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Texas House of Representatives by nonprofit organizations (RQ-284)
P. O. Box 2910

Austin, Texas 78768-2910
Dear Representative Lewis:

You ask about the legality, under the gambling laws, of a charitable fund-
raising event which you describe as follows:

Admission for the patrons of this event is paid for on a table by
table basis. A main attraction at this event is a large room full
of casino games.. .. [Platrons would present a verification of
their reservation for a table and then would be given a certain
amount of chips (more of which could be purchased during the
night). At the close of play, they would then enter a room where
they could "purchase” prizes. These prizes would be donated by
local merchants.

Section 47.02(a) of the Penal Code provides in part:
A person commits an offense if he:
(1) makes a bet on the partial or final result of a game

or contest or on the performance of a participant in a
game or contest;
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(3) plays and bets for money or other thing of value at
any game played with cards, dice, or balls. (Emphasis
added.)

"Bet,” for purposes of section 47.02, is defined as "an agreement that, dependent on
chance even though accompanied by some skill, one stands to win or lose something
of value." Penal Code § 47.01(1). In our opinion, those participating in the event
you describe would be "making bets" within the section 47.01 definition of "bet” and
the section 47.02 provisions making it an offense to "make[} a bet.”

Attorney General Opinion JM-412 (1985), in considering the legality under
sections 47.01 and 47.02 of a "casino night" sponsored by a school district, noted that
"in Texas, three basic elements comprise the offense of gambling: consideration,
chance, and prize." Attorney General Opinion JM-412 at 2; see also Odle v. State,
139 Tex. Crim. 288, 139 S.W.2d 595 (1940), overruled on other grounds, Green v.
State, 578 S.W.2d 411, 413 n.1 (Tex. Crim. App. [Panel Op.] 1979); Ellis v. State, 80
Tex. Crim. 208, 209, 189 S.W. 1074, 1075 (1916, no writ). The fund raising event you
ask about appears to satisfy this definition: the admission fee and any other sums
paid for "chips" by participants would constitute "consideration,” the "casino games"
would presumably involve "chance,™ and the chips retained by participants at the
close of play as well as the items donated by local merchants which the chips could
be used to purchase would constitute "prizes."

We note that section 47.02(b) of the Penal Code prowdes that "it is a defense
to prosecution under this section that:" :

(1) the actor engaged in gambling in a private place;

(2) no person received any economic benefit other than
personal winnings; and

1We note that a recent attorney general opinion concluded that in order to fall within the state
constitution’s restrictions on "lotteries,” see Tex. Const. art. ITI, § 47, the "chance” element of a game
must predominate over the clement of skill. See Attorney General Opinion JM-1267 (1990) (and
authorities cited therein). The opinion noted, however, that the chapter 47 Penal Code prohibitions on
gambling are broader than the constitutional restrictions on “lottcries” and that they "effectively
prohibit those types of games typically conducted in gambling casinos.”" See also Searcy & Patterson,
Practice Commentary, Tex. Penal Code § 47.02 (Vernon 1973).
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(3) except for the advantage of skill or luck, the risks of
losing and the chances of winning were the same for all
participants. (Emphasis added.)

"Private place” is defined in section 47.01(7) of the Penal Code, in part, as "a place
to which the public does not have access.” You say that the fund-raising event in
question would be held at the Plano Civic Center. Your description indicates that
the general public would have access. Accordingly, the event would not fall within
the defense set out in section 47.02(b). See, e.g., Cole v. State, 28 Tex. App. 536, 13
S.W. 859 (1890) (schoolhouse a public place even while building not being used for

school purposes).

We also note that in defining "bet,” section 47.01(1) of the Penal Code
provides that

[a] bet does not include:

(C) an offer of merchandise, with a value not greater
than $25, made by the proprietor of a bona fide carnival
contest conducted at a carmival sponsored by a nonprofit
religious, fraternal, school, law enforcement, youth,
agricultural, or civic group, if the person to receive the
merchandise from the proprietor is the person who
performs the camival contest; or

(D) an offer of merchandise, with a value not greater
than $25, made by the proprietor of a bona fide camival
contest conducted at a camival sponsored by a nonprofit
agricultural or civic group incorporated by the State of
Texas prior to 1955. (Emphasis added.)

You have not characterized the event you ask about as a "carnival” or the casino
games to be played there as "carnival contests.” Determining whether the event
would qualify as a "carnival," or the games as "carnival contests,” within the meaning
of the section 47.01(1) exception to the definition of "bet,” would require
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consideration of facts which we do not have before us2 See WEBSTER'S NINTH
NEwW COLLEGIATE DICTIONARY 208, 209 (1987) (defining "carnival" as, infer alia,
"an organized program of entertainment or exhibition") But see, Health & Safety

r"‘"“ ch. 824 {p""""‘mus uwuam5 lcquucmcul.a fu; uu:uaca, wui'v"'ma"‘, and ZGGS"),

id. § 824.001(4) (defining "carnival” as "a commercial variety show featuring animal
acts for public entertainment").3

SUMMARY

Those participating in "casino games” at the described non-
profit charitable organization fund-raising event would violate
the Penal Code section 47.02 prohibition on gambling -- "making
bets” — unless, as a matter of fact, the "casino games" in question
fall within a "carnival contests" exception to the definition of
"bet" in the Penal Code section 47.01(1)(C) and (D).

Very truly yours, [
bm /Wom s’

DAN MORALES
Attorney General of Texas

2Notably, the language now in section 47.01(1)(C), which was added in 1987 by the 70th
Legislature, had been adopted in the previous regular session but vetoed by the governor. See Acts
1987, 70th Leg., ch. 313; H.B. 1776, 69th Leg. (1985) (vetoed). Representative Messer, sponsor of the
1985 bill, testified that it was directed toward legalizing contests such as “ring tosses” and "ball throws"
at the Bell County Fourth of July Rodeo and Carnival and at other events of a similar nature. Hearings
on HB. 1776 Before the House Comm. on Bus. & Com., April 9, 1985.

3Having determined that, unless the "carnival contest” exemptions to the definition of "bet”
apply, those participating in the casino games at the event you ask about would violate the section 47.02
prohibition on gambling: "making bets." We do not think it necessary to determine here whether or to
what extent the event would implicate other chapter 47 penal provisions. See Penal Code §§ 47.03
(gambling promotion), 47.04 (kecping a gambling place), 47.06 - 47.07 (possession of gambling device,
equipment, or paraphernalia).
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WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS
Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by William Walker
Assistant Attorney General
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