Office of the Attornep General
State of Texas

DAN MORALES June 9, 1992
ATTORNEY GENERAL
Mr, Todd K. Brown Opinion No. DM-124
Acting Executive Director
Texas Workers’ Compensation Commission Re: Whether the federal Americans
Southfield Building, 4000 South TH-35 with Disabilities Act precludes the
Austin, Texas 78704-7491 Workers’ Compensation Commission

from disclosing job applicants’ prior
work injuries to prospective em-
ployers pursuant to the Texas
Workers’ Compensation Act, article
8303-2.33, VT.CS. (RQ-243)

Dear Mr. Brown:

You ask whether the Workers Compensation Commission (the
"commission”) lawfully may comply with a provision of the Texas Workers’
Compensation Act, article 8308-2.33, V.T.C.S., which requires the commission to
release information to employers about employment applicants’ prior injuries, in
light of certain prohibitions in the federal Americans with Disabilities Act of 1990
(the "ADA"), 42 U.S.C. § 12101 et seq.

Article 8308-2.33(a) provides that a prospective employer who has workers’
compensation insurance coverage is entitled to obtain information on an
employment applicant’s prior injuries from the commission with the applicant’s
written authorization. See also V.T.C.S. art. 8308-2.33(b) - (e) (setting forth require-
ments for a valid request and procedures for release). Provided that an inquiry
complies with article 8308-2.33, article 8308-2.34 requires the commission to release
information to the prospective employer regarding an applicant’s prior injuries if the
commission finds that the applicant has made two or more general injury claims in
the preceding five years.!

1A *general injury” means an injury other than an injury to a digit, limb or member, an inguinal
hernia, or vision or hearing Ioss. V.T.C.S, art. 8308-2.34(¢).
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Subchapter 1 of the ADA, which generally prohibits discrimination on the
basis of disability? in employment, applies to employers,® employment agencies,
labor organizations, and joint labor-management committees. 42 U.S.C. § 12111(2).
Section 12112(a) of the ADA prohibits covered entities from discriminating "against
a qualified individual with a disability* because of the disability of such individual in

?The ADA defines the term *disability” as follows:
The term "disability” means, with respect to an individual--

(A) a physical or mental impairment that substantially limits one or more
of the major life activities of such individual;

(B) arecord of such an impairment; or
(C) being regarded as having such an impairment.
42 U S.C. § 12102(2).
3The term "employer” is specifically defined as

a person engaged in an industry affecting commerce who has 15 or more
cmployees for each working day in each of 20 or more calendar weeks in the
current or preceding calendar year, and any agent of such person, except that,
for two years following the cffective date of this subchapter, an employer means
a person engaged in an industry affecting commerce who has 25 or more
employees for each working day in each of 20 or more calendar weeks in the
current or preceding year, and any agent of such person.

42 US.C. § 12111(5)(A). The effective date of subchapter I is July 26, 1992. Thus, while the ADA
ultimately will apply to employers with 15 or more employees, from July 26, 1992 through July 25, 1994,
it will apply only to employers with 25 or more employees.

The following entities are excluded from the definition of employer: the United States,
corporations wholly owned by the government of the United States, Indian tribes, and bona fide private
membership clubs that are exempt from taxation under section 501(c) of the Internal Revenue Code of
1986. Id. § 12111(5)(B).

“The term "qualified individual with a disability” is defined as

an individual with a disability who, with or without reasonable accommodation,
can perform the cssential functions of the employment position that such
individual holds or desires. For the purposes of this title, consideration shall be
given to the employer’s judgment as to what functions of a job are essential,
and if an employer has prepared a written description before advertising or
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T Y Ges A AL L A

employees, employee compensation, job training, and other terms, conditions, and
privileges of employment." (Footnote added.) Section 12112(¢) provides that with
the exception of certain post-offer employment entrance examinations, a covered
entity "shall not conduct a medical examination or make inquiries of a job applicant
as to whether such applicant is an individual with a disability or as to the nature or
severity of such disability." Id. § 12112(c)(2)(A).

