
THE ATTORXEP GENERAL 
OF TEXAS 

Honorable Charles W. Chapman 
Criminal District Attorney 

Opinion No. JR-1202 

Hays County Courthouse, Suite 208 Re: Inquest procedures 
San Marcos, Texas 78666 under chapter 49 of the 

Texas Code of Criminal 
Procedure (RQ-2051) 

Dear Mr. Chapman: 

You ask a number of questions relative to inquest 
procedures under subchapter A of chapter 49 of the Code of 
Criminal Procedure. Subchapter A is applicable to deaths in 
a county that does not have a medical examiner. YOU advise 
that your questions are prompted by the decision of a 
justice of the peace to hold an "inquest hearing" following 

- an earlier determination at an lVinguest*' as to the causes of 
death. You ask: 

(1) In the event the Justice of the 
Peace has conducted the inquest and made a 
determination, is that determination final 
with regard to Articles 49.04 and 49.05? 
Can, in other words, there be a hearing after 
an inquest has been conducted? 

(2) If the Justice of the Peace has 
made a determination under Article 49.05 and 
a subsequent inquest hearing is held under 
Article 49.14, and a jury's determination is 
different than that of the Justice of the 
Peace, which is the prevailing determination? 
Does the hearing jury or another Justice of 
the Peace have the right to amend the finding 
of the original Justice of the Peace? 

(3) May the Justice of the Peace who 
has made the initial determination be called 
as a witness in the subsequent jury hearing 
to testify as to her knowledge of the death 
scene and the death scene investigation? 
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(4) If so, may the Justice of the 
Peace then recuse herself from presiding to 
be a witness in the 'matter and request 
another available justice of the peace (in 
the same county) to preside over the hearing? 

(5) Since the Justice of the Peace, 
under Article 49.05(3), can conduct 
inquest 'at any other place determined to i: 
reasonable by the justice,' may the place be 
located in an adjacent county? What, if any, 
are the geographical limitations on the place 
for the inquest or inquest hearing? 

(6) Article 49.14(d) provides that 
the inquest hearing may be public or private. 
If it is private, may the Justice of the 
Peace make it 'selectively private:' that is, 
permitting the family of the deceased to 
observe the hearing, for example, but no one 
else other than the jurors, herself, and the 
state#s attorney? 

You have provided us with the background information 
that prompted your questions. A father, mother, and two 
children, a boy and a girl, died in their home during the 
early morning hours of March 4, 1990, in Euda, Hays County. 
Under the circumstances you have related, an lqinguestl' was 
required under article 49.04 of the Code of Criminal 
Procedure. The justice of the peace in the precinct 
conducted an ~~inguest** that resulted in the justice 
requesting Dr. Robert Bayardo, Medical Examiner of Travis 
County, to perform autopsies on the four deceased persons. 
See Code Crim. Proc. art. 49.10. Following the autopsies, 
Dr. Bayardo made findings that the mother and two children 
came to their deaths as the result of gunshot wounds and 
that the father's death was the result of a gunshot wound, 
self-inflicted. You have furnished us with the autopsy 
reports that reflect in detail the procedures employed in 
the examination and the conclusions reached by the medical 
examiner. YOU advise that the justice of the peace's 
inquest findings correspond with the conclusions reached in 
the autopsy reports. On March 23, 1990, the justice of the 
peace filed death certificates reflecting that the mother 
and two children died of gunshot wounds. On March 29, 1990, 
the justice filed a death certificate for the father that 

-. 
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found the cause of death to be. gunshot wounds, 
self-inflicted.1 

You relate that on April 15, 1990, the remains of the 
father and son were removed from the cemetery at the request 
of the next of kin of the father. See Health 8 Safety Code 
5 711.004. Autopsies were performed on their remains by the 
Bexar County Medical Examiner, Dr. Vincent J. M. Dimaio. 
You have been advised that Dr. Dimaio concluded that it 
would be necessary for him to have the benefit of further 
evidence before he could reach a decision. You state that 
about June 15, 1990, you were advised by the justice of the 
peace that conducted the **inquest* that she had set an 
"inquest hearing" for June 27, 1990. This hearing has been 
continued to an indefinite date. You state that you did not 
request the "inquest hearing," and in the event such a 
hearing is held, you are going to ask for a jury. 

