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Dear Representative Gibson: 

You have requested our opinion as to whether an individual who serves as 
the audiologist member of the Board of Examiners in the Fitting and Dispensing of 
Hearing Aids may be employed by a retail hearing aid company. Article 4566-1.02, 
V.T.C.S., creates the board and provides that its nine members must have the 
following qualifications: 

(1) Five of such members shall possess the necessary 
qualifications to fit and dispense hearing aids in this state and 
have been residents of this state actually engaged in fitting and 
dispensing hearing aids for at least five years immediately 
preceding their appointment. No more than two of such five 
members shall be employed by, franchised by, or associated 
exclusively with the same hearing aid manufacturer; 

(2) Two Board members must be members of the general 
public. A person is eligible for appointment as a public member 
if the person and the person’s spouse are not licensed by an 
occupational regulatory agency in the field of health care; are 
not employed by and do not participate in the management of a 
business entity or other organization that provides health-care 
services or that sells, manufactures, or distributes health-care 
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supplies or equipment; and do not own, control, or have, directly 
or indirectly, an interest in a business entity or other 
organization that provides health-care services or that sells, 
manufactures, or distributes health-care supplies or equipment; 

(3) One of such members shall be a citizen of the United 
States and a resident of this state for a period of at least two 
years immediately preceding his appointment, shall be an active 
practicing physician or surgeon duly licensed to practice in this 
state by the Texas State Board of Medical Examiners, and 
specialize in the practice of otolaryngology. Such member shall 
not have a financial interest in a hearing aid manufacturing 
company or a wholesale or retail hearing aid company; and 

(4) One of such members shall be a citizen of the United 
States and a resident of this state for a period of at least two 
years immediately preceding his appointment and shall be an 
active practicing audiologist. Such member shall not have a 
financial interest in a hearing aid manufacturing company or a 
wholesale or retail hearing aid company. 

Subsection (a)(4) prohibits the audiologist member from having “a financial 
interest in a hearing aid manufacturing company or a wholesale or retail hearing aid 
company.” Under the facts you present, the audiologist member is an employee of 
such a company. You ask whether an employee. has a “financial interest” in his 
company for purposes of subsection (a)(4). 

Article 4566-1.02 does not define “financial interest.” Black’s Law 
Dictionary, however, defines “financial interest” as “an interest equated with money 
or its equivalent.” BLACK’S LAW DICTIONARY 568 (5th ed. 1979). Article 6252:9b, 
V.T.C.S., defines “substantial interest” in a business entity to include any individual 
who is an employee of the business entity. Another statute, section 171.002 of the 
Local Government Code, declares that a person has a substantial interest in a 
business entity if, inter ufia, “funds received by the person from the business entity 
exceed 10 percent of the person’s gross income.” For most “employees,” their 
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income from that employment would ordinarily exceed ten percent of their gross 
income for a particular year. 

Furthermore, this office has long held that mere employment is sufficient to 
trigger the common law prohibition against conflicts of interest on the part of public 
officials. Mevers v. Walker, 276 S.W. 305 (Tex. Civ. App.--Eastland 1925, no writ), 
stands for the proposition that 

[i]f a public official directly or indirectly has a pecuniary interest 
in a contract, no matter how honest he may be, and although he 
may not be influenced by the interest, such a contract so made is 
violative of the spirit and letter of our law, and is against public 
policy. 

276 S.W. at 307. 

In Attorney General Opinion H-916 (1976), this office said that a school 
district official should not contract with a company that employs a member of the 
district’s board of trustees in a managerial capacity, even though the trustee derives 
no direct financial benefit from the contract. The opinion relied on a series of court 
decisions from other jurisdictions which had held that mere employment is sufficient 
to invoke the common law prohibition against conflict of interest. See, e.g., Edward 
E. Gillen Co. . C tv of Milwaukee 183 N.W. 679,681 (Wis. 1921); Miller v. Citv of 
Martinez. 82 i2dr519. 523 (Cal. D;st. Ct. App. 1938); Stockton Plumbing & St&y 
Co. v. Wheeler, 229 P. 1020, 1024 (Cal. Dist. Ct. App. 1924); Peoule ex rel.Pearsall v. 
m, 145 N.E. 344,345-46 (Ill. 1924). 

