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Honorable Mike Driscoll 
Harris County Attorney 
1001 Preston, Suite 634 
Houston, Texas 77002 

Dear Mr. Driscoll: 

Opinion No. m-1277 

Re: What constitutes a @*bond" 
for purposes of article 179f, 
V.T.C.S., which regulates char- 
itable raffles, and related 
questions (RQ-2108) 

Article 179f, V.T.C.S., provides for the conduct of 
raffles1 by certain charitable organizations. Article 179f 
was adopted in 1989; to be effective January 1, 1990. Acts 
1989, 71st Leg., ch. 957, 5 1, at 4022.2 

Section 3 of article 179f imposes various conditions on 
the conduct of raffles under the article. You ask about the 
scope of the language relating to the posting of bond in 
subsection (j) of section 3, which provides: 

A raffle is not authorized under this 
article unless the organization has in its 
possession or ownership the prize that is to 
be offered in the raffle or posts b& with 

1. Section 2(a)(8) of article 179f provides: 

'Raffle' means the awarding of one or more prizes 
by chance at a single occasion among a single pool or 
group of persons who have paid or promised a thing of 
value for a ticket that represents a chance to win a 
prize. 

2. The effectiveness of article 179f was contingent on 
the adoption of subsection (d) of section 47 of article 111 
of the Texas Constitution, authorizing the legislature to 
provide for certain charitable raffles. The amendment 
adding subsection (d) to article III, section 47, was 
approved by the voters on November 7, 1989. 
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the county clerk of the county in which the 
raffle is to be held for the full amount of 
the money value of such a prize. (Emphasis 
added.) 

You note that article 179f does not define the term 
O1bondVO and ask first "what qualifies as a *bond"' for 
purposes of subsection (j), section 3. We can not here 
provide an all-inclusive definition of the term "bond" as it 
is used in subsection (j), where the legislature has not 
done so. In the brief you submitted with your request, you 
consider in connection with your first question only whether 
a bond issued by a surety company authorized to do business 
in this state would qualify as a l@bondV* under subsection 
(j). We will limit our response to your first question to 
that issue. 

You suggest that a bond executed by a surety company 
authorized to do business in this state, as provided for in 
article 7:19-l of the Insurance Code, would, if executed for 
"the full amount of the money value of [the] prize" in ac- 
cordance with subsection (j), qualify as a bond under that 
subsection. We agree. Article 7.19-1 of the Insurance Code 
on its face provides that whenever any bond is required by 
law to be made, such bond may be executed by. a surety 
company duly qualified to do business in this state and that 
all public officers shall accept such bond as complying with 
the requirements of such laws. Thus a bond executed by a 
surety company authorized to do business in this state in 
the amount required by section 3(j) of article 179f would 
meet the requirement of a "bond" under that subsection. 

You next ask whether the county clerk must accept a 
"cash bond" under article 179f. You note that the existing 
statutes governing the county clerk's handling of cash sums 
to be held by the clerk would not apply to the clerk's 
handling of cash amounts deposited with the clerk in connec- 
tion with the bond requirement of article 179f. M Local 
Gov't Code §§ 117.052 (clerk to place money deposited in 
court pending result of legal proceeding in depository trust 
fund account in name of clerk), 117.053 (any payment by 
clerk from trust fund account must be made under order of 
court in which funds were deposited). You argue that the 
absence of statutory provision for the county clerk's 
handling of a "cash bond" placed with the clerk under 
article 179f, section 3(j), indicates that the legislature 
did not contemplate that a clerk must accept a "cash bond" 
in satisfaction of the bond requirement of that provision. 
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The term OObondO1 ordinarily refers to an "obligatory 
instrument in writing." m 10 Tex. Jur. 3d 
yndertakinas § 1, and authorities cited therein. 

