
November 14, 1990 

Honorable Bill M. Reimer Opinion NO. JM-1246 
District Attorney 
Coma1 County, Texas Re: 
150 N. Seguin, Suite 307 

Authority of a dietrtct 
judge 

New Braunfele, Texas 78130 
to appoint a dietrrzt 

attorney pro tern under 
cle 2.07 of the Code of 
Criminal Procedure where 
there is an assistant diet- 
rict attorney in place 
(RQ-2141) 

Dear Mr. Reimer: 

you have requested our opinion regarding the authority 
of a district judge to appoint a district attorney "pro 
tern," pursuant to article 2.07 of the Code of Criminal 
Procedure. The statute provides: 

(a) Whenever an attorney for the state is 
disqualified to act in any case or proceeding, 
is absent from the county or district, or is 
otherwise unable to perform the duties of his 
office, or in any instance where there is no 
attorney for the state, the judge of the court 
in which he represents the state may appoint 
any competent attorney to perform the duties 
of the office during the absence or dieguali- 
fication of the attorney for the state. 

(b) Except as otherwise provided by this 
subsection, if the appointed attorney is also 
an attorney for the state, the duties of the 
appointed office are additional duties of his 
present office, and he is not entitled to 
additional compensation. Nothing herein shall 
prevent a commissioners court of a county from 
contracting with another commissioners court 
to pay expenses and reimburse compensation 
paid by a county to an attorney for the state 
who is appointed to perform additional duties. 

(b-l) Au attorney for the state who is not 
disqualified to act may request the court to 
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permit him to recuee himself in a case for 
good cause and upon approval by the court is 
disqualified. 

(c) If the appointed attorney is not an 
attorney for the state, he is qualified to 
perform the duties of the office for the 
period of absence or disqualification of the 
attorney for the state on filing an oath with 
the clerk of the court. He shall receive 
compensation in the same amount and manner as 
an attorney appointed to represent an indigent 
person. 

(d) In this article, "attorney for the 
state" means a county attorney, a district 
attorney, or a criminal district attorney. 

You indicate that the elected district attorney "has 
been called to active duty because of the Middle East 
eituation." 

You first ask whether the term "attorney for the state" 
as defined in section (d) includes an assistant district 
attorney. By its very terms, the statute does not apply to 
anyone except ea county attorney, a district attorney, or a 
criminal district attorney." In Attorney General Opinion 
BB-80 (1979), this office declared: 

We do not believe an, assistant district 
attorney is an attorney for the state within 
the meaning of section 2.07. Other statutes 
distinguish between the district attorney and 
his assistants. The district attorney is an 
elected official. . . . The assistant die- 
trict attorney is appointed by and subject to 
removal by the district attorney. . . . The 
definition of "attorney for the state" applies 
to all of article 2.07 of the Code of Criminal 
Procedure. If "attorney for the state" 
included assistants, then article 2.07 would 
permit the court to appoint an assistant 
district attorney pro tern. The Court of 
Criminal Appeals has, however, stated that the 
predecessor of article 2.07 did not authorize 
the judge to appoint an assistant district 
attorney. u 75 S.W. 305 (Tex. 
Grim. App. 1903). Conetrui~g article 2.07 to 
authorize the appointment of an assistant 
district attorney would also bring it into 

. 
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conflict with article 332a, V.T.C.S., which 
permits the prosecuting attorney to choose his 
own aeeietante. 

We agree with this analysis. In our opinion, "attorney for 
the state" as used in section (d) does not include an 
assistant district attorney. 

You next ask whether article 2.07 precludes a judge 
from making an appointment thereunder if "an assistant 
district attorney is in place." Since, as ve have indicat- 
ed, an assistant district attorney is not an "attorney for 
the state" within the meaning of the statute, a district 
judge is permitted by the terms of section (a) to make ;zz 
requisite appointment in the situation you pose. 
elected district attorney*6 absence from the country neces- 
sarily means that that official "ia absent from the county 
or di8trict.e The presence of an assistant district attor- 
ney makes no difference for purposes of article 2.07. 

you also ask about the appointive power of a district 
judge under article 2.07 as it relates to the Governor's 
authority to appoint a district attorney. Article 4, 
section 12, of the Texas Constitution grants to the Governor 
the power to fill a vacancv in the office of district 
attorney. Article 2.07 does not address the situation of a 
vacancy. It refers only to those instances in which a 
district attorney is temporarily unable to perform the 
duties of his office. Were it to be construed otherwise, 
article 2.07 would clearly be an unconstitutional usurpation 
of the Governor's authority to fill vacancies under article 
4, section 12. 

SUMMARY 

A district judge is authorized to appoint a 
district attorney pro tern pursuant to article 
2.07 of the Code of Criminal Procedure, even 
though there is an assistant district attorney 
in place. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

RARYRRLLRR 
First Assistant Attorney General 
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Lou MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGEZOLLIESTBAKLEY 
Special Aeeietant Attorney General 

REHEA HICXS 
Special Aeeietant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Rick Gilpin 
Aeeietant Attorney General 
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