988). Significantly, section 51.10(a) extends the constitutional
requirements by providing a child with a right to representation by counsel at every stage
of all possible proceedings under title 3.5 See id.; Dawson, Title 3. Delinquent Children

(footnote continued)

adjudication against him in subsequent proceedings, and disqualification for

public employment.
Id. at 556-57. Because the juvenile court's waiver of jurisdiction means that the child loses these special
rights and immunities, the Supreme Court concluded that the waiver of jurisdiction is a “critically
important” action that determines vitally important rights of a juvenile. Id. at 556; accord M. V.
State, 520 S.W.2d 878, 880 (Tex. Civ. App.--San Antonio 1975, no writ). Accordingly, the child is
entitled to a hearing, which must satisfy the requirements of due process and fair treatment. Kent, 383
U.S. at 557, 560-62. . '

We found no legislative history indicating why the legislature did not require a juvenile court to
hold a hearing prior to transferring its exclusive jurisdiction to a justice court in a truancy proceeding.
Possibly, the legislature determined that the transfer of jurisdiction to the justice court does not implicate
the loss of the "special rights and immunities” that the Supreme Court found in Kent, and that a hearing is
unnecessary. You have not asked and therefore we have not considered, whether section 54.021 of the
Family Code is constitutional.

5Section 51.10 provides in pertinent part as follows:

(a) A child may be represented by an attomcy at every stage of
proceedings under this title, including:
[List of eight kinds of proceedings]
(b) The child's right to representation by an attorney shall not be waived

[List of five kinds of proceedings]

(d) The court shall order a child's parent or other person responsible for
support of the child to employ an attorney to represent the child, if:

(1) the chiid is not represented by an attorney;
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and Children in Need of Supervision, 21 TEX. TECH L. REV. 1747, 1772 (1990).
Because a truancy proceeding is a proceeding under title 3, section 51.10 provides a child
who is accused of engaging in truant conduct with a right to representation by an attorney.

If the child's parents are financially unable to employ an attorney, section 51.10(f)
requires the court to appoint counsel. See id. You argue that neither section 51.10 nor
section 54,021 of the Family Code expressly authorize a justice of the peace to appoint an
attorney for a child who is entitled to counsel under section 51.10(f). However, we
understand that generally, in juvenile proceedings, the juvenile court appoints an attorney
for a juvenile upon learning that the child is entitled to counsel. The appointed attorney
then represents the child at all proceedings in the case. Thus, the justice of the peace
rarely will need to appoint an attorney. This is consistent with the scheme the legislature
has devised for waiving a child's right to counsel: a child may waive the right to counsel,
but only in accordance with section 51.09, which requires the child's attorney to join in the
waiver of an attorney. Fam. Code § 51.10(b); Dawson, supra at 1772. Consequently, an
indigent child may not waive the right to representation by an attorney in justice court
uniess the child already has an attorney, appointed earlier in the proceedings.$

{footnote continued)
support of the child is financially able to employ an attorney to represent
the child; and
(3) the child's right to representation by an attorney,
(A) has not been waived under Section 51.09 of this codel[.]

(¢) The court may enforce orders under Subsection (¢) of this
section . . . by appointing counsel and ordering the parent or other person
responsible for support of the child to pay a reasonable attorney's fee set by the
court. -

(f) The court shall appoint an attorney to represent the interest of a child
entitled to representation by an attorney, if:

{1) the child is not represented by an attorney;

(2) the court determines that the child's parent or other person
responsible for support of the child is financially unable to employ an
attorney to represent the child; and
(3) the child's right to representation by an attorney:
(A) has not been waived under Section 51.09 of this code[.]
$In the event that a child who is entitled to an attorney under section 51.10(f) has not waived the
right to counsel and is before the justice court without appointed counsel, we believe that the justice of the

peace has implied authority to appoint an attorney to represent the child. See generally Attomey General
Opinion JM-977 (1988).

p. 1061



Honorabie John B. Holmes, Jr. - Page 6 (DM-200)

Your third question asks whether "tardiness to class” is an unexcused voluntary
absence under section 51.03(b)}(2) of the Family Code. The Family Code does not define
the term "unexcused voluntary absence," nor did we find any legislative history indicating
the specific meaning of the term. In our opinion, however, section 51.03(b)(2)
contemplates that a child is not present in the school building for a certain period of time.
On the other hand, "tardiness to class,” as you put it, suggests that the child is present in
the school building but, for one reason or another, is late getting to a scheduled class.
Generally, therefore, tardiness to class is not an "unexcused voluntary absence" for
purposes of section 51.03(b)(2) of the Family Code. Of course, circumstances may arise
in which a child's tardiness is so egregious as to constitute an unexcused voluntary
absence; we have no facts before us here, however.

Section 4.25 of the Education Code authorizes a school attendance officer, see
Educ. Code §§ 21.036, 21.037, to file a lawsuit against the parent or person standing in
loco parentis who fails to require the child “to attend school for such periods as required
by law." Like section 51.03(b}(2) of the Family Code, section 4.25 of the Education Code
appears to contemplate that the child is absent from the school building for a specified
period of time. Accordingly, tardiness to class generally is not within the ambit of section
425. In general, then, tardiness to class does not invoke proceedings under either section
51.03(b)(2) of the Family Code or section 4.25 of the Education Code.

SUMMARY

Section 54.021 of the Family Code does not require a juvenile
court to hold a hearing prior to waiving its exclusive original
jurisdiction in a case under section 51.03(b)(2) of the Family Code
and transferring the case to a justice -of the peace. A child brought
into court under section 51.03(b)(2) of the Family Code is entitled to
representation by an attorney at all stages of the proceedings. If the
child or the child's parents are unable to afford counsel, the court
must appoint an attorney to represent the child. In general, tardiness
to class does not invoke proceedings under either section 51.03(b)(2)
of the Family Code or section 4.25 of the Education Code.

Very truly yours,

bﬂv\. Lo

DAN MORALES
Attorney General of Texas
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WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS
Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K.Oltrogge
Assistant Attorney General
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