
August 7, 1990 

Mr. Ron Lindsey. 
Commissioner 
Texas Department of Human 

Services 
P. 0. Box 149030 
Austin, Texas 78714-9030 

Dear Mr. Lindsey: 

Opinion No. JM-1203 

Re: Sick leave for adopting 
parents (RQ-1829) 

you ask whether the employee leave provisions in the 
General Appropriations Act require or authorize a state 
agency to grant sick leave to an employee adopting a child. 
The appropriations act contains a provision setting out 
circumstances under which sick leave with pay may be taken: 

Sick leave with pay may be taken when sick- 
ness, injury, or pregnancy and confinement 
prevent the employee's performance of duty or 
when the employee is needed to care and 
assist a member of his immediate family who 
is actually ~i.11. For purposes relating to 
regular sick leave, immediate family is 
defined as those individuals related by 
kinship, adoption, marriage or foster 
children who are so certified by the Depart- 
ment of Human Services who are living in 
the same household or if not in the same 
household are totally dependent upon the 
employee for personal care or services on a 
continuing basis. 

Acts 1989, 71st Leg., ch. 1263, art. V, 5 8(3), at 5764. 
That provision authorizes use of sick leave for medical 
conditions related to pregnancy and childbirth. Attorney 
General Opinion JM-337 (1985). It does not authorize use of 
sick leave for adoption of a child. Id. 

You ask, however, whether the following appropriations 
act provision mandates or authorizes leave for adoptive 
parents: 
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Pregnancies . . . shall be treated as any 
other temporary disability. Each case shall 
be evaluated on its own merit. 

Acts 1989, 71st Leg., ch. 1263, art. V, 5 8(6), at 5766. 
That language is enigmatic since adoption of a child would 
not normally be considered a disability. 

The language in question 
priations act adopted in 1985. 

first appeared in the appro- 
General Appropriations Act, 

Acts 1985, 69th Leg., ch. 980, art. V, § 8f, at budget 483. 
A version of the appropriations act for that year proposed 
by the Rouse Committee on Appropriations contained more 
specific language regarding leave for adoptive parents: 

A male or a female employee who adopts a 
child younger than three years of age is 
entitled to use his or her accrued sick leave 
for the purpose of establishing a family 
environment for the child and for bonding 
that relationship during any period not to 
exceed six weeks and beginning within a 
one-month period after the date that the 
child is placed in the home of the adoptive 
parent. 

House Committee on Appropriations, C.S.H.B. 20, art. V, 5 8n 
(April 15, 1985). The Conference Committee deleted that 
language and added the provision stating that pregnancies or 
adoption of a child under three years should be 
treated as any other temporary disability. 

of age 
Conference Comm. 

Report, Ii-B. 20, 69th Leg. (1985). 

The only statement we have found 
history of the 

in the legislative 
1985 appropriations act in regard to that 

provision was part of a resolution adopted to allow the 
House to act upon certain matters in the Conference 
Committee Report: 

This change would bring state regulations 
into conformance with federal law which 
requires maternity to be treated as any other 
temporary disability. 

H.C.R.. 257, 69th Leg. (1985). The relevant federal law, 42 
U.S.C. 5 2000e(k), provides that "women affected by 
pregnancy, childbirth, or related medical conditions shall 
be treated the same for all employment-related 
purposes . . . as other persons not so affected but similar 
in their ability or inability to work." See also 29 C.F.R. 
§ 1604.10(b). In other words, the federal law requires 
employers to treat pregnancy and related medical conditions 
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A 

the same as other medical disabilities. & 29 C.F.R. Pt. 
1604, Appendix - Questions and Answers on the Pregnancy 
Discrimination Act, Pub. L. 95-555, 92 Stat. 2076 (1978). 
It does not require leave for new parents who did not give 
birth.1 Because the language in the appropriations act 
regarding adoption was not necessary to achieve the stated 
purpose of bringing the state into compliance with the 
federal law, the federal law provides no guidance in 
interpreting that language. 

Even though the language regarding adoption seems 
misplaced in a provision addressed to treatment of 
disabilities, the legislature obviously intended that the 
language about adoption mean something. We conclude 
therefore, that a state employee who adopts a child under 
three years of age is entitled to use sick leave. The 
difficult question is how much leave an adoptive parent is 
entitled to. 
ridiculous. 

