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Dear Ms. Gonzalez: 

You have requested that we address several questions 
about the "single family mortgage revenue bond programs" of 
the Texas Housing Agency. Your first question is: 

Does Sec. 8(a)(5) [of the the Texas Housing 
Agency Act, article 12691-6, V.T.C.S.] permit 
[the agency] to take and hold title to fore- 
closed properties in its own name? 

The Texas Housing Agency is authorized to make mortgage 
loans to private entities to help finance low and moderate 
income housing developments, and to issue revenue bonds to 
finance mortgage loans. V.T.C.S. art. 12691-6, §§ 9, 10. 
You describe the single family mortgage revenue bond 
programs as follows: 

These programs typically have the following 
structure: After obtaining approval to 
proceed with the program and to issue bonds 
to finance the program, the Texas Housing 
Agency (‘THAI) locates mortgage companies to 
originate mortgages to qualified buyers and 
to service these mortgages after origination. 
Such mortgage companies are called 'Lenders' 
or 'Participants.' THA then issues bonds to 
finance the program. The money paid for the 
bonds goes to a trust fund which THA sets up, 
supervised by a bank on behalf of THA (the 
'Trustee'). As the Lenders originate mort- 
gages, they sell these mortgages to the 
Trustee, who buys them with the bond proceeds 
on behalf of THA. It is currently the policy 
of the Trustee to acquire the Notes and Deeds 
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of Trust which constitute the mortgages in 
the trust's name on behalf of THA. Further, 
when a mortgage goes into default and the 
financed real estate is foreclosed upon, it 
is presently the policy of the Trustee to 
acquire the property in the Trustee's name on 
behalf of THA. 

Section S(5) of article 12691-6, V.T.C.S., states that the 
Texas Housing Agency has the power 

to acquire, own, rent, lease, hold, or dis- 
'pose of any real, personal, or mixed pro- 
perty, or any interest therein, in performing 
its duties and exercising its powers under 
this Act, by purchase, exchange, gift, 
assignment, transfer, foreclosure, sale, 
lease, or otherwise, including rights or 
easements and to hold, manage, operate, or 
improve real, personal, or mixed property. 

Section S(6) of the statute authorizes the agency to "sell, 
assign, lease, encumber, mortgage, or otherwise dispose Of" 
property "owned by it," and to "release or relinquish any 
right, title, claim, lien, interest, easement, or demand, 
however acguired.11 We think those provisions make clear 
that the Texas Housing Agency Act may hold title to the 
properties in question in its own name. 

You next ask about the pro riety of a bank holding 
property *on behalf of" the THA. P From our examination of 
the instruments you provided, it appears that the bank acts 
both as a trustee for the bondholders and as agent for the 
Texas Housing Agency in its dealings with the mortgage 
companies. When an agent takes title to property "on behalf 
of" the principal in the name of the agent, the agent holds 
the property in trust for the benefit of the principal. 
See State v. Eaaerman, 16 S.W. 1067 (Tex. 1891) (defining 
~~behalf~~); see also Thomnson v. Schmitt, 274 S.W. 554 (Tex. 
1925) (party may be an agent even if called a "trustee"). 
Thus, we think the legal relationship of the Texas Housing 
Agency to the property is the same when title to property is 
taken in the name of the bank acting on behalf of the agency 
as when the agency takes title in its own name. 

1. Your specific question is whether various documents 
require that the Texas Housing Agency take and hold title to 
foreclosed property 'in its own name. We do not interpret 
such documents in the opinion process. 
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Your third question is: 

Does Sec. 16 of Article 1269L-6 give the THA 
the right at its option, ~g$ to pay any taxes 
on real or personal property acquired through 
foreclosure or sale under a Deed of Trust or 
otherwise either by THA or by trustees who 
acquire the properties only on behalf of THA? 

Section 16 of the Texas Housing Agency Act provides: 

The property of the agency, its income, and 
operations are exempt from all taxes and 
assessments imposed by the state and all 
public agencies on property acquired or used 
by the agency under the provisions of this 
Act. The agency may, under its terms, 
conditions, and rules, make payments to 
public agencies in lieu of ad valorem taxes 
on any property which the agency has acquired 
through foreclosure or sale under a deed of 
trust. It shall be the policy of the agency 
to make these payments in lieu of taxes 
whenever practicable with any money lawfully 
available for this purpose, subject to the 
provisions, requirements, and restrictions of 
any bond resolution. 

That provision makes the property of the agency, its income, 
and its operations exempt from taxes and assessments imposed 
by state or local taxing authorities. Property held on 
behalf of the agency by agents for the Texas Housing Agency 
would be property of the agency within the meaning of the 
statute. 

Next, you ask: 

Assuming THA and Trustees acting on behalf of 
[the agency] may refuse to pay such taxes, may 
they refuse to pay the taxes even on pro- 
perties held by the original buyer on January 
1st of the given year and/or for some portion 
of the year in which foreclosure occurred? 

Section 32.07 of the Tax Code provides that property taxes 
are the personal obligation of the person who owns or 
acquires the property on January 1st of the year for which 
the tax is imposed. But see Tax Code §§ 25.13, 32.07(b). A 
lien to secure payment of the taxes attaches to the property 
on January 1st of the year for which the tax is imposed. 
Tex. Const. art. VIII, 5 15; Tax Code 5 32.01. The lien is 
not extinguished by the subsequent acquisition of the 
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I 

property by a governmental body in whose hands it is exempt 
from taxes, but enforcement of the lien is suspended. 
Childress Countv v. Stat,=, 92 S.W.2d 1011 (Tex. 1936): 
Maverick Co ntv W ter ntrol 
&&.& 456 z.W.2da204 'TTex. Cit. 

Imurovement Dist. No. 1 
App. - San Antonio 197;; 

writ ref*d); State v. Bexar-Medina-Atascosa Counties Water 
Imnrovement Dist. 310 S.W.2d 641 (Tex. 
Antonio 1958, wri; ref'd); 

Civ. App. - San 
Attorney General Opinion JM-1085 

(1989) . If the property is acquired by someone in whose 
hands it is not exempt, the lien can then be enforced. 
Childress Countv v. State, sunra. 

You also ask whether the agency could use various funds 
to pay taxes: since the agency is not liable for taxes on 
property it owns, we need not reach those questions. 

SUMMARY 

The Texas Housing Agency may hold title to 
foreclosed properties in its own name or in 
the name of an agent acting on its behalf. 
Such property is exempt from state and local 
taxes. The agency is not liable for taxes 
that accrued against property before the 
agency acquired ownership of it, but the 
property remains subject to a lien for the 
unpaid taxes. . 
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