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Dear Commissioner Pogue: 

Your questions, as set out in the brief accompanying 
your request letter, are: 

1. For purposes of the Life, Accident, Health 
and Hospital Service Insurance Guaranty 
Association Act, TEX. INS. CODE ANN. art. 
21.28-D, what does the term 'resident' 
mean? 

2. For purposes of the Life, Accident, Health 
and Hospital Service Insurance Guaranty 
Association Act, TEX. INS. CODE ANN. art. 
21:28-D (Vernon 1981 and Vernon SUPP. 
1990), must a resident be a legal resident 
of Texas to qualify for benefits? 

Insurance Code article 21.28-D creates and provides for 
the operation of the Life, Accident, Health, and Hospital 
Service Insurance Guaranty Association (the l*association*t) 
for the purpose of protecting policyholders, insureds, 
beneficiaries, payees and assignees of certain kinds of 
insurance policies, annuity contracts, etc., "against 
failure in the performance of contractual obligation due to 
the impairment of the insurer." Ins. Code art. 21.28-D, 
§ 2. Association funding is provided through assessments of 
"member insurers" -- those insurance companies to which the 
act applies that are authorized to transact business in the 
state. Id. §§ 5 (definitions), 9 (assessments). The 
protection afforded by the association to those persons 
covered by it includes guaranteeing, assuming, or reinsuring 
policies of insolvent insurers covered by the act and 
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making, or causing to be made, payment of contractual 
obligations of such insurers. Id, 5 8. 

Section 3 of article 21.28-D, in subsection (l)(b), 
provides that, with respect to the policies and contracts 
covered under subsection (l)(a), the act applies as follows: 

(i) to those persons who, regardless of 
where they reside, except for nonresident 
certificate holders under group policies or 
contracts, are the beneficiaries, assignees, 
or payees of the persons covered under 
Paragraph (ii) or (iii); and 

(ii) to those persons who are owners of 
or certificate holders under those policies 
or contracts and who are residents of this 
state at the time such insurer becomes an 
impaired insurer as defined in this Act; or 

(iii) to those persons who are not 
residents of this state at that time but who 
meet all of the following conditions: 

(A) the policies or contracts are issued 
by insurers domiciled in this state; 

(B) at the time the policies or contracts 
were issued, the persons were residents. of 
this State; 

(C) the insurers did not hold a license 
or certificate of authority in the states in 
which the persons reside at the time a 
delinquency proceeding as defined by Article 
21.28 of this code is commenced against those 
insurers; 

(D) the other states have associations 
similar to the association created by this 
Act: and 

(E) the persons are not eligible for 
coverage by those associations in the other 
state. (Emphases added.) 

Subsection (l)(b) distinguishes, in subparts (ii) and 
(iii) between two classes of persons covered by the act: 
those who were residents of this state at the time the 
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insurer became an impaired insurer,1 and those who were not 
residents at such time but resided in Texas when the policy 
or contract was issued. Persons in the latter class are 
covered only if certain other criteria are met. 

You note that article 21.28-D does not define the term 
"resident" as it is used in the article. You ask us in your 
first question, in effect, 
definitiona 

to provide such a statutory 

We think that article 21.28-D provides ample authority 
for the association, the commissioner, and the State Board 
of Insurance to promulgate rules establishing the scope of 
the terms "reside" and "residence,11 as used in article 
21.28-D, for purposes of carrying out its duties under the 
article. See Ins. Code art. 21.28-D, 55 lo(l)(a), lO(3) (0 
(association shall promulgate "plan of operation," subject 
to approval of the commissioner, containing provisions 
"necessary or proper for the execution of the powers and 
duties of the association'), 10(l)(b) (if association does 
not submit suitable plan of operation, commissioner may 
adopt rules "necessary or advisable" to effectuate 
provisions of act), 20 ("State Board of Insurance is 
authorized and directed to issue such reasonable rules and 
regulations as may be necessary to carry out the various 
purposes and provisions of this Act, and in augmentation 
thereof"): see. e.q., 37 T.A.C. 5 15.1(2), (3) (Department 
of Public Safety rule defining "resident" as "person whose 
domicile is in the State of Texas" for purposes of driver's 
license requirements of V.T.C.S. article 6687b). 

