DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL

Mr. Lionel R. Meno
Commissioner of Education
Texas Education Agency
1701 North Congress Avenue
Austin, Texas 78701-1494

Dear Commissioner Meno:

State of Texas
July 24, 1992

Opinion No. DM-143

Re: Whether the Proprietary School
Tuition Protection Fund as created by
Texas Education Code section 32.91
manifests sufficient characteristics of a
trust to require interest from the fund to
be credited to the Tuition Protection
Fund rather than the General Revenue
Fund (RQ-309)

You have asked our opinion about the proper disposition of interest
generated by the Proprietary School Tuition Protection Fund (the "fund”). As a
threshold matter, your question requires us to determine whether the fund is a trust
fund within the state’s general revenue fund. We conclude that the fund is not a
trust fund, and thus that interest on the fund should be credited to the general

revenue fund.

Section 32.91(a) of the Education Code creates the fund, which is "a special
fund in the state treasury." Under section 32.91(a), the fund is financed with a fee
the State Board of Education (the "board") collects from each proprietary school.!

1The Texas Proprietary School Act, Education Code chapter 32, defines “proprictary school®

as follows:

any business enterprise operated for a profit, or on a nonprofit basis, which
maintains a place of business within the State of Texas, or solicits business
within the State of Texas, and which is not specifically exempted by [§ 32.12]

and; [sic]

(A) which offers or maintains a course or courses of instruction or study;

or
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See Educ. Code § 32.91(b) (describing how board shall calculate amount of fee); id
§ 32.71 (providing for certificate and registration fees); see also 19 T.A.C. § 69.128
(describing how board shall calculate amount of fee). The board assessed fees in an
amount to bring the balance of the fund to $250,000 by January 1, 1992. Educ. Code
§ 32.91(b). After January 1, 1992, the board must collect fees during any year in
which the fund balance falls below $200,000. Id. § 32.91(c). Significantly, section
32.91(d) states that "[t]he state treasurer shall invest the fund in the same manner as
other state funds.”

Monies from the fund are to be used for various expenditures that accrue
upon the closing of a proprietary school. When a proprietary school closes, the
Central Education Agency (the "agency”) is to attempt to arrange for students of the
closed school to attend another proprietary school. Id. § 32.92(a); see id. § 3221
(defining general powers and duties of the Central Education Agency). The fund
assists the agency in placing students of the closed school in two ways. First, the
agency must use the fund to refund tuition and fees to those students whom the
agency cannot place in other proprietary schools, or who refuse available,
reasonable places in other proprietary schools. Id. § 32.92(c), (d); see id. § 32.3%(b)
(stating mandated refund policy for unused portion of tuition and fees); id
§ 32.39(d) (stating required refund policy for students who refuse places in other
proprietary schools); 19 T.A.C. §69.127(b)(5) (stating required canceliation and
refund policy). Second, the agency must use the fund to reimburse proprietary
schools that accept students from a closed proprietary school pursuant to section
32.92 for all expenses directly related to completing the training of students who
attend the school because of the closure. Educ., Code § 32.92(b).

You advise that "[c]urrently, the interest earned by the fund is credited to the
General Revenue Fund in accordance with Section 3.042(a) of Article 4393-1,
V.T.C.S,, as a normal statutory account." On behalf of the Texas Education Agency,

(footnote continued)

(B) at which place of business such a course or courses of instruction or
study is available through classroom instruction or by correspondence, or
both, to a person or persons for the purpose of training or preparing the
person for a field of endeavor in a business, trade, technical, or industrial
occupation, or for avocational or personal improvement, except as
hereinafter excluded.

Educ. Code §32.11(1); see also 19 TA.C. §69.122. See generally 19 TALC. ch. 69, subch. E
(establishing minimum standards for operation of proprietary schools).
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you contend that the interest on the fund should be credited to the fund, not to the
general revenue fund. Initially, we note that the legislature has repealed V. T.C.S.
article 4393-1, section 3.042 (see Acts 1987, 70th Leg., ch. 147, § 6(a); Acts 1989, 71st
Leg., ch. 4, § 2.07(b)), codifying the text as section 404.071 of the Government Code.

