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Dear Representative Cain: 

You have asked this office to withdraw and reconsider Attorney General Opinion 
DM-17 (1991). In that opinion, we addressed whether the Open Meetings Act, V.T.C.S. 
article 6252-17. permitted the Houston Metropolitan Transit Authority (METRO) to hold 
a closed session to review proposals submitted in response to MBTRO’s “Request for 
Proposals for a Pied Guideway Transit System.” During this session, the board reviewed 
the proposals by listening to presentations by the proposers. The board members did not 
discuss the proposals among themselves and did not make any decisions. The board held 
the meeting in private to permit the proposers to present proprietary information to the 
board members all at once. We concluded that briefing sessions, such as this one, did not 
constitute meetings within the meaning of the Open Meetings Act and, thus, could be held 
in private without giving public notice. We now overrule that decision. 

Before the 1987 amendments to the Open Meetings ‘Act, a meeting subject to the 
act was held when a quorum of members of a governmental body was present and the 
members took any formal action or engaged in a verbal exchange among themselves about 
the public business or policy over which the body had jurisdiction. Acts 1973,63d Leg., 
ch. 31, 5 1, at 45 (V.T.C.S. art. 6252-17, 5 l(a), @)).I Thus, the members of a 
governmental body could meet privately to receive information from and ask questions of 

‘Befote the 1987 antendmnts, arlicle 6252-17, section l(a) stated, in n&vant part: 

“Mcding”mcaosanydclik~oaktwcenaquonun~mcmkrsota 
gcvemmcntal body at which any public business or public policy ever which the 
govcmmentalbcdyhasmpuvisioncrwntrclisdisnumdorwasidcrcd,crat 
which any formal action is taken. 

Acts 1973. 63d Lea., ch. 31, g 1, at 45. “Deliion” was detitud as “a verbal exclrsaae 
kchvunaqucmmcfmembersofagovcrnmuual body attempting to arrive at a decision on 
any public bosiness.” Id. 
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their employees or other third parties so long as they did not discuss any public business 
among themselves. See Attorney General Opinion JM-248 (1984); see also l?re Pea 
Picker, Inc. v. Reagan, 632 S.W.2d 674 (Tex. App.-Tyler 1982, writ ref d n.r.e.). This 
type. of briefmg session was not a “meeting” covered by the Open Meetings Act, and 
therefore, a governmental body could convene without admitting the general public. 
Attorney General Opiion IM-248 at 2. 

In 1987. however, the legislature amended the definitions of “meeting” and 
“de&ration.” The definition of “meeting” now reads, in relevant part: 

“Meeting” means any deliberation between a quorum of mem- 
bers of a govemme-ntal body, or between u quorum of members of a~ 
governmental bo@ and any other person, at which any public 
busiiess or public policy over which the governmental body has 
supervision or control is discussed or considered, or at which any 
formal action is taken. 

V.T.C.S. art. 6252-17, Q I(a) (emphasis added). The defmition of “deliberation” now 
includes “a verbal exchange. . between a quorum of members of a governmental body 
and any other person,” as well as “a verbal exchange . . between a quorum of members 
of a governmental body.” Id. 5 l(b). 

Our decision in Attorney General Opinion DM-17 essentially read these 
amendments out of the statute. Because the new language in both definitions includes the 
phrase “between a quorum of members of the governmental body,” we concluded that a 
meeting covered by the Open Meetings Act still had to involve deliberations among the 
members of the governmental bod~.~ However, the previous definitions of “meeting” and 
“deliberation” were broad enough to encompass briefing sessions at which the members 
of a governmental body discuss business among themselves and with third parties. 
Therefore, this reading of the amendments rendered them meaningless. 

We overrule Attorney General Opinion DM-17, in part, to give the 1987 
amendments to sections l(a) and l(b) of the Open Meetings Act some meaning. We must 
presume that the legislature intends to make some change in the existing law when it 

