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Dear Mr. Motley: 

You have requested an opinion from this office concerning licensure 
requirements for constables. Specifically, you ask whether a constable who has been 
continuously reelected to office since before 1985 would be required to become 
licensed as a peace officer if he were elected constable from a precinct created upon 
the demise of his original precinct through redistricting. Section 415.053 of the 
Government Code provides that “[a]n officer.elected under the Texas Constitution 
or a statute or appointed to fill a vacancy in an elective office must be licensed by 
the Fexas Commission on Law Enforcement Gfficer Standards and Education] not 
later than two years after the date that the officer takes offtce.“t Section 415.015(c) 
of the code provides that chapter 415 “does not affect a constable or other officer or 
county jailer elected under the Texas Constitution before September 1, 
1985 . . . .” Gov’t Code 0 415015(c). 

Chapter 415 of the Government Code concerns the education and licensing 
of law enforcement officers. The chapter establishes the Texas Commission on Law 
Enforcement Qfficer Standards and Education (TCLEOSE) and authorizes it to 
adopt rules to administer the implementation of the statutory provisions. Id 

&stables are eleckd under article V, don 18, of the TexasConstitution. 
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0 415010(l). Accordingly, TCLEOSE has adopted the following regulation, which 
provides, in pertinent part: 

(i) The commission shall issue a permanent peace officer 
license to any peace officer, elected or appointed under the 
Texas Constitution after September 1,1985, if that officer meets 
all the minimum standards for peace officer licensing, including 
the training and testing requirements. Such license shall be 
subject to revocation as any other peace officer license issued by 
the commission. This subsection shall not apply to: 

(1) a sheriff; or 

(2) a constable or any other constitutional peace 
officer who first assumed office before September 1, 
1985, even if reelected after that date unless there was a 
break in office and that officer was then reelected after 
that date to that or another office as a constitutional 
peace officer. 

37 T.A.C. Q 211.82. In Attorney General Opinion JM-1149 (1990), this office 
applied section 211.82 in the case of a constable first elected before January 1, 1981, 
who left office December 31, 1984, and did not again assume it until January 1, 
1989. The opinion upheld the validity of section 211.82 and found that the constable 
in question was not entitled to the exception from the 211.82(i)(2) mandatory 
licensure provision. In that opinion a break in service had clearly taken place. In 
the present case, the constable has been in office continuously since before 
September 1, 1985, and seeks to continue in office through reelection. The question 
you pose is whether the elimination of the constable’s original precinct through 
redistricting would effect a break in his office, denying the constable the section 
211.82(i)(2) exemption and requiring him to obtain a permanent peace officer 
license within two years of his election as constable of the newly created precinct. 
We conclude that a constable would not have a break in service under these 
circumstances, and thus would be exempt from the licensure requirements under 
section 211.82(i)(2). 

Attorney General Opinion JM-1149 characterized section 211.82(i)(2) as a 
“grandfather clause.” It exempts from the licensing requirement those who have 
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been in office continuously from the time immediately preceding September 1, 1985. 
One who leaves office loses the exemption if elected or appointed at a later time to 
the same or a different office as a constitutional peace officer. We do not believe 
that a constable “reelected” from a newly-created precinct encompassing his former 
precinct has left one office and assumed another in any but the most technical sense. 
As you point out in your brief, “the abolished precinct is located entirely within the 
geographic confines of the new precinct. All that will have changed is the precinct 
number and the addition of territory.” Brief for Kerr County at 7-8. 

Texas law recognizes in other contexts that a change in precinct because of 
redistricting does not result in a change of office for an incumbent or officer-elect 
from the original precinct. The case of Maron v. Franz, for example, concerned a 
constable elected to office for a precinct which thereafter was eliminated through 
redistricting. Maron v. Frunz, 525 S.W.2d 714 (Tex. Civ. App.--Houston [14th Dist.] 
1975, writ refd n.r.e.). Following the redistricting, the constable’s residence was 
within a precinct created in the redistricting process, different from the one that he 
was elected to serve. The court ruled not only that the constable was entitled to 
serve out his term as constable of the precinct in which he resided (the new 
precinct), but also that he was not required to take a new oath of office or file 
another bond when redistricting became effective and he became the constable of 
Precinct 5 instead of Precinct 6. The court wrote, “It does not matter that the 
number of the precinct in which [the constable] resided was changed from 6 to 5; 
he ‘continued’ in the office in which he had been elected and for which he had 
already qualified by taking an oath and filing a bond. He was not required to so 
qualify again.” Id. at 717-18 (emphasis added); see also Tex. Const. art. V, Q 18. We 
believe that a court, if asked to decide whether a constable in the situation you 
describe had left office so as to constitute a break in service for section 211.82(i)(2) 
purposes, would agree that no break in service had occurred. Therefore, the 
constable would be entitled to exemption from the licensure requirements under 
section 211.82(i) of title 37 of the Texas Administrative Code and sections 415.053 
and 415.015(c) of the Government Code. 

SUMMARY 

The elimination of a precinct through redistricting and the 
incumbent constable’s election as constable for the new precinct 
created by the redistricting does not result in a “break in office” 
for the constable within section 211.82(i)(2) of title 37 of the 
Texas Administrative Code where the new precinct differs from 
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the old only in its number and the addition of territory. Under 
such circumstances, a constable who had been continuously re- 
elected from his precinct since before September 1, 1985, would 
be exempt from the Government Code section 415.053 
requirement of licensure as a peace officer through Government 
Code section 415.015(c) and title 37, section 211.82(i)(2), of the 
Texas Administrative Code. 
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