State of Texas

DAN MORALES July 13, 1992
ATTORNEY GENERAL
Honorable John Sharp Opinion No. DM-141
Comptroller of Public Accounts
L. B. J. State Office Building Re: Whether the procedure for adjusting the
Austin, Texas 78774 rate of assessment the Public Utility Commis-

sion specified in title 16 of the Texas
Administrative Code sections 21.182 and 23.5
satisfies V. T.C.S. art. 1446¢, section 78, which
requires the commission to adjust the rate of
assessment "subject to the approval of the
Legislature,” and related questions (RQ-329)

Dear Mr. Sharp:

You have requested our opinion on the issue of adjustments to the rate of
assessment imposed under the Public Utility Regulatory Act (the PURA), V.T.C.S.
art. 1446¢. Article XII of the PURA establishes a method by which the Public
Utility Commission (the PUC or the commission) must raise revenues sufficient to
cover the expenses of the PUC and the Office of Public Utility Counsel (the
OPUC). Section 78 of the PURA requires each public utility! within the PUC’s
jurisdiction to pay an assessment calculated as a percentage of the public utility’s
gross receipts. Section 78 reads, in pertinent part, as follows:

An assessment is hereby imposed upon each public utility
within the [PUC’s] jurisdiction . . . serving the ultimate consumer
equal to one-sixth of one percent of its gross receipts? from
rates’ charged the ultimate consumers in Texas for the purpose
of defraying the costs and expenses incurred in the

1See V.T.C.S. art. 1446¢, § 3(c) (defining "public utility*); 16 T.A.C. § 23.3 (same).
25¢e 34 T.A.C. § 3.513(a)(1) (defining “gross receipts”).

3See V.T.C.S. art. 1446c, § 3(d) (defining "rate”); 34 T.A.C. § 3.513(a)(2) (same); 16 T.A.C.
§§ 21.2, 233 (same).
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administration of this Act4 Thereafter the commission shall,
subject to the approval of the Legislature, adjust this assessment
to provide a level of income sufficient to fund the commission
and the office of public utility counsel.... Recovery of costs
under this section by the Office of Public Utility Counsel shall
not exceed $175,000 per annum, Nothing in this Act or any
other provision of law shall prohibit interexchange telecommun-
ications carriers who do not provide local exchange telephone
service from collecting the fee imposed under this Act as an
additional item separately stated on the customer bill as "Utility
Gross Receipts Assessment.” ‘

V.T.C.S. 1446¢, § 78 (footnotes added). The comptroller of public accounts must
collect the assessments and deposit them into the state’s general revenue fund.
V.T.CS. art. 1446¢, § 80; see 34 T.A.C. subch. U (stating procedures for paying
public utilities gross receipts "tax"); 16 T.A.C. § 23.11(i) (same).

Your questions focus on the procedure by which the commission must adjust
the level of assessment. As we explain, we conclude that section 78 of the PURA
does not delegate power to the PUC; thus, only the legislature can change the level
of the assessment.

The legislature adopted the PURA in 1975, imposing at that time an
assessment of one-sixth of one percent of gross receipts of utility companies. See
Acts 1975, 64th Leg., ch. 721, From the time the legislature enacted the PURA in
1975 until February 1992, neither the legislature nor the PUC adjusted the rate of
assessment. However, in February 1992 the PUC adopted two rules relating to
adjustments to the rate of assessments the state collects pursuant to section 78 of the
PURA. See Public Utility Comm’n, 17 Tex. Reg. 1539-42 (1992); 16 Tex. Reg. 5941
(1991). The rules will become effective August 17, 1992. 17 Tex. Reg. at 1540,
1542, Only one of the rules, which will be codified as title 16 of the Texas
Administrative Code section 21.182, is germane to your questions.’

4See also 34 TA.C. §3.513(b) (assessing each public utility within PUC’s jurisdiction "tax”
equal to one-sixth of one percent of its gross receipts from rates charged to ultimate consumer).

5The rule that is not germane to your question will be codified as title 16 of the Texas
Administrative Code § 23.5. Section 23.5 is a substantive rule that addresses how the public utilities’
rates will be adjusted to recognize the adjustments in the asscssment. See 17 Tex. Reg. 1540-42
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Title 16 of the Texas Administrative Code section 21.182 is a procedural rule
that establishes the process by which the PUC shall adjust the assessment following
each legislative session in which the PUC's and OPUC’s budgets are set.5 See 17
Tex. Reg. 1539-40 (1992); 16 Tex. Reg. 5941 (1991). Under section 21.182(a), after
the legislature has set the PUC’s and the OPUC's budgets, the PUC shall issue an
order which adjusts the level of assessment collected pursuant to section 78 of the
PURA so that the amount collected will cover, as closely as possible, the PUC’s and
OPUC’s administrative costs, as well as employee fringe benefits for which the PUC
and the OPUC do not directly pay. In addition, section 21.182(b) permits the PUC
to adjust the level of assessment after any legislative or gubernatorial action that

(footnote continued)
(1992). We understand that some questions exist concerning the validity of § 23.5. The questions you
pose, however, do not require that we consider § 23.5,

