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Opinion No. JM-1159 

Re: Enforcement of prohibi- 
tions against absenteeism in 
public schools (RQ-1906) 

Dear Senator McFarland: 

You ask three questions about the interpretation of 
Senate Bill 1668, passed by the 71st Legislature. Acts 
1989, 71st Leg., ch. 658, at 2165. The caption of that bill 
describes it as "An Act relating to students at risk of 
dropping out of school and to the parental duty to require 
school attendance." & 

Your first question reads as follows: 

[Clan a school district, through its Atten- 
dance Officer, file a complaint with the 
County Juvenile Probation Department or with 
the District Attorney, requesting that a 
child (who has been voluntarily absent from 
school for ten or more days or parts of days 
within a six-month period, or three or more 
days or parts of days within a four-week 
period, without the consent of the parents) 
be adjudicated as a 'child in need of 
supervision' under Section 51.03(b) of the 
Texas Family Code? 

Your question traces the language of a portion of 
section 4.25(a) of the Education Code that was added by the 
adoption of Senate Bill 1668. Subsection (a) of section 
4.25 of the Education Code reads in part as follows: 

In addition, if the child has been volun- 
tarily absent from school for 10 or more days 
or parts of days within a six-month period or 
three or more days or parts of days within a 
four-week period without the consent of his 
parents, the attendance officer shall refer 
the child to the county juvenile probation 
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department for action as conduct indicating a 
need for supervision under Section 51.03(b), 
Family Code. 

As you can see, the provision does not allow the 
attendance officer to "file a complaint" against the child, 
rather it requires him to refer the child to the county 
juvenile probation department.1 The same period of absence 
from school without parental consent is identified in 
subsection (b)(2) of section 51.03 of the Family Code as 
V1conduct indicating a need for supervision." Fam. Code 
§ 51.03(b)(2). 

You next ask whether a state district court has exclu- 
sive jurisdiction to adjudicate the complaint or referral 
described in your first question. Section 51.04 of the 
Family Code governs jurisdiction over cases involving 
delinquent conduct or conduct indicating need of super- 
vision. Section 51.04(b) requires the juvenile board, in 
counties that have one, to designate a court in the county 
as the juvenile court, and section 51.04(c) requires a panel 
of judges in a county that has no juvenile board to 
designate one or more courts as juvenile courts. Section 
23.001 of the Government Code provides that a district 
court, county court, or statutory county court exercising 
any of the constitutional jurisdiction of either a county 
court or a district court may be designated as a juvenile 
court. Thus, there is no state-wide rule covering juris- 
diction in cases involving conduct indicating need of 
supervision. 

Finally, you ask whether a justice of the peace court 
can exercise jurisdiction over the parent of a child 
exhibiting the absentee behavior described in your first 
question at the same time the child is subject to adjudica- 
tion in the juvenile court. Section 4.25(a) of the Educa- 
tion Code provides for sanctions against the parent of an 
absentee student in addition to the referral of the child to 
the county juvenile probation department. The section first 
provides for the attendance officer to warn the parent or 

1. Because your questions are phrased in a general 
manner, we do not qualify our general answers with regard to 
compulsory attendance exceptions, such as the age of the 
child, the child's enrollment in private school, or the 
child's handicapped status. m Educ. Code §§ 21.032, 
21.033. 
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person standing in parental relation that attendance is 
required. The section further provides: 

If after this warning the parent or person 
standing in parental relation intentionally, 
knowingly, recklessly, or with criminal 
negligence fails to require the child to 
attend school as required by law, the parent 
or person standing in parental relation 
commits an offense. The attendance officer 
shall file a complaint against him in the 
county court, in the justice court of his 
resident precinct, or in the municipal 
court of the municipality in which he 
resides . . . . 

Educ. Code § 4.25(a). 

The sanctions found in this section against the parent 
of an habitual truant have been in Texas law since 1915, see 
Acts 1915, 34th Leg., ch. 49, at 92, while the referral r 
the child to the county juvenile probation department was 
added in 1989. Acts 1989, 71st Leg., ch. 658, § 1, at 2165. 
It is clear that the legislature intended both parent and 
child to be subject to sanctions. See Educ. Code 5 4.25(a) 
(fines levied against parent): Fam. Code 9 51.03 et. sec. 
(adjudication of conduct indicating need for supervision). 
The legislature, in section 4.25 of the Education Code, 
prefaced the requirement that the attendance officer refer 
the child to the county juvenile probation department with 
the term "in addition." We find nothing in section 4.25 of 
the Education Code that would disallow simultaneous prosecu- 
tion of parent and child. Nor do we find any bar to simul- 
taneous prosecution elsewhere in the law. See also Educ. 
Code § 21.039(a)(3) (describing the powers and duties of the 
attendance officer, including the power to enforce the 
provisions of the compulsory attendance law). 

SUMMARY 

The attendance officer of a school dis- 
trict may refer a child, who has been volun- 
tarily absent from school for ten or more 
days or parts of days within a six-month 
period or three or more days or parts of days 
within a four-week period without the consent 
of his parents, to the county's juvenile 
probation department. The attendance officer 
shall file a complaint against the parent or 
person standing in parental relation to such 
a child in the county court, in the justice 
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court of his resident precinct, or in the 
municipal court. Simultaneous prosecution of 
the parent in justice court and the child in 
juvenile court is not prohibited. 

Very truly you , J ii A 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 
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