You ask whether the justice of the peace may hold an 
l@inguest hearing" after findings have been made as the 
result of the ~~inguest.~~ 

Article 49.01 of the Code of Criminal Procedure defines 
P "inquest@* and "inquest hearing," as follows: 

(2) 'Inquest' means an investigation into 
the cause and circumstances of the death of a 
person, and a determination, made with or 
without a formal court hearing, as to whether 
the death was caused by an unlawful act or 
omission. 

(3) 'Inquest Hearing' means. a formal 
court hearing held to determine whether the 
death of a person was caused by an unlawful 
act or omission and, if the death was caused 
by an unlawful act or omission, to obtain 
evidence to form the basis of a criminal 
prosecution. 

1. Attorney General Opinion H-1064 (1977) concluded 
that where it is determined that an erroneous cause of death 
is shown in a death certificate, the error may be corrected 
in accordance with rule 51a of article 4477, V.T.C.S., (now 
see Health & Safety Code 5 191.028) by the attachment of an 
amending certificate. 
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Article 49.05 requires that the justice of the peace 
shall conduct an inquest immediately or as soon as 
practicable after the justice of the peace is notified of 
the death. Article 49.03 of the Code of Criminal Procedure 
states that the powers granted and duties imposed on the 
justice of the peace are independent of the powers and 
duties of a law enforcement agency investigating a death. 

Under article 49.14 of the Code of Criminal Procedure 
an "inquest hearing" may be held under the following 
circumstances: 

(a) A justice of the peace conducting an 
inquest may hold an inquest hearing if the 
justice determines that the circumstances 
warrant the hearing. The justice shall hold 
an inquest hearing if requested to do so by a 
district attorney or a criminal district 
attorney who serves the county in which the 
body was found. 

Subsection (b) allows an "inquest hearing" to be held with 
or without a jury unless the district attorney requests that 
the hearing be held with a jury. 

We do not construe article 49.14 to provide for a 
hearing to review an earlier determination as to the cause 
of death made at the inquest. We believe the provisions of 
article 49.14 are to be utilized when the justice of the 
peace or the district attorney feel that there is 
insufficient evidence available to make a determination as 
to the cause of death. Evidently, the justice of the peace 
felt that an article 49.14 hearing was unnecessary at the 
time she made her findings. The conclusions as to cause of 
death in the four death certificates is certified to be 
"on the basis of examination and/or investigation, in my 
opinion, death occurred at the time, date, and place due to 
the cause(s) and manner as stated." Apparently, you were 
satisfied as to completeness of the investigation since YOU 
state that you did not request a hearing. 

The Supreme Court of Texas in Boehme v. Sovereian Camv 
Woodmen of the World 84 S.W. 422 (1905) contrasted an 
inquest conducted und& our statutes with an inquest at 
common law. The court stated that, unlike a common law 
coroner's inquest, our statutes provide no means for 
traversing the finding, "nor is any method whatever secured 
for the correction of an erroneous finding." See 78 
A.L.R.Zd 1219 Coroner's ,Inouest. Under our statutes an 

-, 
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inquest proceeding does not have to be public. The hearing 
at common law was public. In refusing to admit the results 
of an 'inquest finding of suicide in a suit against an 
insurance company, the Boehme court noted the pit-falls 
attendant to allowing the admission of the results of an 
inquest. We believe the observations of the court in Boehme 
may be relevant to the issue of whether to allow a justice 
of the peace to hold a second hearing proceeding after 
having made a decision as to the cause of death. In Boehme, 
the court stated: 

The purpose of such inquest under our law 
is merely to detect 
preliminary steps to 
supposed offender. 