Section 404.071(a) states as follows:

(a) Interest received from investments of money in funds
and accounts in the charge of the treasurer shall be allocated on
a monthly basis as follows:

(1) the pro rata portion of the interest received due to
each constitutional fund shall be credited to that fund; and

(2) the remainder of the interest received, except the
portion required by other statutes to be credited on a pro
rata basis to protested payments, shall be credited to the
general revenue fund,

Section 404.071(a) distinguishes between two types of funds: those that are
constitutionally dedicated (see Gov’'t Code §404.071(a)(1)),2 and those that are

2Article VIIL § 7 of the Texas Constitution provides as follows:

The Legislature shall not have power to borrow, or in any manner divert from
its purpose, any special fund that may, or ought to, come into the Treasury; and
shall make it penal for any person or persons to borrow, withhold or in any
manner to divert from its purpose any special fund, or any part thereof.

This constitutional provision has been construed to require that interest on constitutionally dedicated
funds be spent only for the purposes for which the funds were created; a diversion of such interest to
other purposes would violate the constitution, Lawson v. Baker, 220 S.W. 260, 272 (Tex. Civ. App.—
Austin 1920, writ refd); Attorney General Opinion JM-549 (1986) at 1. Consequently, interest earned
on a constitutional fund must be credited to that fund, unless the constitution directs otherwise.
Attorney General Opinion JM-549 at 1. On the other hand, the interest on state funds dedicated by
statute legally may be severed and placed in the general revenue fund. Id.; see Gulf Ins. Co. v. James,
185 S.W.2d 966, 971 (Tex. 1945); Brazos River Conservation & Reclamation Dist. v. McCraw, 91 SW.2d
665, 674 (Tex. 1936). Section 404.071(a) of the Government Code cffects such a severance of interest
on statutory funds as a general rule. See Attorney General Opinion JM-549 at 2 (discussing V.T.C.S.
article 2543d, immediate predecessor to V.T.CS. article 4393-1, § 3.042(a), now codified as Govern-
ment Code § 404.071(a)).
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statutory funds (see id. § 404.071(a)(2)). See Attorney General Opinions JM-549 at
2, JM-539 at 3-4 (1986). The funds about which you are concerned are statutory
funds. Ordinarily, therefore, section 404.071(a) would require the interest on such
funds to be credited to the general revenue fund. See Attorney General Opinions
JM-549 at 2, JM-539 at 4. However, numerous prior opinions have stated that
section 404.071(a)’s predecessors - which are substantially the same as section
404.071(a) -- did not apply to the disposition of interest earned by the deposit of
trust funds. See, eg., id.; IM-306 at 2, JIM-300 at 2 (1985); MW-338 (1981) at 2;
MW-82 (1979) at 1; H-1040 (1977) at 1-2. With regard to trust funds, the interest
becomes part of the principal and, consequently, part of the fund that generated the
interest. Attorney General Opinions JM-549 at 2; JM-539 at 4; JM-306 at 2.

To be characterized as trust funds, "the funds in question should reflect,
among other things, (1) that they are administered by a trustee or trustees, (2) that
the funds neither are granted to the state in its sovereign capacity nor collected for
the general operation of state government, and (3) that they are to be spent and
invested for specific, limited purposes and for the benefit of a specific group of
individuals." Attorney General Opinions JM-549 at 3; JM-539 at 4; JM-300 at 2; see
also Attorney General Opinion JM-632 (1987) at 2 (discussing disposition of interest
on county trust funds). In previous opinions concluding that a trustee or trustees
administered the funds in question, thereby satisfying the first prong of the trust
fund test, this office has relied on express statutory provisions requiring
administration by a trustee, trustees, or any public officer "in trust.” See, eg,
Attorney General Opinions JM-539 at 4; JM-306 at 1-2; JM-300 at 2; MW-82 at 2;
H-1040 at 2. Compare Attorney General Opinions JM-632 at 2; JM-549 at 5. Here,
however, we find no provision in the statute expressly providing that the state
treasurer shall hold these particular funds in trust or act as a trustee. Indeed,
section 32.91(d) of the Education Code specifies that “[t}he state treasurer shall
invest the fund in the same manner as other state funds." Thus, with regard to the
fund, the state treasurer is charged with no duty beyond his or her duty as to other
state funds. Accordingly, we conclude that the fund is not a trust fund and that
therefore, it is subject to section 404.071(a) of the Government Code. Interest
accruing on the fund must be credited to the general revenue fund.
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SUMMARY

The Proprietary School Tuition Protection Fund, created
pursuant to section 32.91 of the Education Code, is not a trust
fund. Consequently, interest that accrues on the fund must be
credited to the general revenue fund pursuant to section
404.071(a) of the Government Code.

Very truly yours,

Des Mor

DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS
Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K. Oltrogge
Assistant Attorney General
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