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Dear Ms. Dorsett: 

You ask whether an audiology student at a college or university is required to 
obtain a temporary training permit from. the Texas Board of Examiners in the 
Fitting and Dispensing of Hearing Aids (hereinafter, “the board”) in order to make 
impressions for earmolds to be used as parts for hearing aids. 

Articles 4566-1.01 through 4566-1.22, V.T.C.S., (hereinafter, “the act”) 
provide for the regulation of the fitting and dispensing of hearing aids. Article 4566- 
1.06 provides that “[elvery person desiring to engage in fitting and dispensing 
hearing aids in the State of Texas shall be.required to pass an examination given by 
the Texas Board of Bxaminers in the Fitting and Dispensing of Hearing Aids” and 
that those passing the examination and meeting other qualifications under the act 
“shall receive from the Board a license to fit and dispense hearing aids in this state.” 
V.T.C.S. art. 4566-1.06(a), (e). For purposes of article 4566-1.06, “fitting and 
dispensing hearing aids” includes inter alia “the making of impressions for earmolds 
to be used as a part of the hearing aid.” V.T.C.S. art. 4566-1.01(f). 

The temporary training permit you refer to in your question is provided for in 
article 4566-1.09. That provision allows a person who has not taken the examination 
provided for in article 4566-1.06, but who obtains a temporary permit from the 
board, to fit and dispense hearing aids for a stated period of time or until he has 
passed the examination. 
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Article 4566-1.19 provides, in pertinent part: 

Nothing in this Act shall be construed to apply to the 
following: 

(1) Persons engaged in the practice ~of measuring human 
hearing as part of the academic. curriculum of. an accredited 
institution of higher learning, provided such persons or their 
employees do not sell hearing aids. 

The above-quoted provisions of article 4566-1.19 on their face permit a 
student at an accredited institution of higher learning, who is there “engaged in the 
practice of measuring human hearing as part of the academic curricula” to make 
impressions for earmolds without being subject to board licensure or temporary 
permitting or to the other requirements of the act, so long as he or his employees do 
not “sell” hearing aids. Thus, if audiology students at such institutions are engaged 
in the practice of measuring human hearing as part of their academic curricular 
they may make impressions for earmolds without board licensing or permitting, so 
long, again, as they or their employees do not “sell” hearing aids. See V.T.C.S. art. 
4566-1.01(e) (defhring “[slell” or “sale” to include “a transfer of title or of the right to 
use by lease, bailment, or any other contract,” but not “sales at wholesale by manu- 
facturers to persons licensed under this Act, or to distributors for distribution and 
sale to persons licensed under this Act”); see uLro Attorney General Opinion M-895 
(1971) (an individual who sells earmolds for use as component parts of hearing aids 
is “selling hearing aids” for purposes of the act). 

We note also that a brief received in connection with this request cites 
Attorney General Opinion MW-555 (1982) for the proposition that audiology 
students making impressions for earmolds must have a license or temporary permit 
from the board., That opinion concluded, based on the provisions of subpart (3) of 
article 4566-1.19 then in effect, that individuals with master’s or doctorate degrees in 
audiology were nevertheless subject to the licensure and other provisons of the act if 

‘We note that article 4512j, which provides for regulation of audiolcgkts, in section 2, 
subsection (8). defmcs “[t]he practice of audiology” to include hearing measurement. 
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they made impressions for earmolds to be used as parts of hearing aids. At the time 
Attorney General Opinion MW-555 dealt with it, subpart (3) read: 

Nothing in this Act shall be construed to apply to the 
following: 

. . . . 

(3) An individual with a master’s or doctorate degree in 
audiology from an accredited college or university may engage 
in the measurement of human hearing by the use of an\ audio- 
meter or by any means for the purpose of making selections and 
adaptations of or recommendations for a hearing aid, provided 
such personsdo not sell hearing aids. 

See Acts 1981,67th Leg., ch. 774, at 2910. 

Attorney General Opinion MW-555 pointed out that article 4566-1.06 requir- 
ed persons engaged in “fitting and dispensing hearing aids” to be licensed or 
temporarily permitted by the board, and that article 4566-1.01(f) provided: 

“Fitting and Dispensing hearing aids” means the measure- 
ment of human hearing by the use of an audiometer or by any 
means for the purpose of making selections, adaptations and/or 
sales of hearing aids. The term also includes the sale of hearing 
aids, and the making of impressions for earmolds to be used as a 
part of the hearing aid. 

‘Ibe opinion reasoned that the provisions of subpart (3) then in effect only 
permitted the advanced degreed individuals described there to “engage in the 
measurement of human hearing,” and that the above-quoted article 4566-1.01(f) 
definition of “fitting and dispensing hearing aids” indicated that “making impressions 
for earmolds” was a distinct activity from the “measurement of human hearing,” and 
‘was not covered by the subpart (3) exemption. 

In response to Attorney General Opinion MW-555, the legislature amended 
subpart (3) of article 4566-1.19 to its present form in 1983 by adding the language 
“and the making of impressions for eat-molds to be used as part of a hearing aid.” 
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Acts 1983, 68th Leg., ch. 125, at 598; see aLro Bill Analysis, S.B. 1100, 68th Leg. 
(1983). 

Subpart (3) of article 4566-1.19 both as originally adopted and as amended in 
1983 is grammatically problematical when considered with the first sentence of the 
article. (“Nothing in this Act shall be construed to apply to the following: . . . An 
individual with a master’s or doctorate degree in audiology.. . may engage in the 
measurement of human hearing.. . and the making of impressions for 
earmolds . . . .“) Nevertheless, we think subpart (3), despite the grammar problem, 
clearly operates as express permission for the audiologists described there to engage 
in only such activities as are enumerated there without being subject to the 
licensing, permitting, or other requirements of the act. Attorney General Opinion 
MW-555 concluded that making impressions for earmolds was not, at that time, one 
of those enumerated activities. Subpart(l), in contrast, exempts students engaged 
in the study of human hearing at certain institutions from the requirements of the 
act for uny activities they engage in, so long as they do not sell hearing aids. 
Therefore, we do not think the analysis of subpart (3) of article 4566-1.19 in 
Attorney General Opinion MW-555, which concluded that making earmolds was not 
one of the permitted activities under subpart (3). is applicable to subpart (l), which 
again permits the individuals described there to engage in uny activities ivithout 
being subject to the act, so long as they do not “sell” hearing aids. 

Accordingly, we conclude in response to your question that pursuant to the 
exemption in article 4566-1.19(l), audiology students engaged in the practice of 
measuring human hearing as a part of the academic curriculum of an accredited 
institution of higher learning may make impressions for earmolds to be used as parts 
in hearing aids without having obtained a license or temporary permit from the 
Board of Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing Aids, so long as the 
students or their employees do not “sell” hearing aids. 

SUMMARY 

Pursuant to the exemption in V.T.C.S. article 4566-1.19(l), 
audiology students engaged in the practice of measuring human 
hearing as a part of the academic curriculum of an accredited 
institution of higher learning may make impressions for 
earmolds to be .used as parts in hearing aids without having 
obtained a ‘iicense or temporary permit from the Board of 
Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing Aids, so 
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long as the students or their employees do not “sell” hearing 
aids. 
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