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, 
Dear Mr. Jackson: 

You have requested our opinion as to whether an individual between the 
ages of 18 and 21, and under the supervision of the Texas Youth Commission 
(hereafter TYC). may be detained in local juvenile detention facilities. 

In 1985, the legislature amended the statutes governing the TYC to increase 
the upper age limit for TYC jurisdiction from 18 to 21. Acts 1985,69th Leg., ch. 45, 
3 1, at 435. This extension of jurisdiction was accomplished by amending two 
portions of what is now the Human Resources Code. Section 61.001 now provides, 
in part: 

In this chapter: 

. . . . 

(6) ‘Child’ means a person 10 years old or older and 
under 21 years old who is committed to the commission under 
Title 3, Family Code. 

Section 61.084(c) now provides: 

(c) The commission shah discharge from its custody a 
person not already discharged or transferred on his or her 21st 
birthday. 

As part of the same bill, section 54.05(b) of the Family Code was amended to read: 
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(b) Except for a wnwnittnent ,to the Taus Youth 
Commiwion, all dispositions automatically terminate when the 
child reaches his 18th birthday. 

Acts 1985,69th Leg., ch. 45,s 3, at 435 (emphasis added). 

Chapter 51 of title 3 of the Family Code was not, and has not been, amended, 
however, to conform to these 1985 amendments. Section 51.02 still defines “child” in 
a manner which is inconsistent with chapter 61 of the Human Resources Code. 

In this title: 

(1) ‘Child’ means a person who is: 

(A) ten years of age or older and under 17 years of 
age; or 

(B) seventeen years of age or older and under 18 
years of age who is alleged or found to ‘have engaged in 
delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision 
as a result of acts committed before becoming 17 years of age. 

Section 51.12(a) of the Family Code, also unamended in 1985, provides: 

Except after transfer to crimimd court for prosecution under 
Section 54.02 of this code, a child shah not be detained in or 
committed to a compartment of a jail or lockup in which adults 
arrested for, charged with, or convicted of crime are detained or 
wmmitted, nor be permuted contact with such persons. 

TYC is granted broad authority to contract with public or private agencies, 
including juvenile detention facilities operated by wunty juvenile boards, for the 
care and treatment of its wards. See Hum Res. Code 5 61.037. Pursuant to section 
61.084(c) of the Human Resources Code, the TYC has jurisdiction over juveniles 
between the ages of 18 and 21. The Family Code, however, does not categorize 
persons between the ages of 18 and 21 as juveniles, and explicitly prohibits the 
detention of juveniles under the age of 18 in the same compartment or lockup as 
adults. Thus, the problem arises whether the TYC can require juvenile detention 
facilities to care for its wards between the ages of 18 and 21. 
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There Seems to be a dispute between the TYC and the Texas Juvenile 
Probation Commission as to what circumstances, if any, would cause or permit TYC 
to detain a person between the ages of 18 and 21 other than his arrest for a aiminal 
offense. We need not resolve those questions here. Roth because of the limited 
definition of “child” in the Family Code and the specific prohibition of section 51.12 
thereof, persons under the age of 18 may not be housed in the same compartment of 
a facility as, nor be permitted regular contact with, any individtnd between the ages 
of 18 and 21, whether or not they are TYC wards, if such individuals have been 
arrested for, charged with, or convicted of a crime. This does not mean that such 
individuals may not be housed~ in the same fe as juveniles. It means merely that 
they may not be confined in the same cell or compartment of ,a facility, or be 
con&ted in such proximity as to permit regular contact with juveniles. Thus, TYC 
wards between the ages of 18 and 21 may not be, under any circumstances, housed 
in a compartment of a facility, or permitted regular contact, with any “child” as 
defined by section 51.02 of the Family Code. If on the other hand, such TYC wards 
have not been arrested for, charged with, or convicted of any crime, they may be 
housed in a juvenile detention facility in compartments with juveniies and may have 
contact with juveniles. 

SUMMARY 

A ward of the Texas Youth Commission between the ages of 
18 and 21 who has been arrested for, charged with, or convicted 
of any crime may under no circumstances be housed in the same 
compartment of a facility as, or permitted regular contact with, 
any “child” as defined in section 51.02 of the Family Code. 
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Attorney General of Texas 
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