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December 21, 1990 

Honorable Chet Brooks 
Chairman 
Health and Human Services 

Committee 
Texas State Senate 
P. 0. Box,12068 
Austin, Texas 78711 

Honorable Bob McFarland 
Chairman 
Criminal Justice Committee 
Texas State Senate 
P. 0. Box 12068 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. JM-1270 

Re: Duty to cover care and 
treatment received for chemi- 
cal dependency provided ' 
chemical dependency treatme:: 
centers as defined in arti- 
cle 3.51-9, section 2A, of the 
Texas Insurance Code 
(RQ-2083) 

Dear Senators Brooks and McFarland: 

You each ask the same two questions concerning the 
application of article 3.51-9 of the Texas Insurance Code. 
We are advised that these questions relate primarily to 
group health insurers subject to chapter 3 of the Texas 
Insurance Code. See Ins. Code arts. 3.50 to 3.51-13. 

You ask first whether section 2A of article 3.51-9 
prohibits the denial of coverage for treatment received 
for chemical dependency in a chemical dependency treat- 
ment center rather than in a general hospital licensed by 
the Texas Department of Health.1 You also ask whether an 

1. For purposes of article 3.51-9, the phrase 
"chemical dependencyH includes psychological or physical 
dependence on or addiction to alcohol or a controlled 
substance. Ins. Code art. 3.51-9, 5 2(l). Section 2A 
defines a "chemical dependency treatment center" as a 
facility that provides a program for the treatment of 
chemical dependency according to a written plan approved and 
monitored by a physician. The facility providing chemical 
dependency treatment must also be either: 

(Footnote Continued) 
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insurance company that issues group health insurance 
policies or contracts can define or interpret the term 
lVhospitalU in those policies or contracts to mean only a 
general hospital licensed by the Texas Department of Health 
and use that definition or interpretation to deny coverage 
for chemical dependency treatment provided in a chemical 
dependency treatment center. 

Based on the legislative history as well as the current 
wording of article 3.51-9, we conclude that group health 
insurers issuing policies or contracts within the scope of 
article 3.51-9 cannot deny coverage for chemical dependency 
treatment provided in a chemical dependency treatment center 
as defined in section 2A because such treatment was not 
provided in a hospital licensed by the Texas Department of 
Health. We also conclude that such a denial of coverage is 
prohibited even if the insurer defines or interprets the 
term "hospital" in its group health insurance policies or 
contracts to mean only a general hospital licensed by the 
Texas Department of Health. 

As originally enacted in 1981, article 3.51-9 stated 
that certain providers of group health insurance or other 
health coverage in this state "shall offer and make avail- 
able" to their insureds "benefits for the necessary care and 
treatment of alcohol and other drug dependency that are not 
less favorable than for physical illness generally." Acts 

(Footnote Continued) 

(1) affiliated with a hospital under a contractual 
agreement with an established system for patient re- 
ferral: 

(2) accredited as a chemical dependency treatment 
facility by the Joint Commission on Accreditation of 
Hospitals: 

(3) licensed as a chemical dependency treatment 
program by the Texas Commission on Alcohol and Drug 
Abuse; or 

(4) licensed, certified, or approved as a chemical 
dependency treatment program or center by another 
state agency having legal authority to so license, 
certify, or approve. 

See Ins. Code art. 3.51-9, 5 2A. 
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1981, 67th Leg., 1st C.S., ch. 7, 5 1, at 63. The 1981 act 
also required that "benefits so provided shall be determined 
as if necessary care and treatment in an alcohol or other 
drug dependency treatment center were care and treatment in 
a hospital." Ig, at 64. 

In Attorney General Opinion JM-5 (1983), we held that 
the 1981 act required a provider of a group health insurance 
policy or contract within the scope of the act to offer and 
make available to their insureds benefits for alcohol and 
other drug dependency subject to their rejection. In addi- 
tion, we construed the language of the 1981 act stating that 
benefits provided for treatment in an authorized alcohol or 
other drug dependency treatment center constituted "care and 
treatment in a hospital" to mean that insurers within the 
scope of the act could not discriminate against authorized 
alcohol and other drug dependency centers and thus could 
not deny coverage for treatment provided by such centers 
on the basis that they were not hospitals. Furthermore, 
relying on section 3 of article 3.51-6 of the code, which 
states that chapter 3 insurers may not require services to 
be rendered by a particular provider, we also held that 
chapter 3 insurers must provide coverage for drug dependency 
treatment provided in any authorized center. 

