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Dear Senator Whitmire: 

You ask whether the provisions of House Bill 799 of the 72d Regular 
Legislative Session apply to the procurement of brokerage and investment services 
by state agencies involved in money management. House Bill 799 amends article 
601b, V.T.C.S., and relates to state contracts for the procurement of goods and 
services from disadvantaged businesses.” Acts 1991,72d Leg., ch. 677, at 24.57. The 
provisions of House Bill 799 became effective September 1, 1991, but shah apply 
only to contracts awarded on or after September 1, 1992. Id 9 7, at 2459. We 
understand your question primarily relates to the activities of statewide retirement 
systems, such as the Employees Retirement System (ERS) and the Teacher 
Retirement System (TRS), that are authorized to invest their assets in securities 
without distinction as to their source. See, e.g., Gov’t Code $Q 815301(a) 
(Employees Retirement System), 825301(a) (Teacher Retirement System). 

We also understand your question pertains to services of individuals who 
supply investment advice to the boards of trustees of retirement systems as well as to 
services of individuals who execute securities transactions at the direction of and on 
behalf of the boards of trustees of the retirement systems. See, e.g., id 39 815301(c) 
(board of trustees of ERS may contract with private, professional investment 
managers to assist board in investing assets of the system), 825301(h) (same 
authority for TRS board of trustees). We will address your question accordingly.’ 
As this opinion shah explain, we conclude that contracts for investment counseling 

‘This opinion dots not address the applicability of article 601b outside of the procurement 
context. 
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or investment advice are excepted from compliance with the terms of House Bill 
799, however, we believe the boards of trustees of ERS and TRS must comply with 
its provisions when entering into contracts for brokerage services. 

House Bill 799 added the following language to section 3.10 of article 601b, 
V.T.C.S. 

(b) The [General Services] commission SMI make a good 
fzith effort to assist disadvantaged burinmesz to receive at Least 10 
pemnt of the total value of all contract awad for the purchase of 
supplies, materials, services, and equipment that the commission 
expects to make for a store agency in its fiscal year. The 
commission shall estimate the expected total value of an 
agency’s contract awards not later than the 60th day of the 

2House Bii 799 dctiacs ‘disadvantaged business’ to mean 

(A) a corporation formed for the porpcee of mak@ a profit in which at 
least 51 percent of all dasscs of the shares of stock or other equitable sccorities 
are owned by one or more persoos who arc socially disadvantaged because of 
their identification as members of certain groups, including bIack Americans, 
Hispanic Americans, women, Asian Pacific Am@aas, and Native Americans, 
who have suffered the cffecxs of d&&minatory practices or similar insidious 
circumstaaces over which they have M control; 

(B) a so& proprietorship created for the purpose of making a protit that 
is 100 percent owned, operated, and controlled by a person dcsaii by 
Paragraph (A) of this subdivision; 

(C) a partnership formed for the purpose of maLing a profit ia which at 
least 51 percent of the assets and interest in the partnership is owned by one or 
more persoas desaiid by Paragaph (A) of this subditioe Tbosc pcrsoos 
most have a proportionate iatercst in the control, operation, and management 
0fth~partnenbiprs] dfti 

(D) a joint vcature in which each entity in the joint VcnNrC is a 
disatitaged business under this subdivision; or 

Q a supplier contract [sic] bctwcen a dkadnatagcd business under this 
subdivisioa and a prime contractor under which the disadnntagtd business is 
directly involved io the manufacture or distriiution of the supplies or materials 
or otherwise warehouses and ships the supplies. 

Acts 1991,72d Leg., ch. 6i7,§ l, at 2457 (V.T.C.S. art. @lb, 0 1.02(3)). 
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agency’s fiscal year and may revise the estimate as new 
information requires. 

Acts 1991,72d Leg., ch. 677.0 5, at 2458 (emphasis added). We are advised that the 
boards of trustees of ERS and TRS, rather than the General Services Commission, 
make contracts for the services in question. 

The resolution of your question therefore will depend on whether the 
procurement in question is for services within the meaning of article 601b. The 
statute defines “services” as “the fumishmg of skilled or, unskilled labor or 
professional work but does not include:” 

(1) professional services covered by the Professional 
Services Procurement Act [article 664-4, V.T.C.S.]; 

(2) services of an employee of a state agency; 

(3) consulting services or services of a private consultant as 
defined by [article 6252-llc, V.T.C.S.]; or 

(4) services of public utilities. 

V.T.C.S. ai% 6Olb, 5 3.01(c). 

The second and fourth exceptions obviously are not involved here. The 
Professional Services Procurement Act does not by its terms apply to the services of 
investment brokers, advisers, or managers. Article 6252-11~ applies to contracts for 
private consulting services by state agencies. It defines “consulting service” to mean 
“the human service of studying or advising a state agency under a contract that does 
not involve the traditional relationship of employer and employee.” V.T.C.S. art. 
6252-l& 5 l(1). The act spechically states that it does not apply to and is not 
intended to discourage the use of consulting services provided by, among other 
K=o% “investment counselors,” and “other consultants whose services are 
determined by the governing board of a retirement system trust fund to be necessary 
for the performance of its fiduciary duties under the state constitutior~” Id. 
5 2(a)(3). (6). 

The consulting services of investment counselors thus are excepted from the 
provisions of both V.T.C.S. articles 6252-11~ and 601b. However, we do not believe 
that brokerage services which involve only the execution of securities transactions 
on the instructions of a retirement system’s board of trustees are excepted under the 
provision just quoted because such services may not be classified as consulting 
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services under the aa. Accordingly, we conclude that brokerage services are not 
excepted from article 6Olb by article 6252-11~. The boards of trustees of ERS and 
TRS must therefore comply with the terms of section 3.10(h) of article 601b, 
V.T.CS, when contracting for the setvices of investment brokers. 

SUMMARY 

Article 6Olb, V.T.CS, applies to contracts for investment 
brokerage services of the Employees Retirement System and the 
Teacher Retirement System The boards of trustees of these 
retirement systems must comply with the provisions of House 
Bill 799 of the 72d Legislature when awarding such contracts. 
ERS and TRS are therefore required to make a good faith effort 
to assist disadvantaged businesses in obtaining at least ten 
percent of the total vahte of contracts awarded for investment 
brokerage services. 
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