Likewise, in Attorney General Opinion JM-171 (1984), this office, “[rlelying 
on Attorney General Opinion H-916,” concluded 

that the conflict of interest prohibition is triggered when a 
member of the governing body of a political subdivision . . . is an 
officer or employee of a firm seeking to do business with that 
political subdivision. (Emphasis added.) 

Finally, in Attorney General Opinion JM-884 (1988), this office said that the 
common law prohibition against conflict of interest. prevents the Texas Commission 
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for the Deaf from contracting with a local council for the deaf if a commission 
member serves the local council as a paid employee or in a decision-making capacity 
that authorizes him to contract for the council. 

It has been suggested that the term “financial interest” was not meant to 
include employment, because subsection (a)(2) provides that the lay members of the 
board may neither be employed by nor “own, control, or have, directly or indirectly, 
an interest in a business entity or other organization that provides health-care 
services or that sells, manufactures, or distributes health-care supplies or equip- 
ment.” According to this argument, the statute recognizes a distinction between 
employment and having an interest in a company, and the failure to include a 
prohibition against employment in subsection (a)(4) indicates that the legislature 
did not intend that “financial interest” be construed as encompassing employment. 

We disagree with this argument. A more reasonable approach is to view the 
prohibitions listed in subsection (a)(2) as overlapping rather than discrete. Clearly, 
some of the specific prohibitions in subsection (a)(2) are also included in the more 
general ones. We do not believe it can be reasonably argued that employment in a 
company would not constitute at least an indirect interest in it, but subsection (a)(2) 
sets out separately its prohibitions against these connections. 

Moreover, subsection (a)(2) was drafted at a different time than subsections 
(a)(3) and (a)(4). Before revision, the statute provided that neither the lay member, 
the physician, nor the audiologist could have a “financial interest” in a wholesale 
hearing aid company (the audiologist and physician members could not have a 
financial interest in a retail hearing aid company either). A 1981 amendment of the 
statute changed subsection (a)(2) by adding another lay member, broadening the 
prohibition against industry affiliation by extending it to all health-care related 
businesses, and specifying various types of forbidden connections. Acts 1981, 67th 
Leg., ch. 774, at 2903, 9 1, eff. Sept. 1, 1981. Subsections (a)(3) and (a)(4) remained 
the same. The amendment was clearly intended to strengthen the provisions against 
conflict of interest (a specific conflict of interest provision was also added as section 
(g)); it would be ironic if the addition of language to accomplish this purpose were 
used as evidence for allowing additional industry affiliation under subsection (a)(4). 

Furthermore, construction of “financial interest” to include employment 
seems necessary to preserve the legislature’s intent in carefully structuring the 
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composition of the board. The statute lays out a specific structure for the board, 
balancing the need for expertise in the field against the need for independence from 
the industry as a whole and impartiality toward individual entities within it. Thus, 
subsection (a)( 1), which presupposes that members within it will be affiliated with 
the hearing aid industry, provides that no more than two of such members may be 
employed or associated exclusively with the same hearing aid manufacturer. It 
could destroy this scheme if members within other sections were also permitted to 
have such industry ties. In such a scenario, the audiologist member could be 
affiliated with the same hearing aid manufacturer as two of the subsection (a)(l) 
members, defeating the purpose of the subsection (a)(l) provision. This cannot 
have been the intent of the legislature. Rather, the legislature seems to have 
intended that only subsection (a)( 1) members, the fitters and dispensers of hearing 
aids, who inevitably have ties to the manufacturers and retailers of hearing aids, be 
industry-affiliated. An audiologist meeting the requirements of subsection (a)(l), 
and employed by a hearing aid company, may be a member of the board, but only in 
a subsection (a)( 1) position. 

On the basis of the prior decisions of this office ‘which construe the term 
“pecuniary interest” for purposes of common law conflict of interest, as well as what 
we deem to be the intent of the legislature in enacting article 4566-1.02, we 
conclude that “financial interest” as used in that statute encompasses employment. 
As a result, it is our opinion that an individual who serves as the audiologist member 
of the Board of Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing Aids may not be 
employed by a hearing aid manufacturing company or a wholesale or retail hearing 
aid company. 

SUMMARY 

An individual who serves .as the audiologist member of the 
Board of Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing 
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Aids may not be employed by a hearing aid manufacturing 
company or a wholesale or retail hearing aid company. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

WILLPRYOR 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY (Ret.) 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

MADELEINE B. JOHNSON 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by Rick Gilpin & Faith Steinberg 
Assistant Attorneys General 
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