Qcfom the 1987 ~thcphra5e”bctweeaaqumumofmembcrscfagovanmntal 
~puitcdtartyrrfcncdtodelikrPtionrorvcltralacbangcsamongthemrmkrsofagovanmntal 
lmdy wkn a quomm was present. Tkmfore, ia Attcmey Geaerai Opinkm DM-17, we interpreted the 
phnue”hchwenaqwmmefmembeadagcvemmea talbdyandanyothcrpmon”tompireathmc- 
wayamvumtion: thcnllmbenofthc govanmcntal body most &l~heratc among tlwnselvcs and with at 
kastoncthirdpdrty. 
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adopts an amendment, and we must give effect to that change. i’kuvenol Lab., Inc. v. 
-lab., Inc., 608 S.W.2d 308, 314 (Tex. Civ. App.-Waco 1980. writ refd n.r.e.). 
Therefore, we now conclude that a&r the 1987 amendments, a meeting covered by the 
Open Meetings Act no longer must involve deliberations between the members of a 
governmentsJ body when a quorum of members is present. Rather, a governmental body 
also holds a meeting covered by the Open Meetings Act when a quorum of members is 
present and meets with a third party about the public business or policy over which the 
body has jurisdiction. 

The addition of section 2(r) to the act in 1987 provides tkrther evidence that the 
legislature intended to include briefing sessions in the definition of “meeting.” This 
section provides as follows: 

Nothing in this Act shall be wnstrued to require a quorum of the 
members of a governmental body to w&r with an employee or 
employees of the governmental body in an open meeting where such 
conference is for the sole purpose of receiving information from the 
employet or employees or to ask questions of the employee or 
employees; provided, however, that no discussion of public business 
or agency policy that atkts public business shall take place between 
members of the governmental body during the wnf~ence. 

Id. 5 2(r) (as added by Acts 1987,7Oth Leg., ch. 549, 0 2). This section creates a specific 
exception for briefing sessions between the members of a governmental body and their 
employees. See Attorney General Opinion JM-1058 (1989). If the amendments to 
sections l(a) and l(b) were not intended to make the definition of “meeting’* encompass 
briefing sessions, then the addition of section 2(r) to the act was unnecessary. 

Although we now interpret the Open Meetings Act to encompass brie.Gng sessions 
between the members of a governmental body and third parties other than employees, we 
also re&rm the decision in Attorney General Opinion JM-1058. In that opinion, we 
concluded that brieling sessions in which the members of a governmental body receive 
information gem and ask questions of an employee or employees without engaging in any 
discussion among themselves do not constitute meetings under the Open Meetings Act. 
This conclusion is based on our reading of section 2(r), rather than our reading of sections 
l(a) and l(b). Therefore, it survives our reinterpretation of sections I(a) and l(b). 

Although this opinion changes the result reached under Attorney General Opiion 
DM-17, we do not believe that members of governmental bodies will be subject to the 
penalties wntained in the Open Meetings Act for acting in accordance with Attorney 
&neral Opinion DM-17 prior to issuance of this opinion. To be subject to the miminal 
pn&ie.s contained in section 4 of the act, a member of a governmental body has to 
engage in a knowing violation of the act. V.T.C.S. art. 6252-17, 5 4. Knowing conduct 
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occurs when a person is aware that the conduct is reasonably certain to cause the unlawful 
result. SEARCY & PAI-IXRSON, practice Commentary, Penal Code 5 6.03(b) (Vernon 
1974). Absent other facts, we do not believe a member of a governmental body would 
violate the Open Meetings Act when that member was acting in accordance with an 
opinion of the anomey general. In addition, the Texas Supreme Court has held that 
government 05cials act in good faith when they rely on the advice of the attorney general. 
Wi&a Corm@ v. Robinson, 276 S.W.Zd 509, 516 (Tex. 1954) (opinion on motion for 
rehearing). 

SUMMARY 

This opinion overrules Attorney General Opiion DM-17 
(1991). After the 1987 amendments to the Open Meetings Act, a 
“meeting” subject to the act includes a briefing session in which a 
quorum of members of the governmental body is present and meets 
with a third party, other than an employee, about the public business 
or policy over which the body has jurisdiction. However, section 
2(r) of V.T.C.S. article 6252-17, as added by Acts 1987, 70th Leg., 
ch. 549, 4 2, wntinues to exclude from the definition of meeting 
briefing sessions between the members of a governmental body and 
that body’s employees. Therefore, the members of a governmental 
body may consult with their employees in private, but may not 
consult with other third parties in private. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 
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WILL. PRYOR 
Pii Assistant Attorney General 

MARYKELLBR 
Deputy Assistant Attorney General 

RBNEAHICKS 
Special Assistant Attorney General 

MADELEINE B. JOHNSON 
Chair, Opiion Committee 

Prepred by Margare-t A. Roll 
Assistant Attorney General 
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