Subsequent to our opinion, the legislature in 1985 
passed Senate Bill 601 and thereby amended article 3.51-9. 
Acts 1985, 69th Leg., ch. 632, 5 12, at 2338. Section 12 of 
Senate Bill 601 made the following two major changes to 
article 3.51-9: 

(1) restricted article 3.51-9 to the care 
and treatment of alcohol dependency by 
deleting all references to care and treatment 
for other drug dependency: and 

(2) required coverage of the care and 
treatment of alcohol dependency by stating 
that insurers and other health care providers 
within the scope of the act 'shall provide' 
benefits for the care and treatment of 
alcohol dependency and not just 'offer and 
make available' such coverage subject to 
rejection by the insured. 

id.: See see also Bill Analysis, C.S.S.B. 601, 69th Leg. 
(1985) (bill mandates coverage for alcohol dependency by 
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amending existing language to require the provision of such 
benefits).2 

In 1989 the legislature passed Senate Bill 911 during 
the regular session and thereby expanded the application of 
article 3.51-9 to the care and treatment of chemical depen- 
dencies other than alcohol. Acts 1989, 71st Leg., ch. 1097, 
5 1, at 4510. Section 2A, as amended by Senate Bill 
mandates that insurers,3 

911, 
certain nonprofit hospital and 

medical service plan corporations, and health maintenance 
organizations providing group health coverage as well as 
various self-funded or self-insured health insurance plans 
or arrangements 

Drovide. under such arouD insurance 
es or con- and such plans or 

arrangements providing hospital and medical 
coverage or services on an expense incurred, 
service, or prepaid basis, benefits for the 
nc e essa ca e 
deoendencv that are not less favorable th B 
for DhVSiCal illneSS CIenerally subject To 
the same durational limits, d&lar limits, 
deductibles, and coinsurance factors. 
(Emphasis added.) 

2. Section 12 also amended article 3.51-9 to expressly 
exclude certain types of policies. Excluded in 1985 were 
various self-funded or self-insured plans or arrangements 
with 250 or less members, individual insurance and health 
maintenance organization policies, and health insurance 
policies only providing cash indemnity for confinement 
benefits, supplemental or limited benefit coverage, or 
coverage for specified diseases or accidents, or disability 
income coverage. See alsg Acts 1985, 69th Leg., ch. 805, 
§ 1, at 2848 (also amending article 3.51-9 to affect changes 
indicated in text and this footnote). The current wording 
of article 3.51-9 excludes the same small, individual, or 
limited benefits policies. Ins. Code art. 3.51-9, 8 2A. 

3. Section 1 of article 3.51-9 states that one of the 
purposes of the statute is to provide consumers with 
benefits for the treatment of chemical dependency in group 
health insurance policies or contracts. That section also 
provides that such benefits are to be provided consumers of 
group health coverage provided by health maintenance 
organizations and certain self-funded or self-insured plans. 
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In accordance with section ZA, "benefits so provided shall 
be determined as if necessary care and treatment in a 
chemical dependency treatment center were care and treatment 
in a hospital." 

The legislative history available with regard to Senate 
Bill 911 and the House's companion bill, House Bill 954, 
establishes that the legislature intended to require provid- 
ers within the scope of article 3.51-9 to provide coverage 
for chemical dependency treatment similar to the coverage 
required in 1985 for treatment of alcohol dependency. See 
Bill Analysis, S.B. 911, 71st beg. (1989) (expands 1985 
mandate "to include mandatory coverage of 'chemical depen- 
dencies"): House Research Organization's Daily Floor Report, 
Part Two, at 43 (May 4, 1989) (House Bill 954 amends article 
3.51-9 to require coverage for the treatment of alcohol and 
other chemical dependencies).4 

As mentioned above, the current language of section 2A 
of article 3.51-9 states that providers within the scope of 
the article "shall provide . . . benefits for the necessary 
care and treatment of chemical dependency that are not less 
favorable than for physical illness generally" and that 
"benefits so provided shall be determined as if necessary 
care and treatment in a chemical dependency treatment center 
were care and treatment in a hospital.V0 This statutory 
language clearly indicates the legislature's intent to 
mandate provision of chemical dependency benefits and also 
prohibit chapter 3 group insurers from denying coverage for 
treatment provided in a chemical dependency treatment center 
on the basis that such a center is not a general hospital 
licensed by the Texas Department of Health. See Attorney 
General Opinion JM-5, at 3 (construing almost identical 
language and reaching similar conclusion). 

