Gffice of the Attornep General
$tate of Texas

DAN MORALES July 8, 1992
ATTORNEY GENERAL
Honorable Mike Driscoll Opinion No. DM-139
Harris County Attorney
1001 Preston, Suite 634 Re: Whether a justice of the peace is
Houston, Texas 77002-1891 required to maintain a hard copy of the

criminal docket if he or she has chosen to
maintain such records electronically (RQ-66)

Dear Mr. Driscoll:

Article 45.13 of the Code of Criminal Procedure requires justices of the
peace and municipal court judges to maintain a docket of criminal proceedings in
their respective courts and authorizes the use of electronic data processing
equipment to perform this function:

The information in the docket may be processed and stored
by the use of electronic data processing equipment, at the
discretion of the justice of the peace or the municipal court
judge.

Code Crim. Proc. art. 45.13(b). You ask whether a justice of the peace who elects to
process and store the court’s criminal docket electronically is required to maintain a
printed copy of the docket.

A docket is generally described as a formal record containing brief entries of
the proceedings in a court of justice. BLACK'S LAW DICTIONARY 431 (5th ed. 1979).
A docket entry has been characterized as a memorandum made for the convenience
of a trial court and its staff. See Energo Int'l Corp. v. Modern Indus. Heating, 722
S.W.2d 149 (Tex. App.—Dallas 1986, no writ); Gainesville Oil & Gas Co. v. Farm
Credit Bank of Texas, 795 S.W.2d 826 (Tex. App.--Texarkana 1990, no writ).! Article

*Although a docket entry constitutes part of the court record, Petroleum Equip. Fin. Corp. v.
First Nat'l Bank of Fornt Worth, 622 S.W2d 152 (Tex. App.--Fort Worth 1981, writ refd n.r.e.), it does
not constitute part of the judgment in a particular case. Gainesville Oil & Gas, 795 SW.2d 826. A
docket entry may supply facts in certain situations, but it cannot be used to contradict or prevail over
the final judicial order. N-S-W Corp. v. Snell, 561 S.W24d 798 (Tex. 1977). Thus, when a docket entry
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45.13 provides that a justice of the peace or municipal court judge shall enter into
the docket “the proceedings in each trial had before him,” including the following
information:

1. The style of the action;

2. The nature of the offense charged;

3. The date the warrant was issued and the return made
thereon;

4. The time when the examination or trial was had, and if a
trial, whether it was by a jury or by himself;

5. The verdict of the jury, if any;

6. The judgment and sentence of the court;

7. Motion for new trial, if any, and the decision thereon;
8. If an appeal was taken; and

9. The time when, and the manner in which, the judgment
and sentence was enforced.

Code Crim. Proc. art. 45.13(a).

We find no express statutory requirement that the electronically stored
criminal docket of a justice court be simultaneously maintained on printed media,
and we are aware of no principle of constitutiona! law or common law which would
require creation of a "hard copy” of the docket under these circumstances. Article
45.13 fails to stipulate whether a printed copy must be kept.

Subpart (b) of article 45.13 was enacted in 1989. Acts 1989, 71st Leg., ch.
499, §1, at 1684-85. Prior to that time, article 45.13 imposed no specific

(footnote continued)
conflicts with the terms of 2 judgment, the judgment, and not the docket entry, controls. Floves v. State,
524 S.W.2d 71 (Tex Crim. App. 1975).
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requirement regarding the medium in which the docket was maintained.
Historically, however, it was generally understood that the docket was a single
record, printed and bound, containing the entries of the proceedings in the court.
See former Tex. R. Civ. P. 26 (Vernon 1979) (providing that court clerks shall "keep
a court docket in a well bound book™); BLACK'S LAW DICTIONARY 431 (defining
"docket” to mean, inter alia, "[a] book containing an entry in brief of all the
important acts done in court in the conduct of each case”). The 1989 addition of
subpart (b) of article 45.13 was obviously intended to offer justices of the peace the
advantages of modern technology, a trend which is evident in other areas of court
administration. See infra note 2.

