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August 15 1991 

Dear Sir or Madam: 

You recently received a copy of Attorney General Opinion DM-30. There is 
a nonsubstantive error on the first page of this opinion. We are enclosing a 
corrected copy of this opinion as a replacement for the copy you previously received. 
We apologize for any inconvenience this may have caused. 

Madeleine B. Johnson 
Chair, Opinion C&nmittee 
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DAN MORALES AITORNLY OENERAL 
July 29,199l 

Honorable Bill Sims 
chailman 
Administration Committee 
Texas State Senate 
Rm. 421, Capitol Building 
Austin, Texas 78711-2068 

opinion No. DM- ,30 

Re: County clerk’s duty to provide du- 
plicate microfilm of county real estate 
and deed records (RQ-2114) 

Dear Senator Sims: 

You ask whether county clerks must either (1) provide duplicate microfilm of 
comty real estate and deed records or (2) allow individuals to bring microfilm 
equipment into the clerk’s office to duplicate county real estate and deed records. 
Your second question was considered in Attorney General opinion JM-757 (1987), 
which concluded: 

The Texas Gpen Records Act, article 6252-17a, V.T.C.S., does 
not grant members of the public an unlimited right to copy, with their 
own copying equipment, information deemed public under the Gpen 
Records Act. Requests from members of the public to copy public 
records with their own equipment may be denied when the requests 
raise questions of safety or efficiency or threaten the unreasonable 
disruption of the business of the governmental body. The reasonable- 
ness and safety of each request depends on the facts surrounding the 
request. 

As we believe the analysis and result of that opinion to be correct, we need 
not reconsider that question here .r Accordingly we will only consider your first 

‘TherchasbccnJomcrecadihationdrclcvantstahltcs~AttorncyGtncralOpinion 
JIM-757 was isse however, lhis rccodiGeation has not alTcetcd the almly&? or result. Though 
Attorney General Ophion IM-757 does not cite Tobin v. lib@, 107 S.W2d 677 (Tex. Civ. App.-San 
Antonio 1937, wit reed), or Tammt Cow@ Y. RMiktc Yliule Cb., 199 S.W.2d 269 (Tex Cii. App.-Fort 
Worth 1947, no wit), we believe its conclusioo is in accord with the holdings in those cases. 
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question, whether county clerks must provide duplicate microfilm of county real 
estate and deed records. This question was considered by this office in Attorney 
General opinion JM-95 (1983). That opinion concluded as follows: 

We conclude that a county clerk must provide duplicate 
micro6lm copies of real property records to persons requesting 
the same and may not limit who may receive such copies or the 
use thereof. By ‘microfihn copies’ we mean duplicates in 
microfihn form of the actual microflhn. 

Attorney General Opinion JM-95 based its conclusion on the premise that 
the form in which information is stored does not determine its availability. While 
this premise is correct, the conclusion reached in Attorney General Opinion JM-95 
does not necessarily follow. It is one thing to say that information stored on 
microfilm is subject to the Gpen Records Act, and quite another to conclude that 
the requestor of such information may determine that microfilm is the medium in 
which copies of that information must be provided for purchase. As Attorney 
General Opinion JM-95 does not analyze the question in this way, we think it 
appropriate to reconsider the conclusion reached in that opinion.2 

The Texas Gpen Records Act, V.T.C.S. art. 6252-17a, governs generally 
public access to records held by governmental bodies in Texas. The Gpen Records 
Act requires that upon application for access to public information the custodian of 
the records “shall promptly produce such information for inspection or duplication, 
or both, in the offices of the governmental body.” V.T.C.S. art. 6252-17a, g 4; see 
uLro id, Q&! 5(a), 10(b).’ Section 9(c) of the Gpen Records Act provides: 

*Since Attorney General Opinion m-95 was issued, this office has said that the Open Records 
Act does not require the preparation of information in a form dictated by a member of the public See 
Attorney General Opinion JM-672 (1987); Open Records Decision No. 467 (1987). However, these 
opinions were diacdng the existenw or orgaoizatioa of iaformatiog rather than the medium in 
which the hformatioo is conveyed 

?Ckctioo 5(a) pmides, in part: ‘It ahall be the duty of the officer for public records, subjecx to 
pedties provided in this Act. to see that the public records arc made available for public ins~ctioa 
and copying.” Section 10(b) provides: ‘An officer for public records, 01 his agent, commits aa offense 
if, with crimid negiigenee, he or his agent hils or refuses to give access to, or to permit or provide 
eopyhg of, public records to any person upon rqucst as provided ia this Ad.’ 
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It shall be the policy of all governmental bodies to provide 
suitable copies of all public records within a reasonable period 
of time after the date copies were requested. Every 
governmental body is hereby instructed to make reasonably 
efficient use of each page of public records so as not to cause 
excessive costs for the reproduction of public records. 
(Emphasis added.) 

