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Dear Mr. Swain:

You have asked our opinion about sections 3(1) and 8(a) of the Nursing
‘Home Administrators Licensure Act (the "act"), V.T.C.S. article 4442d. Section 3(1)
of the act establishes the Texas Board of Licensure for Nursing Home
Administrators (the "board”) and states that the board "shall consist of nine (9)
members.” One of the nine members must be a licensed physician; one member
must be an educator, a psychiatrist, or a psychologist; four members must be
licensed nursing home administrators; and the remaining three members must be
representatives of the general public. V.T.C.S. art. 4442d, § 3(1). In addition to
these nine members, the statute provides for three ex officio, nonvoting
members: the Commissioner of Human Services, or his or her designee; the
Commissioner of Health, or his or her designee; and the Executive Director of the
Texas Department on Aging, or his or her designee. Section 8(a) authorizes the
board to promulgate, alter, or abolish rules and regulations upon approval by a two-
thirds majority of the board.

Your questions are as follows:

1. What constitutes a quorum of the Board? Do the ex
officio members count toward the quorum?

2. What constitutes a "two-thirds majority of the Board"?
For example, if all nine voting members are present at a
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meeting, would the required number of votes to adopt a rule be
six (6) or seven (7)? If one (1) voting member were absent from
a meeting, would the "two-thirds majority of the Board" be based
upon the number in attendance (eight [8]) or the number of
appointed, approved, and sitting members (nine [9])?

Before answering your first question, we would like to clarify the status of an
ex officio board member. An ex officio board member is a person who has become a
member of a board by virtue of an elected or appointed office that person holds; no
further appointment is necessary. 32A CJ.S. Ex officio at 851 (1964). Ex officio thus
refers only to the means by which a person becomes a member of a board. By itself,
ex officio membership status does not make an ex officio member inferior to an
appointed member.! Under this particular act, however, ex officic members of the
board cannot vote.

With reference to this act, we believe that the legislature did not intend that
the ex officio members be counted for purposes of determining whether a quorum is
present. The first sentence of section 4(3) of the act provides that "at any meeting a
majority of the board shall constitute a quorum.” Neither the act nor the Open
Meetings Act, to which the board is subject (V.T.C.S. art. 4442d, § 3(11)), state
whether ex officio members are included in determining the presence of a quorum.?
See V.T.C.S. art. 6252-17, §§ 1(a), (b), (d); 2. We turn, therefore, to the common
law, to which governmental bodies also are subject. Attorney General Opinion
DM-95 (1992) at 1-2.

Under the common law, the purpose underlying the concept of a "quorum” is
that "when the required number of persons go into a session as a body, the votes of
the majority thereof are sufficient for binding action." 74 CJ.S. Quorum at 171
(1951). Thus, "quorum"” signifies that number of the members of 2 body that is
legally qualified to transact business by voting. Ramirez v. Zapata County Indep.
Sch. Dist., 273 S.W.2d 903, 905 (Tex. Civ. App.—San Antonio 1954); Bedford County

Ynterestingly, when the legislature adopted the act in 1969, the act did not preclude the ex
officio members from voting. See Acts 1969, 61st Leg., ch. 411, § 3, at 1357. The legislature changed
the ex officio members’ status to nonvoting in 1979. See Acts 1979, 66th Leg., ch. 591, at 1226. We
found no legislative history indicating the intent behind this change.

2We note that the act provides that the board also is subject to the Administrative Procedure

and Texas Registry Act (APTRA), V.T.CS. art. 6252-13a. V.T.CS. art. 4442d, § 3(11). Nothing in
APTRA answers your questions.
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("quorum" ordinarily means majority of all members entitled to vote); 74 CJ.S.,
supra. Ex officio members who are unqualified to vote are unqualified to transact
business on behalf of the governmental body. In our opinion, therefore, the ex
officio, nonvoting members on the board should not be counted in determining
whether a quorum is present. See Gov't Code § 312.004; see also League Gen. Ins.
Co. v. Michigan Catastrophic Claims Ass'n, 458 N.W.2d 632, 636 (Mich. 1990) (not
counting ex officio, nonvoting member in determining presence of quorum); In re
Sheiton College, 263 A2d 810, 811 (N.J. Super. Ct. App. Div. 1970) (same). But see
Petition of Kinscherff, 556 P.2d 355, 357 (N.M. Ct. App. 1976), cert. denied sub nom.,
Sandoval County Valuation Protests Bd. v. Kinscherff, 558 P.2d 620 (N.M. 1976).3