The plain language of the rider approaches the 
It states that adoption is to be treated as 

"any other temporary disability" and then directs the agency 
to evaluate each case on its own merits. While there might 
be little difficulty in evaluating an actual temporary 
disability "on its own merits," it is manifestly impossible 
to apply temporary disability standards to something which 

F- is not in fact a disability. In our opinion, the soundest 
approach is to disregard the Vemporary disability" language 
and apply the standard that each case should be evaluated on 
its merits. 

The specific amount of sick leave permitted should be 
determined by the head of the specific agency, but we 
believe that a standard of reasonableness must be applied in 
each case. Ordinarily, it would not seem reasonable to 
grant to adoptive parents a greater amount of sick leave 
than is allowed by that agency to natural mothers for 
pregnancy and childbirth. Until the legislature has 
provided more guidance in this matter, the amount of leave 
granted will of necessity vary, based on the individual case 
and on the liberality of the policies of a particular 
agency. 

You also ask whether adoptive or natural fathers may 
use sick leave in order to form an emotional bond with a 
child. In regard to leave for adoptive fathers, the 

1. Pending federal legislation would require some 
employers to provide unpaid leave for all new parents. 
H.R. 770, 1Olst Cong., 2d Sess., 136 Cong. Rec. 2218 (1990) 
(passed in the House). 
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appropriations act rider providing for adoptive leave 
applies to an employee of either sex who adopts a child. 
By contrast, nothing in the appropriations act however, 
authorizes natural parents to use sick leave to care for a 
healthy newborn<2 Natural mothers, of course, may use sick 
leave for their recovery. 

You then ask whether allowing disability leave for 
pregnancy and childbirth to natural mothers but not natural 
fathers is in conflict with Title 42, section 2000e-2 of the 
United States Code, which prohibits discrimination in the 
conditions of employment on the basis of sex. The United 
States Supreme Court has made clear that it does not. .- California Fed Sa . & Loan Ass'n. v. Guerra, 
(1987); see also Rzcord v. Mill N ck Ma 

479 U.S. 272 

for the Deaf, 611 F. Supp. 905 (E.Z.N.Y. 
nor Lutheran School 
1985) (act does not 

protect people wishing to take child-rearing leave as 
opposed to women wishing to take pregnancy leave). 
See aenerally Strimling, The Constitutionalitv of State Laws 
Providina Emnlovment Leave f Preanancv: Rethinkinq 
Geduldia after Cal Fed, 77 Cal. "Lf Rev. 171 (1989). 

You also ask about chapter 106 of the Civil Practices 
and Remedies Code, which prohibits the state from denying a 
benefit because of sex.3 We think that a Texas court would 
adopt the analysis of the United States Supreme Court and 
conclude that allowing disability leave for pregnancy and 
childbirth does not constitute denial of a benefit to men 
because of their sex.4 m Geduldia v. Aiello, 417 U.S. 484 

2. A parent may use sick leave to care for a sick 
child of any age. Acts 1989, 71st Leg., ch. 1263, art. V, 
5 8(3), at 5764. 

3. The Texas act, unlike the federal act, does not 
explicitly prohibit discrimination based on pregnancy. 

4. The difference in treatment here is between natural 
parents and adoptive parents. That is a distinction based 
not on gender, but on parental status. You do not ask, and 
we do not consider, whether such disparate treatment 
violates the equal protection clause. See aenerallv 
Geduldia v. Aiello, 417 U.S. 484 (1974) (pregnancy-based 
classification is not sex based classification for purposes 
of equal protection clause because it divides potential 
beneficiaries into two groups: pregnant women and 
non-pregnant women). Nor do we address whether the Texas 
Equal Rights Amendment, Tex. Const. art. I, 5 3a, requires 

(Footnote Continued) 
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(1974); General Elec. co. v. Gilbert, 429 U.S. 125, 135-36 
(1976) (pregnancy based discrimination is not discrimination 
based on sex). 

SUMMARY 

An appropriations act provision stating 
that pregnancy and adoption of a child under 
three years of age are to be treated as any 
other disability means that a state employee 
who adopts a child under three years of a9-e 
is to be treated as if he or she had under- 
gone pregnancy and childbirth. Therefore, an 
employee who adopts a child under three years 
of age may use the amount of sick leave that 
would be necessary to recover from pregnancy 
and childbirth. 

JIM M A-T T 0 X 
Attorney General of Texas 

P MARYKELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUUGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Rick Gilpin 
Assistant Attorney General 

(Footnote Continued) 
that some type of leave be made available to natural 
fathers. 
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