As can be seen, sections 4 and S(a) of the Open Records Act do not explicitly 
hnpose a duty upon governmental bodies to provide copies for purchase by 
members of the public. However, section 9(c) makes it “the policy of all 
governmental bodies to provide suitable copies of all public records.” As section 9 is 
concerned with, among other things, the costs of copies purchased by members of 
the public, it is reasonable to presume that the copies referred to in section 9(c) 
include copies to be provided for purchase. This reading is consistent with the 
provision by section 10(b) of a criminal penalty for failme to “provide copying OF 
public records. 

As the county clerk’s office exists for the benefit of the whole public, the 
treatment of the public with respect to the availability of records in various media 
must be evenhanded. V.T.C.S. art. 6252-17a, 8 5(c); see alro Tobin v. m, 107 
S.W. 2d 677, 680 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1937, writ refd). Accordingly, we 
think that in considering what is suitable, we must look to what is suitable for the 
public as a whole. 

What form of copies may be “suitable” could vary depending upon the nature 
of the requested information. While it is not possible or necessary here to speculate 
upon every circumstance in which a suitable copy might consist of some form other 
than an ordinary paper reproduction, we can point, for example, to records on 
videotape or audiotape where a paper transcription would be an inadequate 
substitute for the medium in which the information was originally recorded. With 
respect to deed records, however, it seems an ordinary paper copy would, in every 
case, be. suitable to convey the information contained in the record to any member 
of the public. 

Section 9(b) of the Open Records Act provides for charges made~ for “access 
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to public records comprised in any form other than up to standard sized pages or in 
computer record banks, microfihn records, or other similar record keeping systems.” 
This provision speaks to “access” to records rather than to the purchase of copies. 
Hen&i& v. Board of Truvtees of Spring Branch I.S.D., 525 S.W.2d 930,932 (Tex. Civ. 
App.-Houston [ 1st Dist.] 1975, writ ref’d n.r.e.). While this provision certainly does 
not preclude the possibility that records may be provided in media other than paper, 
it imposes no specific duty on custodians of public records to provide records in any 
specific medium other than paper. 

Chapter 204 of the Local Government Code addresses the maintenance of 
local government records on microfilm. Section 204.002 of the Local Government 
Code provides that “[a]ny local government record may be maintained on microfihn 
in addition to or instead of paper or other media” 

Pursuant to section 204.084(b)( 11) of the Local Government Code, the Texas 
State Library and Archives Commission has adopted the following rule, to be 
codified as title 13, section 7.33, of the Texas Administrative Code: i 

Local governments must adopt procedures to ensure that the 
public has the same access to information on microShn as they 
would be entitled to if the information were recorded in 
another medium. Where microtXm is the only storage medium 
for a record, a microfilm, paper, or other type of copy other 
than the master microfilm must be available for public use; the 
custodian shah not be required to make available for public 
access the master microfhm. 

In comments accompanying the final adoption of this rule, the .commission 
stated that it meant “to specify that if microfilm is the only medium the master 
microfihn must be copied and the copy be accessible to the public.” Texas State 
Library & Archives Comm’n, 15 Tex. Reg. 5673 (1990). While the rule provides 
that a copy must be accessible for public inspection, the rule does not address the 
question of providing a copy which a member of the public may purchase. 

Subchapter B of chapter 118 of the Local Government Code (sections 
118.011 through section 118.024, indusive) provide for fees for filing and providing 
copies of certain records, including real property records, by county clerks. Section 
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118.024(a) provides: 

This subchapter does not limit or deny any person full and 
free access to any document referred to in this subchapter. A 
person is entitled to read, examine, and copy from those 
documents or from any microfilm or other photographic image 
of the documents. (Emphasis added.) 

While section 118.024(a) of the Local Government Code provides a right to 
copyfrom a microfilm record, it provides no duty on the part of the county clerk to 
provide a record for purchase in the form of microfilm. We conclude that while a 
county clerk may provide microfilm copies of real estate and deed records to the 
public, the law does not impose a duty to do so. Attorney General Opinion JM-95 
is, accordingly, overruled to the extent of any conflict herewith. 

SUMMARY 

While a county clerk may provide microfilm 
copies of real estate and deed records to the public, the 
law does not impose a duty to do so. The Open 
Records Act requires the county clerk to provide 
suitable copies. Attorney General Opinion JM-95 is 
overruled to the extent of any conflict herewith. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 
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WILL. PRYOR 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLlE STEAKLEY (Ret.) 
Special Assistant Attorney General 

RENEAHIcK!3 
Special Assistant Attorney General 

MADELEINE B. JOHNSON 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by John Steiner 
Assistant Attorney General 
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