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Dear Mr. Skeen: 

You ask the following questions: 

1. May a county grant additional sick 
leave to a county employee who has exhausted 
his allowed sick leave? 

2. May a county permit county employees 
to transfer or pool their unused sick leave 
for the benefit of another county employee 
who has exhausted his allowed sick leave? 

Section 152.011 of the Local Government Code, formerly 
article 3912k, V.T.C.S., provides: 

The commissioners court of a county shall 
set the amount of the compensation, office 
and travel expenses, and all other allowances 
for county and precinct officers and 
employees who are paid wholly from county 
funds. 

This office has concluded that sick leave benefits 
constitute "compensation . . . and all other allowances" for 
the purpose of section 152.011. Attorney General Opinions 
JM-910 (1988); H-860 (1976). 

Your first question concerns the granting of additional 
sick leave to a county employee who has exhausted his sick 
leave. Since sick leave is considered a form of compensa- 
tion or allowance, there would appear to be a constitutional 
problem in granting sick leave retroactively. Article III, 
section 53, of the Texas Constitution prohibits a county 
from making "any extra compensation, fee or allowance" for 
county employees retroactive. See Attorney General Opinion 
JM-1113 (1989). 
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Section 152.013(a) of the Local Government Code pro- 
vides that the commissioners court shall set "salary, 
expenses, and other allowances of elected county or precinct 
officers" at a regular meeting of the court during the 
regular budget hearing and adoption proceedings. However, 
opinions of this office have concluded that compensation for 
county employees may be set at any time of the year. 
Attorney General Opinions JM-1113 (1989); JM-839 (1988); 
H-11 (1973). We believe that the commissioners court may 
set guidelines for additional sick leave for county employ- 
ees to become effective prospectively any time during the 
year. The fact that one employee may receive greater sick 
leave than another employee would appear to be permissible 
so long as the additional benefits conferred under the 
guidelines are not dependent upon factors that might consti- 
tute an abuse of discretion. w Attorney General Opinion 
JM-910, suvra. 

In your second question you ask whether a county may 
permit its employees to transfer or pool their annual sick 
leave for the benefit of another employee. Commissioners 
courts may exercise only such powers as the constitution or 
the statutes have specifically conferred upon them, or which 
may be reasonably inferred from a specific power. Canales 
v. Lauahlin, 214 S.W.Zd 451 (Tex. 1948); Tex. Const. art. V, 
5 19. 

Article 6252-8e, V.T.C.S., which became effective 
September 1, 1989, provides for the creation and operation 
of a sick leave pool for state employees. However, there is 
no statutory provision authorizing the implementation of a 
sick leave pool for county employees. 

The question is presented whether it may be reasonably 
inferred from the authority granted commissioners courts to 
set compensation and other allowances that the court has the 
power to grant employees permission to transfer sick leave 
into a pool for the benefit of an employee who has exhausted 
his sick leave. A sick leave pool does more than provide 
compensation to employees. It provides an administrative 
structure for transferring sick leave from one employee to 
another, and thus is not authorized by section 152.011 of 
the Local Government Code. 

Attorney General Opinion JM-1019 (1989) concluded that 
absent an authorization by the legislature permitting an 
official to donate a portion of his salary to the county, 
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a county commissioner may not make such a contribution.1 
But see Local Gov't Code 5 152.002 (statute adopted after 
issuance of Attorney General Opinion JM-1019 allows county 
to accept donation of officer's salary). 

We conclude that a commissioners court, absent legisla- 
tive authorization, may not grant county employees permis- 
sion to transfer a portion of their sick leave for the 
benefit of another county employee. 

SUMMARY 

The commissioners court may set guide- 
lines for additional sick leave for county 
employees to become effective prospectively. 
The commissioners court may not authorize 
county employees to transfer unused sick 
leave into a sick leave pool for the benefit 
of other emnlovees. 
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1. Section 152.052 of the Local Government Code pro- 
vides that if an elected county officer files an affidavit 
with the county clerk stating that the officer elects not 
to be paid for the officer's services, the county payroll 
officer may not issue a paycheck to the officer. 
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