
.Jxm MATTOX August 31, 1990 
*mRNEY DEXYgRAL 

Honorable Mike Driscoll 
Harris County Attorney 
1001 Preston, Suite 634 
Houston, Texas 77002 

opinion No. JM-1215 

Re: Whether a commissioners 
court may prescribe a pre- 
vailing wage for certain con- 
tracts, and related questions 
(RQ-1977) 

Dear Mr. Driscoll: 

You ask the following three questions about county 
contracting practices: 

May Commissioners Court prescribe a pre- 
vailing wage for public works and non-public 
works contracts? 

May Commissioners Court require contractors 
and subcontractors performing such contracts 
to provide their employees with certain 
fringe benefits (i.e., health and hospitali- 
zation insurance and vacation leave)? 

May the Commissioners Court require an 
independent contractor to.hire personnel who 
understand and speak English and whose 
assignment is subject to the approval of the 
County? 

While you ask w a commissioners court prescribe a 
prevailing wage for public works contracts, we believe that 
article 5159a, V.T.C.S., recuires the court to determine and 
pay prevailing wages on public works contracts. That 
statute reads, in pertinent part, as follows: 

The public body awarding any contract for 
public work on behalf of . . . any county 
. . . shall ascertain the general prevailing 
rate of per diem wages in the locality in 
which the work is to be performed for each 
craft or type of workman or mechanic needed 
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to execute the contract, and shall specify in 
the call for bids for said contract, and in 
the contract itself, what the general 
prevailing rate of per diem wages in the said 
locality is for each craft or type of workman 
needed to execute the contract. . . . 

V.T.C.S. art. 5159a, .@ 2. 

The plain language of that provision requires the 
commissioners court to ascertain prevailing wage rates for 
public works contracts. The provision also requires the 
county to specify those rates both in the call for bids and 
in the contract itself. Attorney General Opinion JM-329 
(1985). 

All county contracts requiring an expenditure of more 
than $10,000 are governed by the County purchasing Act, now 
codified at subchapter C of chapter 262 of the Local Govern- 
mcnt Code. That subchapter requires that such contracts be 
submitted to competitive bidding but does not require the 
payment of local prevailing wages. 

Counties may do only those things that they are 
authorized to do, either expressly or by necessary implica- 
tion. mles v. Lauahlin 214 S.W.Zd 451 (Tex. 1948): 
Anderson v. Wood, 152 S.W:2d 1084 (Tex. 1941); Ehildress 
Countv v. State 92 S.W.2d 1011 (Tex. 1936). While the 
legislature has 'required that counties determine and pay 
local prevailing wage rates on public works contracts, it 
has made no such requirement in regard to other contracts. 
As noted above, chapter 262 does not require the payment of 
prevailing wages generally. Nor do we find any other 
statute that expressly requires or necessarily implies that 
the commissioners court establish prevailing wage rates for 
contracts other than public works contracts. 

We believe, in fact, that prescription of prevailing 
wages relative to contracts outside the scope of article 
5159a would contravene the express intent behind chapter 262 
that contracts be permitted on the basis of competitive 
bids. Of course, independent contractors may still be 
subject to other state and federal laws governing wages. 
See, 29 U.S.C. !j 206 (federal minimum wage law): V.T.C.S. 
art. 5159d (Texas minimum wage law). 

You next ask about fringe benefits. This office has 
recently reaffirmed a 1974 opinion that considered article 
5159a and concluded that '*a public body may properly 
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consider 'fringe benefits' in determining a prevailing wage 
rate for a particular locale." Attorney General Opinions 
JM-1164 (1990), H-350 (1974). Thus, we believe that if 
the commissioners court determines that local prevailing 
practice includes certain fringe benefits, those same 
benefits must be included in public works contracts governed 
by article 5159a. 

With regard to your question concerning fringe benefits 
for non-public work, a specification requiring the adoption 
thereof must be directly related to the work performed. 
JM-1213 (1990). 

Next, you ask about the county's authority to impose an 
English language requirement on the employees of an in- 
dependent contractor who provides security personnel or 
janitorial services to the county. Further, you ask whether 
the county can approve the assignment of individual 
employees. 