The United States Equal Employment Opportunity Commission (the
"EEOC") has promulgated regulations interpreting subchapter I of the ADA, see 29
C.F.R. part 1630, and also has published interpretative guidance to the act and
regulations, see, e.g., EQUAL EMPLOYMENT OPPORTUNITY COMM'N & U.S. DEP'T
OF JUSTICE, AMERICANS WITH DISABILITIES ACT HANDBOOK (1991) (the "ADA
HANDBOOK"); EQUAL EMPLOYMENT OPPORTUNITY COMM'N, A TECHNICAL
ASSISTANCE MANUAL ON THE EMPLOYMENT PROVISIONS (TITLE I) OF THE
AMERICANS WITH DISABILITIES ACT (1992) (the "ADA TECHNICAL ASSISTANCE
MANUAL"). The EEOC regulations specifically prohibit covered entities from
conducting or requiring a medical examination of an applicant or making inquiries
as to whether an applicant is an individual with a disability or as to the nature or
severity of the disability. 29 C.F.R. § 1630.13(a). The regulations provide that a
covered entity may make pre-employment inquiries only "into the ability of an
applicant to perform job-related functions." 29 C.F.R. § 1630.14(a). The regula-
tions also provide that covered entities

may require a medical examination (and/or inquiry) after
making an offer of employment to a job applicant and before
the applicant begins his or her employment duties, and may
condition an offer of employment on the results of such
examination (and/or inquiry), if all entering employees in the
same job category are subjected to such an examination (and/or
inquiry), regardless of disability.

(footnote continued)
interviewing applicants for the job, this description shall be considered evidence
of the essential functions of the job.

42 US.C. § 12111(8).

SSection 12116 of the ADA authorizes the EEOC to issue regulations “to carry out”
subchapter 1.
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29 CFR. § 1630.14(b).¢ In sum, the EEOC has interpreted the ADA to prohibit all
pre-offer medical examinations and inquiries, except those inquiries which pertain
to the ability of an applicant to perform job-related functions, and to allow post-
offer medical examinations and inquiries if all entering employees in the same job
category are subject to the examination or inquiry.

The EEOC has interpreted the prohibition on pre-offer inquiries also to
prohibit inquiries about applicants’ workers’ compensation history. ADA HAND-
BOOK at I-70; ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL pt. IX, § 9.1. Furthermore,
it has clearly stated that the ADA prohibits a prospective employer not only from
making such inquiries of an applicant but also of any other person or
source: "[bJefore making a conditional job offer, an employer may not request any
information about a job applicant from a previous employer, family member, or
other source that it may not itself request of the job applicant." ADA TECHNICAL
ASSISTANCE MANUAL pt. V, § 5.5(g), at V-16; see also id. at V-17 ("[b)efore making
a conditional offer of employment, an employer may not ask previous employers or
other sources about an applicant’s...workers’ compensation history...").
Therefore, we conclude that the ADA, as it has been interpreted by the EEOC,
prohibits an employer from contacting the commission to obtain information about
an applicant’s prior injuries’ before making the applicant an offer of employment.

We do not believe, however, that the ADA prohibits employers from
contacting the commission to obtain information about applicants’ prior injuries at
the post-offer stage. The ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL expressly states
that employers may ask questions about previous injuries and workers’
compensation claims at the post-offer stage, provided that such questions are asked
of all entering employees in the same job categories. ADA TECHNICAL
ASSISTANCE MANUAL pt. VI, § 6.1, at VI-1, VI-4-6, pt. IX, $§ 9.1, 9.3, at IX-3; see
also supra note 6. Neither the EEOC regulations nor the ADA HANDBOOK or

6We note that section 12112(c)(3) of the ADA permits post-offer, pre-cmployment medical
examinations. It docs not expressly mention inguiries. Apparently, the EEOC has interpreted this
provision to also permit post-offer, pre-employment inquirics. We assume for purposes of this opinion
that the EEOC’s interpretation of the ADA is valid.

