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Mr. A. W. Pogue Opinion No. ~~-1167 
Commissioner 
State Board of Insurance Re: Status of insurance prog- 
1110 San Jacinto rams in which applicants are 
Austin, Texas 78701-1998 referred, for a fee, to a 

single health care provider 
(RQ-1867) 

Dear Commissioner Pogue: 

You ask "whether referral programs that 'arrange for' 
services of health care providers to enrollees at a discount 
in return for a referral fee are subject to regulation as a 
health maintenance organization." 

Insurance Code article 20A.03 provides in part that "no 
person shall establish or operate a health maintenance orga- 
nization in this state . . . without obtaining a certificate 
of authority under this Act," and that "any person may apply 
to the commissioner [of insurance] for and obtain a certifi- 
cate of authority to establish and operate a health main- 
tenance organization in compliance with this Act." (The 
"Actl' referred to in the quoted portions of article 20A.03 
is the Health Maintenance Organization Act, codified as 
chapter 20A of the Insurance Code. See Ins. Code art. 
20A.01.) 

You say that the referral programs about which you are 
concerned 

have 'arrangements' with single service 
health care providers such as dentists, 
optometrists, and chiropractors either 
verbally or in writing which provide that 
each participating provider will offer 
discounted services to enrollees of the 
programs. Thereafter, the referral programs 
target and market prospective enrollees 
through agents and literature. 

The plans offered to prospective enrollees 
are such that a referral fee is charged, 

p. 6161 



Mr. A. W. POgue - Page 2 (JM-1167) 

whether an initial amount up front, monthly, 
quarterly or annually, and said enrollees 
either receive an I.D. card and/or a listing 
of participating providers which honor dis- 
counts on services. 

The referral fees are received by the re- 
ferral programs from enrollees [but] do not 
appear to be shared with the providers. The 
incentive for providers to participate is the 
potential for increased volume. Thus, en- 
rollees make another payment to the providers 
directly. often times, visits to providers 
are not at any additional cost to enrollees. 

You ask first whether a payment by an enrollee in such 
a referral program in exchange for a list of single health 
care service providers who offer services at a discount 
constitutes BVprepaymentB1 within the meaning of subpart (6) 
of article 20A.02, which provision defines "single health 
care service plan." 

"Health maintenance organization" is defined in subpart 
(j) of article 20A.02 as 

any person who arranges for or provides a 
health care plan or a $ n i 
service plan to enrollees g n a D enaid basis. 1: 
(Emphasis added.) 

"Single health care service" is defined in subpart (r) of 
article 20A.02 as 

a health care service that an enrolled popu- 
lation may reasonably require in order to be 
maintained in good health with respect to a 
particular health care need for the purpose 
of preventing, alleviating, curing, or 
healing human illness or injury of a single 
specified nature and that is to be provided 
by one or more persons each of whom is li- 
censed by the state to provide that specific 
health care service.1 

1. Also, "health care services8' is defined in subpart 
(Footnote Continued) 
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Yiingle health care service plan" is in turn defined in 
subpart (s) of article 20A.02 as 

a plan under which any person undertakes to 
provide, arrange for, pay for, or reimburse 
any part of the cost of a single health care 
service, gEqvided, that a nart of the nlan 
consists of arranaina for or the nrovision of 
the sinale health care service, as distin- 
guished from an indemnification against the 
cost of that service, on a vreoaid basis 
through insurance or otherwise and that no 
part of that plan consists of arranging for 
the provision of more than one health care 
need of a single specified nature. (Emphasis 
added.) 

We think that the definition of "single health care 
service plan" in subpart (6) indicates that under such a 
plan the provision of single health care services is, at 
least in part, paid for in advance. The referral programs 
you describe charge a fee for "referring@' enrollees to a 
list of single health care service providers, but do not, as 
you describe them, pay any part of that fee to the providers 
for the latter's provision of health care services to the 
enrollees. Under this scenario, there is no prepayment for 
the actual health care services eventually provided. Those 
programs thus do not involve the "arranging for or the 
provision of the single health care service . . . on a 
prepaid basisl' under the definitional provisions of article 
20A.02, subpart (s), and thus do not constitute "single 
health care service plans." 

We understand your second question to be essentially 
the same question as the one described above. Our answer is 
the same. 

(Footnote Continued) 
(i) of article 20A.02 as 

any services, including the furnishing to any indivi- 
dual of medical or dental care, or hospitalization or 
incident to the furnishing of such care or hospitali- 
zation, as well as the furnishing to any person of any 
and all other services for the purpose of preventing, 
alleviating, curing or healing human illness or injury 
or a single health care service plan. 
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You ask finally: if the referral programs do not come 
within the definition of "single health care service plans," 
and the programs are thus not "health maintenance organiza- 
tions" under chapter 20A and subject to regulation as such 
by the commissioner and the State Board of Insurance, which 
agencies, if any, have regulatory authority or jurisdiction 
over such programs? We cannot give an exhaustive answer to 
this question; however, we can point out some relevant 
provisions. 

In addition to health maintenance organizations, the 
State Board of Insurance has authority generally over the 
business of insurance in this state. See. e-a., Ins. Code 
arts. 1.10, 1.14, 1.14-1. However, the referral plans you 
describe appear to lack the feature of "risk distribution." 
&gg 45 Tex. Jur. 3d In ur ce Contracts and Coveraae § 1 
(and authorities cited Sthzte) ; see also Attorney General 
Opinions MW-455 (1982); H-344 (1974); WW-1475 (1962) ; 
O-4986-A (1943) (and authorities cited in those opinions). 
Having concluded that a referral program such as you 
describe is not a health maintenance organization subject to 
regulation by the State Board of Insurance under chapter 
20A, we also conclude that neither does such a program 
constitute an insurance business under the Insurance Code. 
Such programs are thus not subject to regulation by the 
State Board of Insurance. 

Of course the programs would be generally subject to 
state laws -- for example, the Deceptive Trade Practices and 
Consumer Protection Act. BUS. & Corn. Code 5 17.41 et sea. 
If they are corporations, they must comply with the laws 
applicable thereto. See, e.a., Bus. Corp. Act art. 3.03 
(filing of articles of incorporation with the secretary of 
state). Also, the health care service providers to whom 
the referral programs refer their enrollees would be subject 
to regulation by their respective licensing agencies, and to 
laws governing their professions. See, e.a., V.T.C.S. art. 
4552-l-01 et sea. (the Texas Optometry Act). 

Although you do not raise, and we consequently do not 
address in detail here, any other issues with respect to the 
lawfulness of such referral practices, we note finally that 
provisions of law other than those in the Health Maintenance 
Organization Act may, depending on the facts of the partic- 
ular case, restrict such operations. See aenerally V.T.C.S. 
art. 4505a (prohibits health care practitioners from employ- 
ing any person to secure patients). 
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SUMMARY 

Referral programs that "arrange for?* 
services of single health care service 
providers at a discount to enrollees in 
return for a referral fee are not "single 
health care service plans" under the 
Insurance Code article 20A.02, relating to 
health maintenance organizations, where there 
is no prepayment for the actual single health 
care services provided. 
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