Section 262.025 of the Local G&ernment Code requires 
publication of notice of the call for bids, including "the 
specifications describing the item to be purchased." Local 
Gov't Code 5 262.025(b)(l). The term 10item8' in that statute 
includes a service. Local Gov't Code 8 262.022(4). Thus, 
the competitive bidding provisions of chapter 262 apply to 
contracts for the services of security guards and janitors. 

The leading Texas competitive bidding case is Texas 
Hiahwav Comm'n v. Texas Ass'n of Steel Imnorters. Inc., 372 
S.W.Zd 525 (Tex. 1963). In that opinion, the Supreme Court 
gave distinct, emphatic instruction on the manner of 
drafting contract specifications to avoid the possibility of 
limiting competition: 

Matters of quality should be fixed by quality 
specifications and not by proscriptions as 
to localities of manufacture or fabrica- 
tion . . . . Why should not the term, 
"steel, free from rust" be used instead of 
"domestic steel" if that is the quality that 
is desired in re-enforcing materials used in 
highway construction? 

Id. at 529. The court found that the highway commission 
rule requiring domestic steel violated the mandate of the 
competitive bidding statute. 
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Whether a certain specification is directly related to 
the work to be done is a fact question. You do not suggest 
any reason, however, that any or all janitors need to be 
proficient in English, or any other language. The communi- 
cations skills required of security guards must be specific 
job requirements. See 1s~ Attorney General Opinions 
JW-881 (1988) (specifica&on' that 25% of work must be 
performed by contractor's employees violates statute): 
WW-139 (1980) (specification that automobiles be domesti- 
cally manufactured violates statute): H-1219 (1978) (speci- 
fication that printing be done by union printers violates 
statute); H-1086 (1977) (limiting award on basis of bidder's 
domicile violates statute). 

Your final concern, regarding the county's approval of 
the assignment of employees to specific work areas, arises 
from an incident wherein an employee of a contractor was 
assigned to clean the office of an assistant district 
attorney who was assigned to prosecute the employee in a 
criminal case. We believe fhat the county has the authority 
to ensure the efficient operation of its criminal justice 
system. See. e.a Local Gov't Code 5 291.001 (duty of 
commissioners court to provide public buildings): Gov't Code 
§ 41.107 (authority for commissioners court to provide 
offices for county and district attorneys); Anderson v. 
k?Qg, 152 S.W.Zd 1084 (Tex. 1941) (duty to provide public 
buildings includes duty to keep them habitable); see also, 
Tex. Const. art. V, 5 21; -Derd . Alan& 303 S.W.2d 646 
(Tex. Civ. App. - San Antonio 1;57, no writ) (duty of 
prosecuting attorneys to investigate and prosecute all 
violations of criminal laws). 

The proposed janitorial contract, which was filed with 
your request, contains a provision requiring the contractor, 
prior to starting the work, to submit to the county's con- 
tracting officer (or his representative) Ita plan on which 
all daily cleaning assignments are identified to each 
employee (position), including schedule items and policing." 
Another provision allows the contracting officer's represen- 
tative, in the exercise of reasonable discretion, to object 
to a particular employee and have that individual reassigned 
and replaced. We believe that these provisions are 
reasonably related to the quality of the work to be done and 
provide a reasonable method of safeguarding the operation of 
the county's criminal justice system. 

Finally and in specific regard to security personnel, 
we note that a "guard company" or a "security services 
contractor" must be licensed under section 13(a) of article 
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4413(29bb), V.T.C.S. Security personnel of a guard company 
must be commissioned if they carry firearms, ie, § 19(a), or 
registered if they do not, ia, 5 32(a). Both types of 
employees and the company owner are subject to the approval 
of local law enforc'ement authorities. Id. 55 15(a) (91, 
19 (9) I 33(c). A specification that a bidder and its 
employees be licensed, certified, or registered under that 
act would be directly related to the work to be done and may 
well satisfy the security concerns of the prosecuting 
attorneys. 

SUMMARY 

A commissioners court must determine, 
require and pay local prevailing wage rates, 
including fringe benefits, on public works 
contracts. They may not require the payment 
of local prevailing wages on other contracts. 
Contract specifications must be directly 
related to the work to be done. 
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