™We note that not all prior injuries necessarily will rise to the level of a "disability” as defined
by the ADA. Compare supra note 1 with supra note 2. Given the ADA’s broad, subjective definition of
"disability," however, we do not believe that a clear distinction can be made between injuries about
which cmployers may or may not lawfully inquirc. Moreover, the EEOC scems to have interpreted the
ADA to prohibit all pre-offer inquiries about workers’ compensation history, regardless of the severity
of the prior injuries.
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ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL suggest that employers are prohibited
from obtaining information from sources other than the applicant at the post-offer
stage. Indeed, the ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL suggests that, subject to
confidentiality strictures on the use of such information, the ADA gives employers
wide latitude in making inquires at the post-offer stage. Id. pt. VI, § 6.5 ("the ADA
does not limit the nature or extent of post-offer medical examinations and
inquiries”).! Thus, we conclude that the ADA does not prohibit an employer from
obtaining information from the commission about an entering employee’s prior
injuries after the employer has made an offer of employment, provided that such
inquiries are made about all entering employees in the same job categories.?

Notwithstanding the foregoing, we stress that the ADA limits how an
employer may use such information. As the ADA TECHNICAL ASSISTANCE
MANUAL explains, if a conditional job offer is withdrawn because of the results of
an examination or inquiry, an employer must be able to show that:

8We also note that the Texas Workers' Compensation Act requires employers to obtain
written authorization from applicants before requesting information from the commission. V.T.C.S.
art. 8303-2.33(d).

This office has received a brief contending that section 12112(c)(3) of the ADA permits only
post-offer medical examinations and does not permit post-offer inguiries. This argument is not
consistent with the EEOC's interpretation of the ADA. See 29 C.F.R. § 1630.14(b); see also supra note
6. The brief also contends that the EEOC interpretive guidance to the rules provides that employers
may submit information about employees’ workers’ compensation histories to state workers’
compensation agencics but expressly forbids such agencies from communicating such information to
employers. See ADA HANDBOOK at 1-73-74 (Interpretive Guidance to 29 C.F.R. § 1630.14(b)). We
do not believe this is the case. As the ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL makes clear, the EEQC
has attempted to clarify that communications by employers to state workers’ compensation agencies
regarding employees’ workers’ compensation histories are excepted from the general confidentiality
stricture governing post-offer medical examinations and inquiries contained in section 12112(¢)(3)(B)
of the ADA in order to allow employers to participate in state "second injury” funds. See ADA
TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL pt. IX, § 9.5; 29 C.F.R. § 1630.14(b)(1) (requiring that post-offer
medical examinations and inquiries be kept confidential). We do not believe that the EEOC's
intcrpretive guidance addresses the communications at issuc here. 'We note, however, that section
12112(c)(3)(B) of the ADA appears to requirc employers to keep confidential the information they
receive from the commission.
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the reasons for the exclusion are job-related and consistent with
business necessity, or the person is being excluded to avoid a
"direct threat"® to health or safety; and that

no reasonable accommodation was available that would enable
this person to perform the essential job functions without a
significant risk to health or safety, or that such an
accommodation would cause undue hardship.

ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL pt. VI, §64 (footnote added). An
employer cannot withdraw a conditional job offer absent a significant, current risk of
substantial harm to health or safety. Id. at VI-8. The results of a medical inquiry or
examination may not be used to disqualify persons who are currently able to
perform essential functions of a job because of fear or speculation that a disability
may indicate a greater risk of future injury, or absenteeism, or may cause future
workers’ compensation or insurance costs. Id.!!

You ask not only whether an employer lawfully may obtain information
about applicants’ prior injuries from the commission, but also whether the
commission lawfully may release such information to employers given the strictures
of the ADA. We find nothing in subchapter I of the ADA which expressly forbids
the commission from releasing information about applicants’ prior injuries. Section
12111(2) of subchapter I of the ADA defines "covered entit[ies]” as employers,
employment agencies, labor organizations, and joint labor-management committees.
Section 12112 prohibits discrimination in employment. Subchapter I does not
appear to apply to persons and entities other than those listed in section 12111(2) or
to conduct other than that described in section 12112.

103ection 12111(3) of the ADA defines "direct threat™ as “a significant risk to the health or
safety of others that cannot be eliminated by reasonable accommodation.”