w 

merous statutory bond requirements, the legislature has 
specified that cash bonds are acceptable. See. e.a 
V.T.C.S. art. 179d, 5 13a(b)(manufacturer of bingo equipmen; 
must give Alcoholic Beverage Commission 'cash bond" or bond 
issued by surety company): Tax Code 5 151.253 (security for 
sales tax permit application may be %ash bond" or bond from 
surety company): Eft Attorney General Opinion JM-215 (1984) 
(Department of Highways and Public Transportation could not 
place limits on type of bond acceptable under article 
6686(a)(7), V.T.C.S., 
vehicle dealers).3 

which sets bond requirements for motor 

We think that if the legislature had intended the term 
*'bond" as used in article 179f to include a "cash bond," it 
would have given a clearer indication of such intent than 
we find in the sparse language of section 3(j), particularly 
as there are no statutory procedures for the county clerk's 
handling of the cash involved. If the county clerk, whose 
duties are ministerial in nature,4 had been intended to 
accept and handle cash bonds.under article 179f, we think 
the legislature would have established procedures for his 
doing so. As a practical matter, if an article 179f 
organization had the monetary value of the prize available 
in cash, it would not ordinarily need to post a bond -- it 
could simply acquire the prize with such money. In response 
to your second,guestion, it is our opinion that the county 
clerk may not accept a "cash bond" in satisfaction of the 
bond requirement of section 3(j) of article 179f. 

you ask next what the term "postn bond in section 3(j) 
means. Webster's defines the term "postU when used with the 
word "bond" to mean "to furnish . . . to the proper authori- 
ty." Webster#s Third New Int'l Dictionarv 1771 f4th ed. 
1976). We think the requirement 
3(j) is met when an acceptable 

of nposginglQ in‘ section 
bond is furnished, or 

3. The bond requirement in _ . _ article 6686(a)(7) was 
removed at tne next leglslacive session. Acts 1985, 69th 
Leg., ch. 465, 5 5, at 1635. 

4. See. e.a, 
District Law 0 10.6 ixxti Pr%~ 

county and Svecial 
1989) and authorities 

cited therein. 
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delivered, to the county clerk. See also 10 Tex. Jur. 3d 
Undertakinqg 5 9 (bond must be "delivered" to be 

effective). 

You ask last whether the county clerk must record such 
bond, and, if so, in what county record the bond would be 
filed. 

The only provision we find that might arguably 
authorize the recording of an article 179f raffle bond is 
section 12.001(a) of the Property Code, which provides: 

An instrument concerning real or personal 
property may be recorded if it has been ac- 
knowledged, sworn to with a proper jurat, or 
proved according to law. 

The ordinary meaning of the term 80instrument18 is quite 
broad. Black's defines 80instrument11 as *Ia formal or legal 
document in writing, such as a contract, deed, will, bond, 
or lease." Black's Law Dictionary 719 (5th ed. 1979). But 
even if an article 179f bond might be an 01instrument,81 as 
that term is used in section 12.001(a), we do not think it 
would be one 'concerning real or personal property" within 
the meaning of that provision. Such bond is required under 
section 3(j) of article 179f only when the organization 
conducting the raffle does not have the prize in its posses- 
sion. Therefore such bond would not ordinarily Voncernq' 
specific, identified property of the sort which we think a 
section 12.001(a) instrument was intended to relate to. See 
(former V.T.C.S. art. 6626(a)(provision codified without 
substantive change as section 12.001(a) of the Property 
Code, which enumerated as instruments subject to recording 
"deeds, mortgages, conveyances, deeds of trust, bonds for 
title, covenants, defeasances," etc.). 

In response to your last question, it is our opinion 
that the county clerk is not required to record an article 
179f raffle bond. 

SUMMARY 

A bond issued by a surety company autho- 
rized to do business in Texas under Insurance 
Code article 7.19-1, if executed for the full 
amount of the money value of the raffle 
prize, would satisfy the bond requirement of 
section 3(j) of article 179f, which relates 
to charitable raffles. 
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The county clerk may not accept a "cash 
bond" in fulfillment of the bond requirement 
of subsection (j). 

The requirement in subsection (j) that an 
organization "post" bond is met when an 
acceptable bond is furnished or delivered to 
the county clerk. 

The county clerk is not required to record 
an article 179f bond. 

Very truly y s, J-b . 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARYKELLER 
First Assistant Attorney General 

mu MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by William Walker 
Assistant Attorney General 
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