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Dear Dr. MacLean: 

You have requested an opinion regarding whether the Texas Department of 
Health (the “department”) may release a copy of a death certificate that lists 
acquired immune deficiency syndrome (“AIDS”) or human immunodeficiency virus 
(“HIV”) infection as a cause of death. 

Chapter 191 of ‘the Health and Safety Code requires the department to 
administer the registration of vital statistics and to establish a bureau of vital 
statistics, to be directed by the state registrar of vital statistics (the “state registrar”). 
Health & Safety Code 69 191.002(a), (b)(l), 191.004(a). Chapter 191 also requires 
the Texas Board of Health (the “board”) to adopt rules for collecting, recording, 
transcribing, compiling, and preserving vital statistics, including death records. Id 
5 191.003(a); see a&o ch. 193 (setting forth the department’s specific duties with 
respect .to death records). 

Section 191.051 of the Health and Safety @de requires the state registrar to 
supply a certified copy of a registered death record, or part of a registered death 
record, to a “properly qualified applicant,” subject to board rules controlling the 
accessibility of vital records. Pursuant to section 191.05!, the board has 
promulgated regulations that define a “properly qualified applicant” as: 

[a] legal representative, personal representative or agent, an 
immediate family member, or the registrant, who has a direct 
and tangible interest in the record and who shall have a 
significant legal relationship to the person whose record is 
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requested. The purpose for which the certified copy is needed 
and the relationship of the applicant to the registrant is essential 
to the application to determine if the applicant is properly 
qualified. 

Tex. Dep’t of Health, 15 Tex. Reg. 5603 (1990) (to be codified at 25 T.A.C. 9 181.1). 
These regulations define “legal representative, personal representative, or agent” as: 

[a]ny individual, attorney, funeral director, or other representa- 
tive acting under contract for the requestor, when the requestor 
is not the applicant; or -is one bearing an affidavit, authorixing 
that person, agent, genealogist, or other representative to make 
application on behalf of the .registrant or member of the 
immediate family for the record or information requested. 

Id 

You have informed us that pursuant to section 193.001 of the Health and 
Safety Code, the department has prescribed the form and content of death 
certificates. The current form contains an entry for “cause of death.” You state that 
in some instances AIDS or HIV infection is listed on a death certificate as a cause of 
death. As a result, it is possible that information on a death certificate indicating 
that a deceased person died as a result of AIDS or HIV infection would be released 
to a properly qualified applicant. 

The Communicable Disease Prevention and Control Act’ (the “CDPCA”) 
generally prohibits disclosure of the results of AIDS tests,2 except to certain persons 
and entities under specific circumstances. See Health & Safety Code 5 81.103(b). A 
person who discloses a test result in violation of section 81.193 commits a Class A 
misdemeanor. Id 5 81.103(j). The CDPCA provides that an individual may bring 
an action to enjoin violation of these confidentiality provisions, and also establishes 
civil liability for both negligent and willful disclosures of test results. Id 0 81.104. 

‘Health & Safety Code ch. 81 (formerly article 4419b-1, V.T.C.S.). 

2 The provisioas of the CDPCA spe.citicaUy relating to AIDS tests arc found ia sections 81.101 
through 81.104 (subchapter ‘F of chapter 81) of the Health aad Safety Code (formerly section 9 of 
arlidc 4419b1, V.T.C.S.). These provisions were amended by the 72d Legisbure. Acts 1991, 72d 
Leg., ch. 14, P 23, at 57-60 (en. Sept. 1.1991). 
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In light of the vital statistics statute requiring the release of death certificates 
and the CDPCA’s strictures on disclosure of AIDS test results, you ask whether the 
state registrar may release a death certificate listing AIDS or HIV infection as a 
cause of death to any “properly qualified applicant,” or whether the state registrar 
must release such a death certificate only to the specific persons and entities listed 
in section 81.103(b) of the CDPCA. Your question assumes that the disclosure of 
the fact that someone has died as a result of AIDS or HIV infection would disclose 
the results of an AIDS test for purposes of the CDPCA. We agree with this 
assumption. The CDPCA defines “test results” quite broadly as “wry staternmt that 
indicates that an identifiable individual has or has not been tested for AIDS or HIV 
infection. . . including a statement or assertion that the individual is positive, 
negative, at risk, or has or does not have a certain level of antigen or antibody.” Id 
5 81.101(5) (emphasis added). We believe that the information on a death 
certificate that a persondied as the result of AIDS or HIV infection would reveal 
that the person had tested positive for AIDS or HIV infection, thereby implicating 
the confidentiality provisions of the CDPCA.3 As noted above, the CDPCA 
provides that an AIDS test result may be released only to certain entities and 
persons, including the department, the person tested, the physician who ordered the 
test, health care providers responsible for caring for the person tested, and the 
spouse of the person tested. See id 9 81.103(b). While some potential “properly 
qualified applicants,” such as the deceased’s spouse, are persons to whom AIDS test 
results may be disclosed under the CDPCA, most potential “properly qualified 
applicants” are not. See Tex. Dep’t of Health, 15 Tex. Reg. 5603 (1990). 

