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Dear Mr. Guerra: 

You ask whether the Rdinburg Hospital Authority (the “hospital”) may pay 
physicians on a flat fee or per diem basis to be on call to admit emergency room 
patients to the hospital without violating section 161.091 of the Health and Safety 
Code which prohibits health care professionals from accepting remuneration for 
securing or soliciting patients or patronage. You explain that the hospital has 
contracted with a local medical firm to provide physicians to staff the emergency 
room. These physicians are not on the hospital’s active medical staff and are 
therefore unable to admit patients to the hospital. Although some emergency room 
patients have an ongoing relationship with a member of the active medical staff who 
can admit them to the hospital, other patients do not. As a result, the hospital must 
recruit physicians from its active medical staff to be available at the emergency 
room for the sole purpose of admitting those patients who have no ongoing 
relationship with a member of the medical staff. 

Section 161.091 of the Health and Safety Code provides in pertinent part: 

(a) A person’ licensed, certified, or registered by a health 
care regulatory agency of this state commits an offense if the 

‘TIIC Code t3nst~etion Act defmes the term “person” to include a ‘corporation, organization, 
government or governmental subdivision or agency, business trust, estate, trust, partnership, 
associdon, and any other legal entity.” Gov’t Code 0 311.005(2). 
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person intentionally or knowingly offers to pay or agrees to 
accept any remuneration directly or indirectly, overtly or 
covertly, in cash or in kind to or from any person, firm. 
association of persons, partnership, or corporation for securiq 
or soliciting patients or patronage. 

. . . . 

(e) This section shall not be construed to prohibit 
remuneration for adverbsing, marketing, or other services that 
are provided for the purpose of securiq or soliciting patients 
provided the remuneration is set in advance, is consistent with 
the fair market value of the services, and is not based on the 
volume or value of any patient referrals or business otherwise 
generated between the parties. 

(f) This section shag not be construed to prohibit any 
payment, business arrangements, or payments practice not 
prohibited by 42 U.S.C. Section 132Oa-7b(b) or any regulations 
promulgated pursuant theretof [Footnotes added.] 

Section 1320a-7b(b) of title 42 of the United States Code generally . . . 
cnmmahs kickbacks in Medicare and federally-funded state health care programs. 
Pursuant to its statutory authority, the Office of the Inspector General of the United 
States Department of Health (the “OK?“) has issued regulations which exempt 
certain payment practices from those criminal penalties. See 42 C.F.R. 00 1001.951, 
1001.952. Those regulations provide that remuneration made by a principal to an 
agent as compensation for services of the agent is not subject to aiminal liability, as 
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long as the foIhnving six standards are met: (1) The agreement must be written and 
signed by the parties; (2) the agreement must specify the services to be provided by 
the agent; (3) the agreement must specify the enact schedule of the time intervals 
for which services are to be provided and the charges therefor; (4) the term of the 
agreement must be for not less than one year; (5) the aggregate compensation paid 
to the agent over the term of the agreement must be set in advance, be consistent 
with fair market value in arms-length tmmactions, and not be determined in a 
manner which takes into account the volume or value of any referrals or business 
otherwise generated between the parties for which payment may be made in whole 
or in part under Medicare or a federa&-funded state health care program; and 
(6) the services performed under the agreement must not involve the counseling or 
promotion of a business arrangement or other activity that violates any state or 
federal law. Id. 0 1001.952(d). 

You state that the hospital’s personal service contracts with the physicians 
willbesetoutinmitingandsignedbytheparties;willspecifytheservicestobe 
provided by the physician; wiil specify the schedule for delivery of such services; and 
will cover a period of not less than one year. You also state that the physicians wili 
be paid on a flat fee or per diem basis that wili reflect the fair market value for the 
services to he performed. Presumably, therefore, the contract wili not take into 
account the volume or value of the patients admitted to the hospital. 

It is beyond the purview of the opinion process to review particular contracts 
and to determine whether they satisfy speciSc statutory requirements. Assuming, 
however, that the contracts are as you describe them, and that they do not “involve 
the counseling or promotion of a business arrangement or other activity that violates 
any state or federal law,” 42 C.F.R. 0 1001.952(d)(6). then persons making payments 
under such contracts are exempted from crimimd liability under section 132&+7b(b) 
of title 42 of the United States Code by the regulations promulgated by the OIG. 
Therefore, the payments made pursuant to such contracts are also exempted from 
section 161.091 of the Health and Safety Code by virtue of subsection (f) which 
provides that section 161.091 “shall not bc construed to prohibit any payment.. . not 
prohibited by 42 U.S.C. Section 132Oa-7b(b) or any regulations promulgated 
pursuant thereto.” We also conclude that such payments would be exempted from 
section 161.091 by virtue of subsection (e) which provides that “[t]his section shah 
not be construed to prohibit remuneration for.. . services that are provided for the 
purpose of seeming or soliciting patients provided the remuneration is set in 
adance, is consistent with the fair market value of the services, and is not based on 
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the volume or value of any patient referrals or business otherwise generated 
between the parties.” 

SUMMARY 

Assumhg that the Edinburg Hospital Authority’s contracts 
with physicians for the purposes of admitting emergency room 
patients to the hospital confomt with the criteria set forth in 
section 1001.952(d) of title 42 of the Code of Federal Regula- 
tions, payments made under such contracts would not be 
prohibited by section 161.091 of the Health and Safety Code. 
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