It is not the function of this office, under the con- 
stitutional and statutory provisions governing the opinion 
process, to write the law or to promulgate rules for an 
agency's administration of the laws it is charged to carry 
out. Adopting legislation is a matter for the legislature. 
Where the legislature has properly delegated to an admini- 
strative agency the quasi-legislative power to adopt rules 

1. &g Ins. Code art. 21.28-D, 5 5(8), defining "im- 
paired insurer." 

2. You request letter, on page 1, characterizes your 
request as for "an opinion which setsout the definition of 
'resident' for the purpose of TEX. INS. CODE ANN. art. 
21.28-D." 
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? 

for the administration of the law the agency is charged to 
carry out, promulgation of those rules, within the 
parameters of applicable law, is properly a matter for that 
agency. We cannot provide a comprehensive definition of 
Vesidence" which will apply in all possible situations that 
may arise. Nevertheless, we offer the following discussion 
to assist you in carrying out the purposes of article 
21.28-D. 

You note in your brief, citing Prince v. Inman, 280 
S.W.2d 779 (Tex. Civ. App. - Beaumont 1955, no writ) and 
DeLeon v. Harlinaen Consol. Indev. School Dist., 552 S.W.2d 
922 (Tex. Civ. App. - Corpus Christi 1977, no writ), that 
the definition of the term "residence" varies depending on 
the context of its usage and that its meaning in a 
particular statutory context depends on the legislative 
purpose behind the statute. 

You point out that several authorities have distin- 
guished between the terms Vesidence" and "domicile," 
indicating that "residence" means that a person is present 
and "living" in a particular locality, while UVdomicile" 
includes the additional element of intent to make that 
location a "fixed" and "permanentl@ home. Snvder v. 
Pitts, 241 S.W.2d 136 (Tex. 1951)3; 

See 
Skubal v. Skubal, 584 

S.W.2d 45 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1979, writ dism'd) 
(and authorities cited therein). In construing the meaning 
of the words "permanent residence" in an insurance policy, 
the court in Switzerland Gen. Ins. Co. v. Gulf Ins. Co., 2ii 
S.W.2d 161 (Tex. Civ. ADD. - 
stated that a person 

Dallas 1948. writ dism'd) 
"may&have as many residences as he ' may 

choose, but can have but one domicile." 

Nevertheless, it appears that where the legislature has 
defined 'Oresidence,V@ it has generally equated the term with 
domicile. The Election Code defines "residence," for 
purposes of that code, to mean "domicile, that is, one's 

3. Interestingly, the court in Snvder, s!4Ix2, held 
that since the purpose of the venue provision under consid- 
eration in that case was only to prevent inconvenience to 
parties not regularly present in the county where suit was 
brought, the term "domicile," as used in the provision, 
meant only lVresidence" -- in-.e., requirement of the element 
of intent to make the locan a permanent home was not 
necessary to serve the purpose of the statute. 

-., 
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home and fixed place of habitation to which he intends to 
return after any temporary absence." Elec. Code 5 1.015. 
In defining 
with the 

l'residencell for purposes of provisions dealing 
interception and use of certain 

article 18.20, 
communications, 

section 1(13), of the Code of Criminal 
Procedure, though not using the term "domicile,*' uses 
language substantially equivalent to that in the Election 
Code definition. Education Code section 54.052 also defines 
residence, for purposes of determining tuition rates at 
institutions of higher education, as domicile. We note that 
the Arizona Supreme Court in St. Joseoh's Hosv. & Medical 
Center v. Maricova County 688 P.2d 986, 991 (Ariz. 1984) 
stated that, though the te&ns residence and domicile are not 
synonymous at common law, that jurisdiction at least had 
"generally treated the statutory usage of the term 
'residence' as carrying the same connotations as the term 
'domicile.'" See also 37 T.A.C. 5 15.1(Z), (3) (the 
Department of Public Safety rule equating residence with 
domicile for purposes of driver's license requirements); 
Attorney General Opinion JM-1212 (1990) (discussion of the 
meaning of the term Vesidence" in provisions of Government 
Code section 496.054 regarding prisoner work program 
facilities). 