11The ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL expressly notcs, however, that it might be
permissible for an employer to withdraw an offer from an employee in the following circumstances:

a workers’ compensation history indicates multiple claims in recent years which
have been denied. An employer might have a legitimate business reason to
believe that the person has submitted fraudulent claims, Withdrawing a job
offer for this reason would not violate the ADA, becausc the decision is not
based on disability.

ADA TECHNICAL ASSISTANCE MANUAL pt. V1, § 6.4, at VI-7; see also id. pt. IX, § 9.8.
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Subchapter II of the ADA, which prohibits discrimination in public services,
provides as follows:

Subject to the provisions of this subchapter, no qualified
individual with a disability shall, by reason of such disability, be
excluded from participation in or be denied the benefits of the
services, programs, or activities of a public entity, or be subjected
to discrimination by any such entily.

42 U.S.C. § 12132 (emphasis added). The term "public entity” includes state and
local governments and departments, and agencies of state and local governments
such as the commission. Jd. § 12131(1).22 At first glance, section 12132 appears to
prohibit governmental entities from discriminating on the basis of disability in
providing and administering public services, but does not appear to be applicable to
the kind of conduct at issue here by which a public entity might indirectly aid a
private entity or person in discriminating in employment. It is possible, however,
that a court might interpret the broad language italicized above to prohibit public
entities such as the commission from aiding a private entity or person in
discriminating on the basis of disability. We also note that in promulgating rules
interpreting this division of subchapter II of the ADA, the United States
Department of Justice has interpreted the section 12132 prohibition broadly. See 29
CF.R. §35.130.2 Thus, we believe that a court applying subchapter II might
conclude that section 12132 prohibits the commission from releasing information to
employers about applicants which employers are prohibited from obtaining under
subchapter I of the ADA.

Finally, you ask whether the ADA preempts the Texas Workers’ Compensa-
tion Act. The United States Supreme Court has held that state law is preempted to
the extent it actually conflicts with federal law. English v. General Electric Co., 110 S.
Ct. 2270, 2275 (1990). The court has found preemption where it is impossible for a
party to comply with both state and federal requirements. Id. Assuming that sub-
chapter II of the ADA prohibits a public entity from aiding a private entity or
person in discriminating in employment, the Texas Workers’ Compensation Act is in

12Gection 12202 of the ADA provides in part that a state "shall not be immune under the
cleventh amendment to the Constitution of the United States from an action in Federal or State court
of competent jurisdiction for a violation of this chapter.”

BSection 12134 of the ADA authorizes the United States Attorney General to promulgate
regulations to implement division A of subchapter I1.
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conflict to the extent it requires the commission to release information about
applicants’ prior injuries to employers at the pre-offer stage. Clearly, it is impossible
for the commission to comply with both state and federal law. Thus, we conclude
that to the extent the two statutes conflict, the ADA preempts the Texas Workers’
Compensation Act, and that the commission lawfully may not release information
about applicants’ prior injuries at the pre-offer stage to covered employers.14

SUMMARY

Under certain circumstances, the Texas Workers' Com-
pensation Act, article 8308-2.33, V.T.C.S., requires the Workers’
Compensation Commission to release information to employers
about employment applicants’ prior injuries. Subchapter I of the
federal Americans with Disabilities Act (the "ADA"), as
interpreted by the Equal Employment Opportunity Commission,
prohibits an ADA-covered employer from obtaining information
about an applicant’s workers’ compensation history prior to
making the applicant an offer of employment. A court, in
interpreting subchapter II of the ADA, might conclude that it
prohibits public entities such as the Workers’ Compensation
Commission from aiding a private entity or person in
discriminating in employment on the basis of disability. To the
extent they conflict, the ADA preempts the Texas Workers’
Compensation Act, and the Workers’ Compensation Commis-
sion may not lawfully release information about applicants’ prior
injuries at the pre-offer stage to ADA-covered employers.

Very truly yours,

bﬂu Mam 5

DAN MORALES
Attorney General of Texas

MAs noted above, from July 26, 1992 through July 25, 1994, the ADA will apply to employers
with 25 or morc employees. As of July 26, 1994, it will apply to employers with 15 or more employees.
See supra note 3.
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WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS
Special Assistant Attorney General

MADELEINE B, JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
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