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Mr. Merrill I... Hartman 
Chairman 

Opinion No. JM-1273 

Court Reporters Certifica- Re: Whether section 52.021(e) 
tion Board of the Government Code applies 

P. 0. Box 13131 to a Texas resident and related 
Austin, Texas 78711-3131 questions (RQ-2158) 

Dear Mr. Hartman: 

You ask about the effect of a recent amendment to 
chapter. 52 of the Government Code. [Hereinafter, all 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated.] Chapter 52 provides for the Court Reporters 
Certification Board and governs the certification of 
shorthand reporters. The board administers the shorthand 
reporters certification examination and determines the 
qualifications and eligibility of applicants for certifica- 
tion. Gov't Code 5 52.013(a). Eligible applicants are 
recommended by the board to the Texas Supreme Court for 
certification by the court. & 5 52.021. 

Only those persons certified as shorthand reporters by 
the court may be appointed as official court reporters or 
permitted to engage in shorthand reporting. Id. 
5 52.021(a), (b). Shorthand reporting is defined by sect= 
52.001 as 

the practice of shorthand reporting for use 
in litigation in the courts of this state by 
making a verbatim record of an oral court 
proceeding, deposition, or proceeding before 
a grand jury, referee, or court commissioner 
using written symbols in shorthand, machine 
shorthand, or oral stenography. 

ra, s 52.001(5). Before the addition of section 52.021(e), 
chapter 52 prescribed one method by which a person could 
seek certification as a shorthand reporter. To be eligible 
for certification, an applicant was required to pass a two- 
part certification examination and pay a fee prescribed by 
the board. Id. 55 52.022, 52.023. Part A of the examina- 
tion tests proficiency in taking and transcribing dictation. 
Part B consists of objective questions testing knowledge of 
shorthand reporting, spelling, and grammar. Id. 5 52.023. 
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We note that residency is not a requirement for taking the 
Texas examination. 

You ask about section 52.021(e), which was added by the 
71st Legislature. The amendment provides: 

A person who has successfully completed a 
registered professional reporter's examina- 
tion administered by the National Shorthand 
Reporters Association having standards and 
reguirements‘eguivalent to or more difficult 
than those prescribed by this chapter, who 
has made proper application for and success- 
fully passed Part B of the certification 
examination administered by the court 
Reporters Certification Board, and who has 
been actively engaged in the practice of 
shorthand reporting while maintaining con- 
tinuous membership in the national associa- 
tion is entitled to be certified to the 
supreme court in the manner provided by 
Section 52.024. 

S.B. 297, Acts 1989, 71st Leg., ch. 367, 5 1, at 1456. In 
other words, the statute now provides a method for certain 
persons to become certified without having to complete Part 
A of the state examination. To qualify under the provision 
quoted above, a person must have (1) successfully completed 
a national test deemed by the board to be at least equal in 
difficulty to Part A of the state test: (2) passed Part B 
of the state test; and (3) been actively engaged in the 
practice of shorthand reporting while a member of the 
association administering the national examination. 

Specifically, you ask whether this language provides an 
alternative method for Texas residents to obtain certifica- 
tion or whether the amendment applies only to out of state 
applicants who are seeking Texas certification through 
reciprocity. We read section 52.021(e) to provide an alter- 
native method for seeking certification. We find nothing in 
the words of the amendment limiting its application to out 
of state residents. While it may be difficult for a Texas 
resident to satisfy the requirement of having been actively 
engaged in shorthand reporting as defined in the chapter, 
nothing in the language of the provision precludes the 
availability of this alternative to a Texas resident who 
satisfies its requirements. 

You suggest that the amendment should be read as a 
reciprocity provision available only to out of state 
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residents who apply for certification in Texas.1 To support 
this interpretation, you rely primarily on the bill analysis 
and testimony concerning Senate Bill 297. The background 
information provided in the bill analysis states in part: 

There are several problems with the present 
statute relating to court reporters. First, 
almost half of the states provide for reci- 
procal certification of court reporters. 
This reciprocity gives court reporters a 
greater ability to relocate to other states, 
as it removes the need to take duplicative 
examinations. Texas does not, however, 
provide such reciprocity, creating a hardship 
for those court reporters who move to Texas 
and wish to practice their trade. 

There is no further mention of reciprocity in the bill 
analysis. Neither the Purpose portion nor the Section-By- 
Section portion of the bill analysis refers to the provision 
as a reciprocity provision or suggests that the amendment is 
limited to applicants from out of state. The Section-By- 
Section Analysis characterizes the addition of subsection 
(e) as entitling a person who completes the certification 
process to be certified to the supreme court. Nor does the 
fiscal note that was prepared by the Legislative Budget 
Board on this bill suggest such a limitation. 

We are aware of the remarks made by the sponsor of the 
bill and of a witness who testified in favor of the bill 
when it was presented in the Senate Jurisprudence Committee. 
Senator Caperton, the bill's sponsor, stated that the 
purpose of the amendment was to allow Veciprocity between 
court reporters in Texas and other states." A witness 
representing the Texas Shorthand Reporters Association 
testified in pertinent part: 

The main reason we wanted the reciprocity 
portion of this bill was to enable reporters 
coming from out of state that had passed a 
national test . . . to be able to practice in 
Texas without being penalized until the 
next . . . examination rolled around. 

1. A reciprocity provision is generally applicable to 
persons who are licensed by another jurisdiction. Licensing 
under section 52.021(e) does not depend on the applicant's 
having a license from another jurisdiction. 
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We do not disagree with these comments, but neither do we 
construe them as exhaustive or determinative. Neither the 
sponsor nor the witness testified that qualified Texas 
residents were excluded from the application of the amend- 
ment. More importantly, we do not believe that the plain 
language of this statute is overcome by this inconclusive 
legislative history. Had the legislature intended to limit 
the availability of this alternative certification method to 
out of state residents, it could easily have done so.2 In 
our opinion, the alternative method of certification pro- 
vided by section 52.021(e) is available to all qualified 
applicants, regardless of their residence. 

SUMMARY 

The application of section 52.021(e) of 
the Government Code is not limited to out of 
state applicants for certification as short- 
hand reporters. 

Very truly d? . 
Y 8, hb 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARYKELLER 
First Assistant Attorney General 

LCUMCCRKARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 

2. See. e.a. Ins. Code art. 21.07-4, 5 4 (reciprocity 
provision for out Af state insurance claims adjusters). 
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