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Dear Dr.,Rirby: 

You ask whether an independent school district is 
authorized to organize and conduct a raffle under the 
Charitable Raffle Enabling Act (hereinafter the act) , 
article 179f, V.T.C.S., and alternatively, if an affiliated 
organization, such as a parent-teacher association, can do 
so. 

The act was passed pursuant to a recent amendment to 
article III, section 47, of the Texas Constitution. That 
constitutional amendment, adopted by the state electorate on 
November 7, 1909, authorizes the legislature to permit 
certain charitable organizations to conduct raffles for 
charitable purposes. Tex . Const. art. III, 0 47(d). The 
constitutional provision requires that all proceeds from the 
sale of raffle tickets be spent for the organization's 
charitable purposes. It also requires that only members 
of the charitable organization may conduct, promote, and 
administer the raffle. 

The constitution expressly names certain types of 
organizations as being authorized to conduct charitable 
raffles. Those are Ha qualified religious society, 
qualified volunteer fire department, qualified volunteer 
emergency medical service, or qualified nonprofit organiza- 
tions.* a 

Notably, the constitutional list contains no public 
corporations or political subdivisions. We believe that 
independent school districts are not authorized to conduct 
charitable raffles. 
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The act further defines the qualified organizations 
that are permitted to conduct raffles. V.T.C.S. art. 179f, 
§§ 2, 6. Because it is obvious that an independent school 
district is not included in any of the first three types of 
qualified organizations, we look only to section 6 of the 
act, which defines "qualified nonprofit organizations." The 
common thread among these organizations is that they must 
qualify for and have obtained an exemption from federal 
income tax under section 501(c) of the Internal Revenue 
Code. UL 5 6(a)(4), (b)(4), (c)(4). 

Section 501(c) of the Internal Revenue Code grants 
tax exempt status to, among others, certain corporations, 
civic leagues, fraternal societies, cemetery companies, and 
trusts. 26 U.S.C. 5 501(c). Again, there are no political 
subdivisions or public corporations among those organiza- 
tions that are granted tax exempt status. Therefore, we 
believe that independent school districts are not authorized 
to conduct charitable raffles under the Charitable Raffle 
Enabling Act. 

We cannot finally answer your alternate question, 
whether a parent-teacher association is authorized to 
conduct a raffle under the act, because we have no facts 
about particular organizations. However, we note that there 
is express indication of legislative intent that parent- 
teacher associations are included in the act. The sponsor 
of both the joint resolution proposing the constitutional 
amendment and the act itself specifically mentioned parent- 
teacher associations as being one kind of organization that 
the act would permit to hold raffles. The Texas Charitable 
Raffle Enabling Act: Bearings on Tex. H.J.R. 32 and H.B. 
240 before the House Comm. on State Affairs, 71st Deg. 
(March 13, 1989) (tape available at House Technical 
Services). 

As you note in your letter, the act includes the 
enhancement of the opportunity for educational advancement 
as a charitable purpose for which raffles may be held. 
V.T.C.S. art. 179(f), 5 2(a)(2)(A). 
ment of educational 

Weay;zztthat enhance- 
opportunities is one of the 

purposes of a parent-teacher association. A PTA may qualify 
under the terms of section 6 of the act, if it meets not 
only the charitable purposes test but also meets the 
qualifications, including tax exempt status, mandated in 
section 6. 
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SUMMARY 

Independent school districts are not 
qualified to hold charitable raffles under 
the Charitable Raffle Enabling Act, article 
179f, V.T.C.S. A parent-teacher association 
may be qualified to hold such raffles if it 
meets the requirements of the act. 
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