Using a definition of "resident" for purposes of 
article 21.28-D which would permit a person, in the words of 
the Switzerland Gen. Ins. Co. opinion, referenced above, to 
"have as many residences as he may choose" would, we think, 
clearly lead to untenable results. Section 3 in subsection 
(l)(b)(ii) provides that an owner or certificate holder of a 
covered policy is covered if he is a resident at the time 
the insurer becomes impaired. See also id. § 3(2)(d). We 
do not think that the Texas legislature or that of any other 
state having adopted similar provisions would have intended 
that a person could have **residences11 in all of such states 
for purposes of the provisions. We think that the scheme of 
article 21.28-D, and particularly of section 3, contemplates 
that a person may not be considered to be a Vesident@' of 
more than one state at a time for purposes of the article. 

You suggest in your brief 
sion of 

that in light of the provi- 
section 4 of article 21.28-D that it "shall be 

liberally construed to effect" its purposes, the term "resi- 
dent" as used in the article should be read to bear "its 
simplest meaning: a person living and physically present 
within the borders of the State of Texas." We are unsure of 
the import you attach to the requirement of "physical 
presence" in your definition. We do not think that any 
definition of "residence" for purposes of article 21.28-D, 

P 
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7 

whether equating the term with domicile or otherwise, could 
require uninterrupted physical presence. See. e o . 
Code 5 1.015 (language regarding 'temporary absence"'in 

Elec. 
the 

code's definition of 'residencen as ndomicile,'l 
above). As a brief 

quoted 
submitted in connection with your 

request by an insurance company points out, taken literally, 
the definition of Vesident" you proffer would exclude a 
person domiciled in Texas but travelling out of state on the 
relevant date from the protection of the article, a result 
which we cannot imagine the legislature would have intended 
and which, moreover, would probably unconstitutionally 
restrict the fundamental right of interstate travel. 
e.s., ShaDiro v. ThOmosOn, 394 U.S. 618 (1969). 

See. 

We note that the insurance company's brief offers a 
definition of "residence" quoted from Snvder, suora: 

1. A fixed place of abode within the 
possession [fee or leasehold estate] of the 
[person claiming residence] 

2. occupied or intended to be occupied 
consistently over a 
time 

substantial period of 

3. which is permanent rather than tempo- 
rary. 

See Snvder at 140 (parenthetical language added by briefer). 

While we do not quibble with the Snvder court's 
definition, which was in fact of the term V*domicile*' as used 
in a venue provision, we do not agree with the suggestion in 
the parenthetical language, added in the insurance company's 
brief to the quoted Snvder definition, that a resident must 
have a possessory interest in the claimed residence 
tantamount to a "fee or leasehold estate." We find 
in the language of article 

nothing 
21.28-D or 

history which 
in the legislative 

suggests that the legislature intended to 
impose such a requirement on persons who might be entitled 
to protection under the article. Nor do we see how such a 
requirement would serve the purposes of the article. While 
evidence that a person rented or owned a home at relevant 
times under the article might be usefully considered in 
making findings as to whether the person was a resident at 
such times, such factors should not in themselves be taken 
as conclusive on that issue. See. e.o Pitts v. Bl ack, 608 
F.Supp. 696 (DCNY 1984) (homeless may ciaim as residence for 
voting purposes "home base" to which they regularly return, 

? 
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us.. a public park or shelter): Cramer Graham, 264 
S.W.2d 135 (Tex. Civ. App. - San Antonio I,;;, writ ref'd) 
(persons were residents for voting purposes though they "oc- 
cupied habitations consisting of trailer houses, walled-up 
tents, cabins and shacks . . . on public property"). 

