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Dear Senator Brooks: 

You ask whether article 5159a, V.T.C.S., requires the 
inclusion of fringe benefits in the calculation of the pre- 
vailing wage. That article governs the payment of wages for 
the construction of public works on behalf of the state or 
its various political subdivisions. Section 1 provides in 
part: 

Not less than the general prevailing rate of 
per diem wages for work of a similar 
character in the locality in which the work 
is performed, and not less than the general 
prevailing rate of per diem wages for legal 
holiday and overtime work, shall be paid to 
all laborers, workmen and mechanics employed 
by or on behalf of the State of Texas, or by 
or on behalf of any county, city and county, 
city, town, district or other political sub- 
division of the State, or any officer or 
public body thereof, shall be deemed to be 
employed upon public works . . . . 

Section 4 of the article provides in part: 

The term 'general prevailing rate of per diem 
wages1 shall be the rate determined upon as 
such rate by the public body awarding the 
contract, or authorizing the work, whose 
decision in the matter shall be final. 

In Attorney General Opinion H-350 (1974) this office 
was asked about the permissibility of including fringe 
benefits in the calculation of the prevailing wage. That 
opinion noted that a governing body's determination fixing 
the prevailing wage rate was final and not judicially 
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reviewable. See Texas Hiahwav Comm'n v. El Paso Blda. & 
-1 234 S.W.2d 857 (Tex. 1950). co st . 
opinion concluded that 'a public body 

The 
had discretion under 

the statute to consider fringe benefits in determining a 
prevailing wage rate. 

You ask us to modify the holding of Attorney General 
Opinion H-350 and to construe the statute to require the 
inclusion of the value of fringe benefits in the 
determination of the prevailing wage rate. you tell us that 
this request is prompted by the current practice of the 
University of Texas System to no longer include fringe 
benefits in its wage table calculations for its construction 
contracts in given localities. 

In its response to your request, the University of 
Texas System indicates that in those areas where union 
contractors represented the prevailing work force in a given 
locality, its wage tables included fringe benefits, because 
the payment of fringe benefits is not prevailing practice in 
those areas. In those areas where open-shop work represents 
the prevailing work force, we understand that the University 
System's wage tables do not include fringe benefits. Thus, 
the University System’s wage tables appear to reflect the 
prevailing practice in a given locality.1 Consequently, 
your question does not accurately describe the practice as 
described by the University of Texas System. 

In our opinion, the inclusion of the value of fringe 
benefits in a governmental body's determination of the 
prevailing wage must be a matter for the governmental body. 
If the entity determines that wages in a given locality for 
similar work typically include fringe benefits, that factor 
should be considered in the calculation. It would be incon- 
sistent, in our opinion, to read the statute as requiring 
the inclusion of fringe benefits when the prevailing 
practice in the locality is otherwise. As indicated in the 
brief filed by the University of Texas System, the inclusion 
of fringe benefits in such a locality would compel the 
contracting authority to pay wages at a rate that is higher 
than the prevailing rate. 

We note that several attempts to amend article 5159a to 
expressly include fringe benefits have been unsuccessful.2 

1. We accept the University System's description as 
accurate, because this is a factual matter not appropriately 
determined in the opinion process. 

2. Legislation introduced in the 63rd, 64th, and 68th 
(Footnote Continued) 
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. 

While this fact alone does not preclude an interpretation 
that fringe benefits are mandated by the current language, 
it supports this office's earlier reading of the statute in 
Attorney General Opinion H-350. We are not persuaded that 
the University of Texas System's method of determining the 
prevailing wage for a given locality is inconsistent with 
article 5159a. Therefore, we decline to modify Attorney 
General Opinion H-350. In our opinion, a governing body is 
not required by article 5159a to include the value of fringe 
benefits in its calculation of the prevailing wage in a 
given locality. It is proper for the governing body to 
include the value of fringe benefits in its calculation if 
it determines that payment of fringe benefits is the pre- 
vailing practice in the locality. 

SUMMARY 

A governing body is not required by article 
5159a, V.T.C.S., to include the value of 
fringe benefits 
prevailing wage 

-, - 

in its calculation of the 
in a given locality. L 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 

(Footnote Continued) 
Legislative Sessions would have amended article 5159a to 
include fringe benefits in the rate of pay calculated under 
that article. None of these amendments was adopted, 
however. See S.B. 329, 63d Leg. (1973); H.B. 936, 63d Leg. 
(1973); S.B. 804, 64th Leg. (1975); S.B. 1259 64th Leg. 

7 (1975); S.B. 950, 68th Leg. (1983); H.B. 1399, 68th Leg. 
(1983). 
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