. . . . 

crime, and to take the 
secure a trial of the 

Especially do we think that it was not a 
purpose of our lawmakers to make the inquest 
a means of perpetuating testimony to be used 
in a civil suit, or by the finding of the 
justice to manufacture evidence for a use in 
a case between other parties. Commenting 
upon the impolicy of such a rule, Chief 
Justice Hayt, of the Supreme Court of 
Colorado, says : 'In case of death under 
suspicious circumstances, or resulting from 
accident, the rule permitting inquisitions to 
be used in evidence would result in a race 
and scramble to secure a favorable coroner's 
verdict, that would influence, and perhaps 
control, in case suit should be instituted 
against life insurance companies upon 
policies of insurance, and in cases of 
accidents occurring as a result of negligence 
on the part of corporations operating 
railways, street car lines, mining for coal 
or the precious metals, et cetera. Law 
writers, of late, have frequently anim- 
adverted upon the carelessness with which 
such inquests are frequently conducted, and 
to allow inquisitions to be used in a suit 
between private parties upon a cause of 
action growing out of the death of the 
deceased, as in this case, would be to 
introduce an element of uncertainty into the 
practice, which we think would be contrary to 
public policy and pernicious in the extreme. 
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Germania. win, 24 Colo. ,..:,' 
43, 51 Pac. 488, 65 Am. St. Rep. 215. 

Smith, Coooeration Between Law and Science & 
Scientific Proof, 20 Tex. L. Rev. 433 (1941) reviews short- 
cominas of our svstem of allowina iusticer of the peace to 
perform the fun&ion of the coroner-at common law.2- 

The justice, being an elected officer, is 
not free from the possibility of political 
pressure, and his short term of office does 
not permit him to accumulate experience in 
his very occasional duties as coroner. His 
jurisdiction is ended if he believes the case 
to be suicide. Inquest seems hardly 
available in behalf of an accused who would 
bolster his protested innocence by scientific 
confirmation. The proceeding is given the 
form of a judicial inquiry while having few 
of its incidents. It does not permit of 
traverse or appeal, and the verdict reached 
is not res adiudicata. Indeed, by the better 
view, it ' inadmissible 
subsequent hiiicide trial and 

both on the 
civil _. :~ - . in any 

litigation based on the death. The inquest 
is but a preliminary device to gather 
evidence in connection with possible criminal 
proceedings, being auxiliary to and in aid of 
both the examining trial and subsequent grand 
jury deliberations. 

. . . . 

The Texas system of investigating sudden .,-, 
death interposes a lay judgment between .. ,.~ 
consecutive steps of a scientific inquiry in 
which time is of the essence, and oft times 
the evidence is evanescent. 

2. Article 49.25 of the Code of Criminal Procedure 
requires counties having a population of 500,000 or more 
(and not having a reputable medical school) to provide a 
medical examiner to conduct inquests rather than justices of 
the peace. 
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The Court of Criminal Appeals in Fishbeck v. State, 225 
S.W.2d 854 (1948) stated that under articles 969 (now 
article 49.09) and 927 (now article 49.08) of the Code of 
Criminal Procedure, a justice of the peace was authorized to 
order the disinterment of the deceased's body on February 
12, 1947, for the purpose of holding an inquest despite the 
fact that an inquest had been held on June 9, 1945, 
following the death of the deceased. The reason given by 
the justice of the peace for the subsequent proceedings was 
that the first inquest "was incomplete and inconclusive." 

Article 49.09 (formerly article 969)3 of the Code of 
Criminal Procedure provides: 

(a) If a body subject to investigation 
under Article 49.04 of this code is interred 
and an authorized oerson has not conducted an 
inouest required under this subchapter, a 
justice of the peace may direct the disinter- 
ment of the body in order to conduct an 
inquest. (Emphasis added.) 

Article 49.08 (formerly article 927) of the Code of 
Criminal Procedure states: 

_~ A justice of the peace conducting an 
inquest may act on information the justice 
receives from any credible person or on facts 
within his knowledge. 