SSection 21.182 of title 16 of the Texas Administrative Code reads as follows:

(a) After cach legislative session in which the commission’s and Office
of Public Counsel's budgets arc set as part of the Appropriation Act, the
commission shall issuc an Order setting the level of the assessment to be
imposed on cach utility subject to the assessment under the Act, § 78. The
asscssment level shall be computed by dividing the general revenue budget
appropriated for both the Office of Public Utility Counsel and the Public
Utility Commission less Senate Bill 444 revenues by the Comptroller’s estimate
of the revenucs over the biennium of utilitics subject to the assessment. For
purposes of computing the assessment, the budgets of the Office of Public
Utility Counsel and the commission shall be increased to account for overhead
related to employee fringe benefits by using the most recent percentage for
such overhead for statc agencies calculated by the Legislative Budget Board.
The commission shall also include any other known adjustment arising from
governmental action, such as across the board salary increases and budget cuts,
that may increase or decrease the commission’s and the Office of Public Utility
Counsel’s cost of operation during the bicnnium.

(b) The commission may also adjust the rate of assessment at times
other than after the passage of a general appropriations act when action by the
legislature or the Governor changes the commission’s and the Office of Pubkic
Utility Counsel's budgets in the aggregate by more than 25%. In such cases,
the same methodology for setting the assessment as outlined in the previous
subsection shall be used.

(c) After the order is issucd setting the assessment, the chairman of the
commission shall send a copy of the order to the comptrolier.

16 TAC. §21.182.
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changes the PUC's and the OPUC’s budgets in the aggregate by an amount greater
than twenty-five percent. Section 21.182 does not require the PUC to inform the
legislature of the proposed adjustment before ordering the adjustment.”

In addition to promulgating section 21.182, the PUC adopted an order
lowering the level of assessment from one-sixth of one percent, as specified in
section 78, to one-sixteenth of one percent. This order, like section 21.182 of title 16
of the Texas Administrative Code, will become effective on August 17, 1992.
Notably, the PUC enacted this order without previously seeking or obtaining
legislative approval of the proposed adjustment. Indeed, at the time the PUC
adopted the order, the legislature was not in session and was not scheduled to meet
in regular session until January 1993,

We understand you to ask, first, whether the PUC's order lowering the level
of assessment is invalid because the PUC failed to seek legislative approval before
issuing the order; and second, whether the procedure the PUC establishes for
adjusting the level of assessments in title 16 of the Texas Administrative Code
section 21.182 is invalid because the rule does not require that the PUC obtain the
legislature’s approval on the proposed adjustment before it becomes effective.
Third, you ask whether section 316.045 of the Government Code, which establishes
a procedure a state agency must follow when it proposes to reduce the fees it
collects, applies to the PUC in this situation. As we determine that the PUC's order
and title 16 of the Texas Administrative Code section 21.182 are invalid under
section 78, we do not consider your third question.

Section 78 of the PURA requires the PUC to adjust the assessment "subject
to the approval of the Legislature." If section 78 provides that the legislature’s
authority to adjust the assessment is contingent upon receiving a recommendation
from the PUC, it is constitutionally invalid because the state constitution vests
legislative power solely in the Senate and House of Representatives. See Tex.
Const. art. III, § 1. We must presume that this statute is constitutional, however,
and construe the statute in a way that harmonizes with the constitution. Attorney

"Indeed, under title 16 of the Texas Administrative Code § 21.182, the PUC never need inform
the legistature that it has adjusted the level of assessment. Section 21.182 requires the PUC to inform
only the comptroller that the PUC has adjusted the level of assessmeat. 16 T.A.C. § 21.182(c); see
V.T.CS. art. 1446¢, § 80 (requiring PUC to notify comptroller of public accounts of any adjustmeat
that PUC makes to level of assessment).
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General Opinion M-240 (1968) at 3; SUTHERLAND, STATUTORY CONSTRUCTION
§45.11, at 48-50 (1992).

On its face, section 78 provides that the PUC effectively cannot adjust the
assessment; legislative action is necessary to adjust the assessment. In our opinion,
therefore, section 78 does not delegate to the PUC any authority to adjust the level
of the assessment. Clearly, any PUC attempts to adjust the level of the assessment
of its own accord are witra vires. Consequently, title 16 of the Texas Administrative
Code section 21,182, because it establishes a procedure whereby the PUC acting on
its own can adjust the level of the assessment, is invalid. Likewise, the PUC order
that attempts to reduce the level of the assessment from one-sixth of one percent to
one-sixteenth of one percent is invalid.

SUMMARYX

Section 78 of the Public Utility Regulatory Act does not
delegate any authority to the Public Utility Commission to
adjust the level of assessment. Thus, only the legislature is
authorized to adjust the level of assessment. An order the PUC
has adopted, to be effective August 17, 1992, reducing the level
of assessment, is without authority and therefore invalid.
Likewise, title 16 of the Texas Administrative Code section
21.182, setting forth the procedure the PUC must use to adjust
the level of assessment, is invalid.

Very truly yo

Yo Mol

DAN MORALES
Attorney General of Texas
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WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS
Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K. Oltrogge
Assistant Attorney General
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