4. To facilitate the transition to expanded coverage, 
section 2 of Senate Bill 911 delayed the effective date of 
the 1989 amendments to January 1, 1990. In particular, 
section 2 provided that the amendments applied only to 
policies, contracts, or other arrangements within the scope 
of the article that were "delivered or issued for delivery 
or renewed in this state on or after January 1, 1990, or 
subject to collective bargaining agreements . . . entered 
into or renegotiated on or after January 1, 1990." Acts 
1989, 71st Leg., ch. 1097, 5 2, at 4512; gee also fi 5 3(b) 
(for certain exceptions regarding current litigation). 
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The legislative history of article 3.51-9 reinforces 
this conclusion. As summarized above, the legislature first 
changed article 3.51-9 from a.provision that merely mandated 
providers vithin the scope of the article to offer coverage 
for certain drug dependency treatment even if the treatment 
was provided in alcohol and other drug dependency treatment 
centers to a provision in 1985 that mandated actual coverage 
of alcohol dependency treatment even if provided in author- 
ized treatment centers. Second, the legislature in 1989 
expanded the coverage mandated in 1985 for alcohol depen- 
dency treatment to include the care and treatment of chemi- 
cal dependencies other than alcohol. At no point does the 
legislative history indicate any legislative intent to allow 
a chapter 3 group insurer to discriminate against chemical 
dependency treatment centers because they are not hospitals, 
or in particular, not hospitals licensed by the Texas 
Department of Health. In fact, while amending other lan- 
guage in article 3.51-9 in 1985 and 1989, the legislature 
left unchanged the statutory language referring to treatment 
in a dependency center as if it were care and treatment in a 
hospital. As mentioned in our earlier discussion of Attor- 
ney General Opinion JM-5, this language supports the conclu- 
sions therein that the legislature did not intend insurers 
within the scope of article 3.51-9 to be free to discrimi- 
nate against authorized drug dependency treatment centers, 
and thus, that such insurers could not deny coverage for 
treatment provided in such centers on the basis that they 
were not hospitals. 

In addition, section 2A of article 3.51-9 requires 
authorized treatment centers to be affiliated with certain 
hospitals or satisfy certain accreditation or licensing 
standards. s.eBm, note 1 at 1. Licensing by the Texas 
Department of Health is not one of those standards. While 
the legislature amended section 2A in 1989 to include 
provision for detailed regulatory standards for chemical 
dependency treatment, its amendatory language neither 
authorized the regulatory addition of a standard requiring 
authorized centers to be hospitals licensed by the Texas 
Department of Health nor the imposition of such a limiting 
standard by chapter 3 group insurers in their group policies 
or contracts. Acts 1989, 71st Leg., ch. 1097, 5 1, at 4511 
(State Board of Insurance and Texas Commission on Alcohol 
and Drug Abuse shall adopt standards on benefit costs, 
treatment periods, and review procedures). 

A brief filed in response to your request addresses the 
application of article 3.51-9 to chapter 3 insurers as well 
as certain other health care providers. As a result, YOU 
have asked that we address generally the application of the 
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article to other major group health oare providers. We 
provide the following discussion to assist you in applying 
article 3.51-9. 

As mentioned above, article 3.51-9 applies to nonprofit 
hospital and medical service plan corporations providing 
group health coverage that are subject to chapter 20 of the 
Insurance Code. As stated in Attorney General Opinion JM-5, 
although those corporations are statutorily authorized to 
contract vith specific providers, they still must treat 
authorized treatment centers like hospitals under their 
contracts unless those contracts are expressly excluded from 
article 3.51-9. Attorney General Opinion JN-5 at 4-5 
(citing Ins. Code arts. 20.01, 20.11, 20.12); 899 suora, 
note 2 at 4 for statutory exclusions. Neither the 1989 
amendments to article 3.51-9 nor the subsequent amendments 
to articles 20.11 and 20.12 lead us to change this conclu- 
sion. m Acts 1989, 71st beg., ch. 7, 5 1, at 276. 