We note finally in regard to your first question that 
we agree with the argument in your brief that whether a 
person holds a Texas driver's license is in itself an 
inadequate indicator of whether that person is a "resident" 
for purposes of article 21.28-D. Subsections (d) through 
(0 of section 3 of article 668713, V.T.C.S., exempts 
"non-residents" from the requirement of obtaining a Texas 
driver's license. As noted above, the Department of Public 
Safety, by rule, defines "resident" for purposes of article 
6687b as a "person whose domicile is in the State of Texas." 
37 T.A.C. § 15.1(2). But whether a person obtains-or fails 
to obtain a driver's license under article 66871, is, we 
think, simply an unreliable indicator in itself of whether 
he is in fact a "resident :I for purposes of article 21.28-D. 
The person might have claimed Texas residence and obtained a 
driver's license under article 6687b though he was not in 
fact a resident, or he might have failed, through inadver- 

/-‘ tence or otherwise, to obtain a license though he was in 
fact a resident and thus required as a driver under that 
article to obtain a license. 

The same may be said with regard to, for example, 
whether and where the person in question is a registered 
voter, whether he has registered his automobile in this 
state or elsewhere, or whether in other contexts such as 
court proceedings, he has indicated Texas or another place 
as his residence. Factual evidence in regard to the above 
matters may assist the association -- should a full factual 
investigation as to the issue of residence be called for in 
a particular case -- in making its determination. But none 
of these factors should in itself be taken as conclusive on 
the issue of "residence" for purposes of article 21.28-D. 
See Attorney General Opinion JM-611 (1986) (residence of 
persons who winter in Texas for purposes of voting, vehicle 
registration, etc.). 

We turn now to your second question: whether a person 
must be a "legal" resident of Texas -- that is, a United 
States citizen or an alien legally residing in this country 
under federal immigration laws -- in order to be a Texas 
resident for purposes of article 21.28-D. You conclude in 
your brief that he need not be, and that therefore it is not 
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necessary for the association 
or immigration status 

to determine the citizenship 

mining his 
of a person for purposes of deter- 

"residence" under the article. We agree. 

We think it is well established that a provision of 
state law requiring residence does not preclude an alien, 
whose presence in the state is otherwise of a residential 
character, from receiving benefits under the provision, even 
though the person may not have under 
federal immigration laws, 

the legal right, 
to be in this country. See 

Attorney General Opinions JM-1021 (1989) (resident illegal 
aliens not excluded from coverage under Indigent Health Care 
and Treatment Act): JM-962 (1988) (Texas Commission for the 
Blind may not deny services to visually handicapped children 
or vocational rehabilitation services to adults because of 
immigration status); see also St. Joseoh's HOSD. & Medical 
Center v. MaricoDa 
gualify as countv 

County, suora (undocumented aliens may 
residents under statutes mandatina that 

county-reimburse- private hospital for emergency care to 
indigents); Commercial Standard Fire & Marine Co. v. 
Galindo, 484 S.W.2d 635 (Tex. Civ. App - El Paso 1972, writ 
ref'd n.r.e.) (person residing in this state whose entry may 
be contrary to the immigration laws is not barred, by that 
reason alone, from receiving workers compensation benefits). 

We find no indication in the residence requirements of 
article 21.28-D or in the legislative history of those 
provisions that the legislature intended citizenship or 
legal immigration status to be prerequisites to "residence" 
for purposes 'of those provisions. Whether it could have 
constitutionally imposed such requirements had it wished to 
do so is, moreover, highly questionable. See e,lvler v. Doe, 
457 U.S. 202 (1982) (Texas statute withholding funds for 
public education of children not "legally admitted" into the 
United States violates equal protection clause of U.S. 
Constitution). 

SUMMARY 

The Life, Accident, Health, and 
Service Insurance 

Hospital 
Guaranty Association, in 

its "plan of operation," or the commissioner 
or State Board of Insurance, by rule, have 
authority to define, within legal parameters, 
the terms "reside" and Vesident@@ as they are 
used in Insurance Code article 21.28-D. 

The provisions Of section 3 of that 
article requiring that certain persons have 
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been residents of Texas at relevant dates 
under the article in order to be entitled to 
protection under the article do not require 
that those persons have at such times been 
United States citizens or aliens legally 
residing in the United States under federal 
immigration laws. 

Very truly y s, J *a M, 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

NARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLKY 
Special Assistant Attorney General 

P 
RKNEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by William Walker 
Assistant Attorney General 
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