Although common-law privacy rights lapse upon death, there is no similar 
presumption that prohibitions against disclosure in confidentiality statutes lapse 
upon the death of the subject of the information. Attorney General Opinion 
JM-851 (1988). Rather, whether a confidentiality provision lapses upon death is a 
question of statutory construction. Id; see &o Gpen Records Decision No. 524 
(1989). In Open Records Decision No. 529 (1989), this office considered whether 
the CDPCA prohibits public disclosure of AIDS tests results obtained in an autopsy 

%he CDPCA requires a physiciaa who attended a person who has died of a reportable 
disease, including AIDS or HIV infection, to immediately notify the heakh authority of the jurisdiction. 
Id. P 81.045. We are not aware, howewr,.of any statute or reguIation expressly requiring or otherwise 
authorizing physiciaas to discIose AIDS or HIV infection as the tiuse of death on death certiticates. 
Smce we have not been asked to address that issue, we simply assume for purposes of this opinion that 
the CDPCA or other law permits a physician to diiose AIDS or HIV infection as a cause of death to 
persons required to complete aad file death certificates under sectioos l%XOD2 and 1!?3.004 of the 
Health and Safety Code. 
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and included in an autopsy report requested under the Dpen Records Act4 In that 
decision, we carefully examined the CDPCA in conjunction with statutory provisions 
establishing medical examiners’ duty in connection with inquests. See id at 5-7. 
We concluded that the CDPCA does not apply to AIDS test results obtained in 
autopsies and included in autopsy reports because its consent-to-testing and 
confidentiality provisions are expressed in language applicable to living persons, not 
deceased persons, and because a contrary interpretation would interfere with 
medical examiners’ statutory obligation to make full inquest reports. Id at 4,7. 

We conclude that the state registrar may release death certificates listing 
AIDS or HIV infection as the cause of death to properly qualified applicants who 
are not persons to whom AIDS test results may be disclosed under the CDPCA. See 
Health & Safety Code 3 81.103(b). In reaching this conclusion, we apply the same 
analysis we applied in Open Records Decision No. 529.5 Like the provisions at issue 
in that decision, the AIDS test results confidentiality provisions of the CDPCA refer 
to living persons. As noted above, for example, a test result is defined as “any 
statement that indicates that an identifiable individual bar or has not been tested for 
AIDSorHIVinfection... including a statement or assertion that the individual is 
positive, negative, at risk, or has or does not have a certain level of antigen or 
antibody.” Health & Safety Code 5 81.101(5) (emphasis added); see also Cpen 
Records Decision No. 529 at 7. We also note that it appears from the legislative 
history of the CDPCA confidentiality provisions that the legislature intended to 
protect persons with positive test results from discrimination, particularly in 

‘Autopsy reports are exprcdy made public records pursuant to statute. See Code Grim. Rot. 
art. 4925,3.11. In Open Records Decision No. 529 we considered whether section 3(a)(l) of the Open 
Records Ad (which mandates the withholding of ‘information deemed contidential by law”) in 
conjunction with the CDPCA precludes the disclositrc of AIDS test results on autopsy reports. 

%Iike Open Records Decision No. 529, your query is not an open rccorti rquest and does 
not other&e require us to interpret the Open Records Ad. The Open Records Act provides that a 
death record maintained by the Bureau of ViaI Stat&s of the Te+ Department of He&h is public 
information ‘avaiIabIc. to the public on and after the 25tb anniversary of the date the record is fded with 
the Bureau of, Vital Statistics.” V.T.C.S. art. 62%17a, 0 3(a)(lS)(B). We assume that you are 
concerned with the release of a death oxtiticateprior to the 25th anniversary of the date it is fded with 
the Bureau of Vital Statistics, aad solely to “properly quaIitied applicaats” as detined in the 
department’s regulations.. Tex. Dep’t of Health, 15 Tex. Reg. 5603 (1990). Because chapter 191 of the 
HeaIth aod Safety Code and the regulatioas promulgated thereunder establish requirements and 
procedures for the release of death eertiticatm prior to the 2% anniversary of the date the record is 
t&l, we consider only the interplay betwcen chapter 191 and the CDPCA. As your rquest does not 
involve “public information” or the availability of information to the “pubtic,’ we need not consider the 
interplay behveea the open Records Act and the CDPCA. 
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employment and insurance. It does not appear that the legislature intended to 
create a right to confidentiality that applies to death certificates. 

In addition, in Gpen Records Decision No. 529 we addressed medical 
examiners’ statutory duty to fully disclose the results of inquests. Here we consider 
the CDPCA’s confidentiality provisions in conjunction with the state registrar’s duty 
under section 191.051 of the Health and Safety Code to supply certified copies of 
registered death records to properly qualified applicants.6 The department’s 
regulations require that death certificates be disclosed only to those persons with a 
substantial need for access to the records. See Tex. Dep’t of Health, 15 Tex. Reg. 
5603 (1990) (requiring that a properly qualified applicant must have a “direct and 
tangible interest” in the death certificate). The state registrar’s duty under section 
191.051 of the Health and Safety Code to release death certificates to such persons 
is as explicit as medical examiners’ duty to fully disclose the results of inquests. 
Accordingly, the state registrar may release to a properly qualified applicant a copy 
of a death certificate that,lists AIDS or HIV infection as a cause of death without 
violating the CDPCA. 

SUMMARY 

The provisions of the Communicable Disease Prevention 
and Control Act which prohibit the disclosure of AIDS test 
results, Health & Safety Code !$ gl.101 et seq., do not prohibit 
the state registrar from releasing a death certificate that reveals 
that a person died as the result of AIDS or HIV infection to a 
properly qualified applicant pursuant to section 191.051 of the 
Health and Safety Code. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

%Vhik section 191.051 also authorizes the state registrar to release odyporr of a record, we 
believe that release of redacted death certitkates is not a real&tie alternative. It is not the state 
registrar’s common practice to release redacted death certiticates. Thus, such redactions would 
themselve-s reveal that AIDS or HIV i&&on is listed as a cause of death. 
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