Attorney General Opinion JM-5 reached a similar conclu- 
sion with regard to health maintenance organizations provid- 
ing group health coverage subject to article 3.51-9. Id. at 
5. As noted in that opinion, health maintenance organiza- 
tions are governed primarily by chapter 20A of the Insurance 
Code. Id. Our conclusion with regard to those organiza- 
tions relied in particular on article 2OA.O6(a)(3). The 
current vording of that article is substantially the same 
today and still authorizes health maintenance organizations 
to arrange for required services through health care enti- 
ties that contract with them. Article 20A.l4(g), which was 
added in 1987, also states that no type of health care 
provider licensed or otherwise authorized to practice in 
this state may be denied the opportunity to participate in 
the provision of health care services to such an organiza- 
tion solely on the basis of type of license or authorization 
held by the provider if the organization is providing 
services within the provider's license or authorization. 
Given these two articles, we affirm our conclusion in 
Attorney General Opinion JM-5 that health maintenance 
organizations subject to article 3.51-9 may provide treat- 
ment required by that article solely through entities with 
whom they contract provided that authorized treatment 
centers are treated the same as hospitals. Furthermore, 
we add that those organizations may not discriminate 
against chemical dependency treatment centers in violation 
of article 20A.l4(g). See alsQ Ins. Code arts. ZOA.OZ(r), 
20A.O9(f) added and amended, respectively, by Acts 1985, 
69th Leg., ch. 906, 58 1, 5, at 3033, 3035 (article 3.51-9 
applies to health maintenance organizations other than those 
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offering only coverage of specific single illnesses or 
injuries).5 

In answer to your second question, article 3.51-9 pro- 
hibits group insurers from denying coverage for treatment 
received in an authorized center under policies or contracts 
subject to #at article based on the definition or interpre- 
tation of the term "hospitals n in such policies or contracts 
to mean only a general hospital licensed by the Texas 
Department of Health. Contractual terms or conditions 
cannot frustrate insurance benefits that statutes guarantee, 
and any contractual attempt to void or narrow required cov- 
erage is ineffective. American Libertv Ins. Co. v. Ranzau, 
481 S.W.2d 793, 796-7 (Tex. 1972): McCalla v. State Farm 
M t. Auto. Ins. Cot, 704 S.W.Zd 518, 519 
Hiuston [14th Dist.] 

(Tex. App. - 
1986, writ ref'd n.r.e.); Hamaker v. 

American States Ins. Co. of Texas 493 S.W.Zd 893, 895 (Tex. 
Civ. App. - Houston [lst Dist.] 1473, writ ref*d n.r.e.). 

To summarize, article 3.51-9 mandates the provision of 
chemical dependency benefits in group policies and contracts 
subject to that article. It also prohibits chapter 3 group 
insurers issuing policies or contracts subject to article 
3.51-9 from denying coverage for treatment received in a 
chemical dependency treatment center rather than in a 
general hospital licensed by the Texas Department of Health. 
Furthermore, article 3.51-9 prohibits such a denial of 
coverage even if the insurer defines or interprets the term 
nhospitaln in those group policies or contracts to mean only 
certain hospitals such as those licensed by the Texas 
Department of Health. 

5. Since we have not in the past addressed the rela- 
tionship of article 3.51-9 and the federal laws governing 
self-funded and self-insured health care plans such as the 
federal Employee Retirement Income Security Act of 1974, we 
decline to address that relationship in this opinion given 
the focus of your questions. See aenerally PC Core 
Holliday, 59 USLW 4009 (U.S. Nov. 27, 1990) (No. 89-1;)487; 
Metrooolitan Life Ins Co. v. Massachusettes, 
(1985) (concluding state law 

471 U.S. 724 
not preempted by ERISA with 

regard to insured plans, but not deciding issue with regard 
to plans that self-fund or self-insure against risks).' 
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Article 3.51-9 of the Texas Insurance Code 
mandates the provision of chemical dependency 
benefits in group policies and contracts 
subject to that article. Article 3.51-9 
applies to group insurers subject to chapter 
3 of the code and prohibits those insurers 
who issue policies or contracts subject to 
article 3.51-9 from denying coverage for 
treatment received in a chemical dependency 
treatment center rather than in a general 
hospital licensed by the Texas Department 
of Health. Furthermore, article 3.51-9 pro- 
hibits such a denial of coverage even if 
the insurer defines or interprets the term 
"hospital" in group policies or contracts 
subject to the article to mean only certain 
hospitals such as those licensed by the Texas 
Department of Health. 
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