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Dear Ms. Modgling: 

February 4, 1991 

Opinion No. DM- 2 

Re: Application of nepotism law when an 
officer holds over, and construction of prior 
continuous service provisions of nepotism 
law (RQ-2160) 

You ask several questions about the Texas nepotism law, article 5996a, V.T.C.S. As 
background, you inform us that the city council of.~ Devine, a Type A general-law 
municipality, has, by ordinance, delegated to its city administrator the authority to hire city 
employees. & Local Gov’t Code 9 22.071 (governing body of general-law municipality 
may appoint officers and agents). You explain that when the brother of a member of the 
city council applied for employment with the city, the city administrator took the position 
that the nepotism law prevented the city from hiring him. As a consequence, the city 
council member resigned. The city then hired his brother. 

Your first question is whether the nepotism law would in fact prohibit the city from 
‘. 

hiring the brother of a crty council member if the city had delegated all hiring decisions to a 
city administrator.~ The nepotism law prohibits a member of a governing body from voting 
for the hiring of a person related to any member of the body within a prohibited degree.1 
Delegation of hiring decisions does not relieve the members of the governing body of the 
burdens of the nepotism law. Attorney General Opinion O-4686 (1942). You bring to our 
attention, however, Attorney General Opinion O-5274 (1943), which stated that a city 
could hire a relative of a member of the &y’s governing body because the city’s charter 
prohibited members of the governing body from participating in hiring decisions. That 
holding is not inconsistent with Attorney General Opinion O-4686. The applicability of the 
nepotism law depends on whether an officer m exercise control over hiring decisions. 
g chool Dist., 616 S.W.2d 658 (Tex. Civ. App. - 
Eastland 1981. no writ); Attorney General Letter Advisory LA-148 (1977). The governing 
body of a home-rule city may not, by ordinance, override a provision of the city 

l. The council member is related to his brother-in the Fust degree. & Attorney GeneraI Opinion 
JM-581(1!386) (descriii method for computing degrees Of kinship). 
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charter. Tex. Const. art. XI, 9 5. In this instance, the grant of authority to the city 
administrator was made hy ordinance, which the city council has the power to repeal. 

Local Gov’t Code B 51.001 (regarding adoption and repeal of city ordinances). Therefore, 
the city administrator correctly advised that the city could not hire the brother of a member 
of the city’s governing body. 

Several of your other questions are based on the assumption that the resignation of 
the council member resolved the nepotism problem. We must point out, however, that the 
council member would continue to serve in a holdover capacity until replaced.* Plains 

on Conso . School Dist. No. 1 of Yoakum Countv v. Havhurst, 122 S.W.2d 322,326- Co mm 1 
27 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1938, no writ); Tex. Const. art. XVI, 3 17. Although the 
council member’s resignation would create a vacancy that could be filled in accordance 
with section 22.010 of the Local Government Code, the nepotism statute would continue to 
bar the hiring of his brother as long as the council member held over. Attorney General 
Gpiion Jh4-636 (1987). 

Your final question is in regard to the construction of subsection (b) of section 1 of 
article 5996a, which provides: 

Nothing herein contained, nor in any other nepotism law 
contained in any charter or ordinance of any municipal corporation of 
this State, shall prevent the appointment, voting for, or confirmation 
of any person who shall have been continuously employed in any such 
office, position, clerkship, employment or duty for the following 
period prior to the election or appointment, as applicable, of the 
offker or member related to such employee in the prohibited degree: 

(1) at least 30.days, if the officer or member is appointed; 

(2) at least six months, if the officer or member is elected at an 
election other than the general election for state and county officers; 
or 

(3) at least one year, if the officer or member is elected at the 
general election for state and county officers. 

2. A person can divest himself of an oftice by qualiljing for and entering upoa the duties of another 
office that he cannot lawfully hold at~tbe same time. Pmitt v. Glen Rose Indea.~School Dist. No. 1.~84 S.W.2d 
1004 (Tex. 193.5); see alsQ Attorney General Opinion JM-423 (19%) (offker does not bold over when 
appointment rejected by Senate). 
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In other words, a relative of an officer may continue in his position if he has served for a 
specified length of time before the related officer’s election or appointment. 

You ask how long the brother must have worked for the city in order to retain his 
job if the other brother were either reappointed or re-elected to the city council. & Local 
Gov’t Code 8 22.010(b) (filling vacancy on governing body by appointment); & 
3 22.010 (c), (d) (filling vacancies by election). As we have discussed, the nepotism law 
would not permit the hiring of the brother of the council member unless the council 
member had ceased to hold over. In answering your question, we will assume that the 
brother’s hiring was valid. 

If the former council member were elected to fill a council vacancy at a special 
election, his brother would be able to retain his job if he had served for the six months 
preceding the election. V.T.C.S. art. 5996a, 5 (b)(2) (applicable when officer is elected); 
see genera Attorney General Opinion JM-636 (1987). If the former council member 
were appointed to Sll a vacancy, his brother would be able to retain his job if he had served 
for 30 days before his brother’s appointment. V.T.C.S. art. 5996a, 5 l(b)(l) (applicable 
when officer is appointed). It has been suggested that subsection (b)(2), which sets out the 
prior continuous service requirement for relatives of an officer elected to his position, 
should apply in the case of a person who is appointed to an elective office. The language of 
subsection (b) of section 1 of article 5996a does not, however, support that suggestion. It 
makes the six-month prior continuous service requirement applicable “if the [related] 
officer or member is elected.” V.T.C.S. art. 5996a, g l(b)(2). It makes the 30-day 
requirement applicable “if the [related] officer or member is appointed.” u 5 l(b)(l). 
Those. requirements are not linked to types of office, but rather to the manner by which an 
individual succeeds to an office. We think a court would apply those provisions in 
accordance with their litera! language, especially since there are criminal penalties 
attached to violations of the nepotism law. V.T.C.S. art. 5996f (making violation of 
nepotism laws a misdemeanor involving official misconduct). See vf 
Jacksonville, 405 U.S. 156 (1972) (holding that due process requires that criminal statutes 
give fair notice of the activity that is outlawed). 

SUMMARY 

Members of a city council do not avoid the prohibitions of the 
nepotism law, article 5996a, V.T.C.S., by delegating the responsibility 
to hire city employees. The nepotism law applies to a city council 
member who has resigned but who is holding over in his office. The 
30-day prior continuous service requirement in subsection (b)(2) of 

P. 8 



Honorable Maida Modgling - Page 4 (DM-2) 

section 1 of the nepotism law applies when an officer is appointed to 
an elective office. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

WILL PRYOR 
First Assistant Attorney General 

MARYKELLJZR 
Executive Assistant Attorney General 

RENEAHICKS 
Special Assistant Attorney General 

SUSAN GARRISON 
Chairmaq Opinion Committee 
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