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Re: Whether the Houston Metro- 
politan Transit Authority may meet 
in closed session to review bids for a 
proposed rail system (RQ-32) 

Dear Senator Whitmire: 

You inquire about the application of the Open Meetings Act, article 6252-17, 
V.T.C.S., to the Houston Metropolitan Transit Authority (METRO). You ask 
whether METRO has authority to meet in private to review bids for a proposed rail 
system. 

A metropolitan rapid transit authority is required to hold its meetings 
pursuant to the Open Meetings Act. V.T.C.S. art. 1118x, 8 4(g). The Open 
Meetings Act provides in part: 

Except as otherwise provided in this Act or specifically 
permitted in the Constitution, every regular, special, or called 
meeting or session of every governmental body shall be open to 
the public. 

V.T.C.S. art. 6252-17,s 2(a). 

A meeting is defined as 

any deliberation between a quorum of members of a 
governmental body, or between a quorum of members of a 
governmental body and any other person, at which any public 
business or public policy over which the governmental body has 
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supervision or control is discussed or considered, or at which any 
formal action is taken. 

Id 5 l(a) (emphasis added). “Deliberation,” including deliberation leading to 
formal action, is thus a key element of a meeting that is subject to the Open 
Meetings Act. See Attorney General Opinions H-772 (1976); H-438 (1974); H-238 
(1974). This term is defined as 

a verbal exchange during a meeting between a quorum of 
members of a governmental body, or between a quorum of 
members of a governmental body and any other person, 
concerning any issue within the jurisdiction of the governmental 
body or any public business. 

Thus, if a quorum of members of the METRO board engages in 
deliberations as defined by the above provision, it will be subject to the Open 
Meetings Act, A board may not deliberate in private about an issue within its 
jurisdiction, or any public business, unless a closed session or meeting is authorized 
by section 2 of the Open Meetings Act. In addition, the board must first convene in 
an open meeting for which notice has been given as provided by section 3A of the 
act, and the presiding officer must publicly announce that a closed session will be 
held and must identify the section or sections of the act authorizing the closed 
session. See also V.T.C.S. art. 1118x, 9 4(g). 

The requirements of the Open Meetings Act do not apply when a quorum of 
a governmental body merely assembles in the same room without engaging in 
deliberations. See, e.g, Attorney General Opinion JM-1127 (1989). Thus, a quorum 
of a governmental body may assemble as an audience at the meeting of another 
entity without being subject to the requirements of the act. See id A quorum of 
board members may receive information from and ask questions of staff members at 
an orientation or briefing session without being subject to the Open Meetings Act, 
as long as board members do not engage in discussion among themselves. Attorney 
General Opinion JM-1058 (1989); see UZSO Attorney General Opinions JM-640 
(1987) (licensing board may conduct oral examinations of applicants, asking 
questions and listening to answers, without being subject to requirements of act); 
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JM-248 (1984) (trustees of Employees Retirement System receiving information 
from “particular individuals”); cf: Attorney General Opinion H-785 (1976) 
(breakfast meetings of commissioners court are subject to Open Meetings Act 
unless they are purely social in nature and involve no discussion of public business). 
In asking questions of the persons who address the board in a briefing session, board 
members must avoid engaging in dehtirations by means of addressing remarks 
intended for one another to the persons providing the briefing. See Attorney 
General Opinion JM-1127. 

A letter from the general counsel of METRO, which you submitted with your 
request letter, describes an executive session meeting of the METRO board on 
proposals submitted in response to its Request for Proposals for a Pied Guideway 
Transit System. The letter states that the meeting was conducted pursuant to 
section 2(r)’ of the Open Meetings Act, which provides as follows: 

Nothing in this Act shall be construed to require a quorum 
of the members of a governmental body to confer with an 
employee or employees of the governmental body in an open 
meeting where such conference is for the sole purpose of 
receiving information from the employee or employees or to ask 
questions of the employee or employees; provided, however, 
that no discussion of public business or agency policy that affects 
public business shall take place between the members of the 
governmental body during the conference. 

A prior opinion of this office has interpreted this provision as removing the 
conferences it describes from the coverage of the act. Attorney General Opinion 
JM-1058. Thus, a briefing session as described by section 2(r) is not subject to the 
notice or other procedural requirements of the Open Meetings Act. Section 2(r) 
codifies in part the decisions of this office holding that deliberation among the 
members of a governmental body is an essential element in the definition of 
“meeting” under the Open Meetings Act, and that if deliberations do not occur, 
there is no meeting subject to the requirements of the act. 

‘AS added by Acts 1987,7Oth Leg., ch. 549,s z 
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The letter from METRO’s general counsel describes section 2(r) as 
authorizing a public body to confer witb staff for the purpose of receiving 
information, provided that no discussion of public business or agency policy that 
affects public business takes place between the members of the governmental body 
during the conference. The letter continues as follows: 

mhe contents of the meeting were in fact strictly 
‘informational.’ No decisions of any kind were made by the 
Board in the meeting, nor were there any proposed decisions 
even discussed. The presentations by tbe RPP proposers were 
part of this information gathering process and were designed to 
provide each proposer the opportunity to present information 
which it claimed to be proprietary to all Board members at once. 

This office cannot investigate fact questions or resolve disputed questions of 
fact in the opinion process. See, e.g., Attorney General Opinions M-307 (1968); 
O-3382 (1941). We can state the legal consequences that will flow from certain 
events. If the METRO board members did no more than receive information from 
proposers and staff members, ask questions and listen to the answers, and did not 
discuss the information or other matters of public business among themselves, then 
they were not participating in a meeting subject to the Open Meetings Act. On the 
other hand, if the board members actually discussed the proposals among 
themselves, section 2(r) did not authorize the board to hold a closed session for such 
deliberations. See uLro Attorney General Opinions JM-595 (1986) (governmental 
body is not authorized by section 3(a)( 11) of Open Records Act to discuss selection 
of competitive bidders in closed session); MW-129 (1980) (governmental body must 
meet in open session to hire independent contractors). 

SUMMARX 

The board of Houston Metropolitan Transit Authority was 
not participating in a meeting subject to the Open Meetings Act, 
article 6252-17, V.T.C.S., if it met in a closed session to receive 
information and ask questions of staff and companies that 
responded to its request for proposals for a proposed rail system 
and did not engage in any discussion of any matter of public 
business among board members. Section 2(r) of the Open 
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Meetings Act does not authorize the board to hold a closed 
meeting to engage in a discussion among the board members 
about the proposals. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

WILL PRYOR 
First Assistant Attorney General 
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Executive Assistant Attorney General 
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Chair, Opinion Committee 
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p. 80 