We note that the bill adding subpart (b) also repealed article 45.14 of the
Code of Criminal Procedure, which previously provided:

At each term of the district court, each justice of the peace
shall, on the first day of the term of said court for their county,
file with the clerk of said court a certified transcript of the
docket kept by such justice, of all criminal cases examined or
tried before him since the last term of such district court; and
such clerk shall immediately deliver such transcript to the
foreman of the grand jury.

Acts 1965, 59th Leg., ch. 722, at 317 (formerly Code Crim. Proc. art. 45.14 repealed
by Acts 1989, 71st Leg., ch. 499, § 2). We think the repeal of article 45.14 indicates
general legislative intent to move away from printed or paper media to record the
proceedings of justice courts. It would be consistent with that general intent to
conclude that justices of the peace are not required to simuitaneously maintain hard
copies of their electronically stored criminal dockets.?

We note other statutes that are relevant to your inquiry. The Court
Administration Act places supervisory and administrative control over the judicial
branch of state government in the Supreme Court of Texas. Gov't Code § 74.021.

2This policy, of course, does not relieve the justice of the peace of any duty to prepare copics
of the docket in paper media. For example, in appeals of criminal cases from justice courts, all the
original papers in the case, along with a transcript of the all the proceedings in the case, must be
delivered to the clerk of the court to which the appeal was taken. Code Crim. Proc. art. 44.18; see also
id art. 40.09 (appellate record in cases appealable to Texas Court of Criminal Appeals "shall always
include,” inter alia, copies of "material docket entrics made by the court”).
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The court is authorized to adopt rules of administration for the court system,
including rules relating to a uniform dockets policy. Id § 74.024(c)(7). The rules
remain in effect unless and until disapproved by the legislature. Id § 74.024(d). To
date, the supreme court has not adopted formal rules governing the maintenance of
dockets in justice courts.?

In addition, the Local Government Records Act, chapters 201 to 205 of the
Local Government Code, authorizes the electronic storage of local government
record data “in addition to or instead of source documents in paper or other media,
subject to the requirements of this chapter and rules adopted under it." Local Gov’t
Code § 205.002 (emphasis added). The State Library and Archives Commission is
responsible for adopting rules governing the electronic storage of local government
records, including standards and procedures regarding the generation of backup or
preservation copies of electronically stored records and public access to such
records. Seeid. §205.003. The office of the justice of the peace and its records are
subject to the act. Jd §§ 201.003(7) ("local government” includes all district and
precinct offices of a county), 201.003(8) ("local government record” includes, inter
alia, any document or electronic medium created or received by a local government
or any of its officers); see also Attorney General Opinion JM-1224 (1990) (act
applies to electronic storage of county, district, and precinct records by county data
processing department). The State Library and Archives Commission has to date
not adopted formal rules governing the maintenance of the criminal dockets of
justice courts.

Accordingly, we conclude that the criminal docket in a justice court may be
maintained electronically in addition to or in lieu of hard copy originals. Code
Crim. Proc. art. 45.13(b); Local Gov’'t Code § 205.001. Whether the docket is kept
on paper or maintained electronically, appropriate provisions must be made to
implement public rights of inspection. See Gov’'t Code § 27.004(a); Open Records
Decision No. 25 (1974).

3The court has, however, adopted rule 26 of the Texas Rules of Civil Procedure. Rule 26
provides that each clerk of a court shall keep the court’s civil docket “in a permanent record.” The rule
formerly provided that the docket be maintained in a “well-bound book” There is reason to belicve
that, on the basis of the change in rule 26, the court would not disapprove of the maintenance of a
docket in other than written or printed form, provided the record is "permanent.”
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SUMMARY

A justice of the peace may maintain the criminal docket in
the justice court electronically in addition to or in lieu of printed
paper media. The justice is not required to simultaneously
maintain printed paper copies of the electronically stored

docket.

Very truly yours,
DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR

First Assistant Attorney General

MARY KELLER

Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS

Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Steve Aragén
Assistant Attorney General
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