The court concluded that the portion of the justice of 
the peace's order directing a second inquest and opinion 
testimony given at the subsequent inquest were admissible in 
a murder trial. Courts, other than in m, appear to 
have consistently followed Boehme in holding that findings 
at an inquest are not admissible. See. e.a., Armstrona v. 
-Casualtv C OS, 357 S.W.2d 168 (Tex. Civ. App. - 
Waco 1962, no writ): Comb'ned Ame ) 0. v. McCall, 497 

3. Article 969 lacks the clarity of article 49.09. 
Article 969 provided: 

Section 1.' When a body upon which an inquest ought to 
have been held has been interred, the Justice may 
cause it to be disinterred for the purpose of holding 
such inquest. 
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S.W.Zd 350 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1973, writ:bref?d 
n.r.e.). .-:: 5 ": ..~" 

The court in Fishbeck relied solely on articles:-;<969 
(now article 49.09) and 927 (now article 49.08) in reaching 
its conclusion despite the fact that article 969, as .-does 
article 49.09, conditions the disinterment and inquest:,,on 
there not having been an inquest previously held ,by,.' a 
qualified person. Under the circumstances you have related 
a proper authority held an inquest and ordered a medical 
examiner to perform autopsies on the bodies of the deceased 
persons. To follow Fishbeck would be contrary to-: the 
express provisions of article 49.09 and place no limit-asto 
time or the number of inquests that might be held so lbnb‘as 
the justice of the peace had information from a-person'::.the 
justice deemed credible or "facts within his own knowledge." 

We believe that it was incumbent on the justice of the 
peace at the inquest to make a determination as to whether 
it was necessary to hold a formal hearing in order to, make a 
determination as to cause of death. As pointed out in 
Boehme, death resulting from suspicious circumstances 
provides a setting for a race and scramble to secure a 
favorable verdict. It is logical to assume that any 
decision reached following an inquest will be unsatisfactory 
to some of the interested parties under such circumstances. 
Undoubtedly, this would result in pressure being applied to 
a justice of the peace to hold a further proceeding in hope 
that a result favorable to the persons urging such hearing 
may be reached. We believe the statement by the court in 
Boehme that once a finding is made, there is no means for 
traversing the finding, would be the conclusion of a.'~;IT&ritt 
confronted with the scenario you have related. .~ . ,_.., '...i i 

It must be recognized that an inquest finding i$;';notto 
be equated with a final judgment rendered by a court."'! ".The 
inquest hearing is held for the sole purpose of detecting 
crime. 44 Tex. Jur. 3d Inouestg § 8 (1985).. The .-&&eity 

granted a justice of the peace in holding an inquest ri's 
independent of the powers and duties of law enforcement 
authorities in investigating a death. Code Grim. pe&-?, &&. 
49.03. Clearly, an inquest verdict does )y-& Iprec3&~ .,, .'ia 
grand jury investigation into violations of the law.. See 
Code Crim. Proc. art. 20.01. Nor does it precltie ',a 
district judge from conducting a court of in#i~ljy .1%~ xhe 
judge believes an offense has been committed against the 
laws of this state. Id. art. 52.01. Article.49 ;!I'5 fd): : of 
the Code of Criminal Procedure provides that the-:jiistficei of 
the peace shall deliver a copy of the inquest summa* report 
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to therdistrict clerk who is to retain the report 
to an'order of the district court.** 

"subject 

~.~We,?believe that it is incumbent upon a justice of the 
peace.or the district attorney to determine whether an 
"inquest hearing" is necessary in making a determination as 
tocause of death before a finding is made following the 
Winguest.80 

AS you advise, the remainder of your questions are 
contingent on our concluding that an inquest hearing may be 
ordered after a finding has been rendered at an inquest. We 
conclude that no such inquest hearing may be ordered under 
the circumstances, and therefore we do not address your 
remaining~ questions. 

SUMMARY 

The determination of whether an inquest 
hearing is to be held must be made at the 
inquest. Subsequent to findings being 
rendered as to cause of death at an inquest, 
a, justice of the peace may not order an 
i.nguest hearing. 

J I, M MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY&lX.LER 
First Assistant Attorney General 

Lou MC-Y 
Executive-Assistant Attorney General 

JUDG~:~~IE:STEAKLEY 
Special &asi,stant Attorney General 

RENEA lmxs 
Speci:sl -&s~si.stent Attorney General 

RICK GIL@IN 
Chairmqq,, ,Gpinion Committee 

Prepared;by Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 
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