Accordingly, we believe that this portion of section 4(3) should be inter-
preted as requiring a majority of the appointed, voting members of the board -- and
not the persons holding ex officio, nonvoting positions -- in determining whether a
quorum is present. This construction is consistent with the only practical
construction of the remainder of section 4(3), which specifies that "[bJoard members
shall receive a per diem of $25.00 while engaged in board business together with
actual and necessary expenses." Because his or her participation in board business is
considered a function of the particular office the ex officio member holds, an ex
officio member does not receive a per diem. Thus, "board members” as used in the
remaining sentence of section 4(3) of the act does not include persons holding ex

officio positions.4

3Indeed, construing the statute to require that ex officio, nonvoting members be included in the
number necessary for a quorum would be nonsensical. For instance, if the ex officio, nonvoting
members were to be included in the quorum calculation, the number of members necessary for a
quorum would be seven. If all three ex officio members attended a meeting, along with four appointed,
voting members, a quorum would be present, and the board could proceed to conduct business.
Despite the presence of a quorum, however, the board could not finally promulgate, alter, or abolish
any rules or regulations because the board could not generate a two-thirds majority vote on any issue.
See infra p. 4 (explaining number of members necessary to constitute two-thirds majority).

4Likewise, scction 4(4) of the act requires each "member of the board” to be present for at
least one-half of the board’s regularly scheduled mectings beld each year. Failure to attend the
requisite number of meetings results in the board member’s automatic removal from the board.
V.T.CS. art. 4442d § 4(4). As we discussed supra, an ex officio board member is a member solcly by
virtue of an elected or appointed office that person holds. In other words, ex officio membership on the
board attaches to the person’s office. The officeholder cannot be removed from his or her ex officio
position as a result of the officeholder’s failure to attend a certain number of meetings. Thus, “[¢]ach
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Your second question pertains to section 8(a) of the act, which authorizes the
board to promulgate, alter, or abolish rules and regulations upon "approval by a
two-thirds majority of the [bJoard.” In determining the number of votes necessary to
constitute a two-thirds majority, the board counts only those members who are
qualified to vote, whether or not all qualified members are present at the meeting.’
See City of Alamo Heights v. Gerety, 264 SW.2d 778, 780 (Tex. Civ. App.—San
Antonio 1954, writ refd n.r.¢.); 63 ALR.3d 1072, 1081-82 (1975) On its face,
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section 8(a) requires only a "two-thirds majority”; the section does not require two-
thirds plus one. Accordingly, if all nine voting members of the board are qualified
to vote, the board must promulgate, alter, or abolish a rule or regulation by at least
six votes. If fewer than nine voting members are qualified to vote, the board
multiplies the number of qualified voting members by two-thirds to determine the
number of votes necessary to promulgate, alter, or adopt a rule or regulation.®

SUMMARY

Under section 3(1) of the Nursing Home Administrators
Licensure Act, V.T.CS. article 4442d, for purposes of
determining the number of members of the Texas Board of
Licensure for Nursing Home Administrators sufficient to
constitute a quorum, the board must base its calculation only on
the total number of appointed, voting board members. Ex
officio, nonvoting members are not counted for purposes of
determining the presence of a quorum. Under section 8(a) of
the same act, which requires the board to promulgate, alter, or
abolish a rule by a two-thirds majority vote, the board calculates
the number of votes needed for a majority by multiplying by
two-thirds the number of members qualified to vote (provided
that a sufficient number of members are present at the meeting

(footnote continued)
membcroftheboard,'aslhatphnsensusedmwﬂmnd@)oftheaetdocsnotmdudezxoﬁcw
members.

: SHere again, we sce that the statute refers to "the board” generally, whea such term logically
can refer only to the appointed, voting members of the board.

60Of course, a quorum must be preseat before the board can vote oa any proposal. 67A CJ.S.
Parliamentary Law § 6(b), at 618 (1978).
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to constitute a quorum). For purposes of determining the
number of votes necessary to constitute a two-thirds majority,
the number of members present at the meeting is irrelevant.

Very truly yours, Z
b O /WOM S

DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS
Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K. Oltrogge
Assistant Attorney General
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