
April 17, 1990 

Honorable Toby C. Wilkinson Opinion No. JM-1157 
Hunt County Attorney 
4th Floor Courthouse Re: Whether the board of 
P. 0. Box 1097 trustees of an independent 
Greenville, Texas 75401 school district may contract 

for tax collection with the 
county when the county 
assessor-collector is also 
a member of the board of 
directors of the appraisal 
district (RQ-1943) 

Dear Mr. Wilkinson: 

Subsection (a) of section 6.24 of the Tax Code autho- 
rizes the governing body of a taxing unit other than a 
county to contract, as provided by the Interlocal co- 
operation Act,1 with the governing body of another taxing 
unit in the county to perform duties relating to the 
assessment or collection of taxes.2 YOU ask whether the 
governing body of an independent school district may 
contract for the collection of taxes with the county in an 
instance in which the county assessor-collector is also a 
member of the board of directors of the appraisal district 
in which the school district participates. YOU ask 

.specifically whether the doctrines of common law 

1. V.T.C.S. art. 4413(32c). 

2. In Attorney General Opinion JM-833 (1987), we 
concluded that insofar as subsection (b) of section 6.24 of 
the Tax Code permitted the county commissioners and the 
county assessor-collector to contract duties reposed by 
section 14 of article VIII of the Texas Constitution in the 
constitutional office of county assessor-collector, the 
subsection is unconstitutional. Because your question 
involves a fact situation in which a taxing unit is seeking 
to have the county perform collection duties for it rather 
than a situation involving a county seeking to have a taxing 
unit perform collection duties for the county, subsection 
(b) of section 6.24 is not relevant. Instead, subsection 
(a) of section 6.24 is the provision that controls. 
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incompatibility and of constitutional dual office holding 
are violated in such a situation. See. e.a., Attorney 
General Opinion JM-203 (1984). In addition, it is suggested 
that section 6.036 of the Tax Code may be violated under the 
facts you describe. We conclude that neither the common law 
doctrine of incompatibility nor the dual office holding 
prohibition is implicated in the factual situation that you 
present. In addition, section 6.036 of the Tax Code is not 
violated. 

Section 40 of article XVI of the Texas Constitution 
prohibits, except in certain specified instances, one person 
from holding two offices of emolument. In order for this 
dual office holding prohibition to be triggered, the 
positions involved must both be offices and each must be an 
office of emolument. For purposes of section 40 of article 
XVI of the Texas Constitution, the term l'emolument'l 
signifies a pecuniary profit, gain, or advantage. Irwin v. 
State, 177 S.W.2d 970'(Tex. Crim. App. 1944). The office of 
county tax assessor-collector is an office of emolument. 
Attorney General Opinion JM-833 (1987). Appraisal district 
board members are unpaid. Tax Code § 6.03. The office of 
appraisal district board member, then, is not an office of 
emolument. See. a 
(1982); MW-81 (19%):' 

Attorney General opinions MW-450 
Therefore, if a person who is an 

officer that occupies an office of emolument is elected to 
serve as an appraisal district board member, the constitu- 
tional dual office holding prohibition of section 40 of 
article XVI is not triggered. 

The common law doctrine of incompatibility prevents one 
person from holding two offices if the duties are inconsis- 
tent or in conflict, or if one office is subordinate to the 
other. Thomas v. Abernathv Countv Line IndeD. School Dist., 
290 S.W. 152 (Tex. Comm'n App. 1927, judgm't adopted); &g& 
v. Glen Rose IndeD. School Dist. No. 1, 50 S.W.Zd 375 (Tex. 
Civ. App. - Waco 1932), rev'd on other arounds sub nom. 
Pruitt v. Glen Rose Ind D School Dist. No. 1, 84 S.W.Zd 
1004 (Tex. 1935). The ed&trine has been held to bar a 
public employee from holding a public office that appoints, 
supervises, and controls the employee. See Ehlinaer v. 
Clark, 8 S.W.Zd 666 (Tex. 1928); Attorney General Opinions 
JM-862 (1988): JM-519 (1986): Attorney General Letter 
Advisory No. 114 (1975). 

The common law rule would govern in this situation and 
prohibit a county tax assessor-collector from serving as an 
appraisal district board member were it not for subsection 
6.03(a) of the Tax Code. Section 6.03 of the Tax Code 
governs, inter alia, the eligibility of persons to serve as 
members of the board of directors of appraisal districts. 
Subsection (a) of section 6.03 provides in relevant part: 

-, 
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- An individual who is otherwise eligible to 
serve on the board is not ineligible because 
of membership on the governing body of a 
taxing unit or because the individual is an 
elected official. 

Subsection (a) of section 6.03 of the Tax Code constitutes a 
general law exception to the common law rule and, 
overrides it.3 

thereby, 
Therefore, the common law rule of incompati- 

bility is not applicable in 
describe. 

the factual situation that you 

Finally, we understand you to ask whether any addition- 
al statutory provision governing conflicts of interest is 
violated in the situation that you describe. Section 6.036 
of the Tax Code was added by the 71st Legislature and pro- 
hibits certain individuals from entering into contracts with 
appraisal districts or taxing units under certain specified 
conditions. Acts 1989, 71st Leg., ch. 796, § 5 at 3592.4 
It provides: 

3. Section 5.001 of the Civil Practice and Remedies 
Code provides: 

The rule of decision in this state consists 
of those portions of the common law of England 
that are not inconsistent with the constitution 
or the laws of this state, the constitution of 
this state, and the laws of this state. 

4. Attorney General Opinion JW-1060 (1989) held that 
an attorney who had entered into a contract with a taxing 
unit to enforce the collection of delinquent taxes was not 
barred from serving as a member of the board of directors of 
the appraisal district in which that taxing unit 
participates. That opinion was issued prior to the 
effective date of section 6.036 of the Tax Code. As of the 
effective date of that section, that opinion is no longer 
controlling. We note that subsections (b), (c), and (d) of 
section 49 of the bill enacting section 6.036 of the Tax 
Code provides the following: 

(b) The change in law made by Sections 5 and 
13 of this Act does not affect the validity of a 
contract executed before the effective date of 
those sections. 

(c) The change in law made by Sections 4, 5, 
11, 12, and 13 of this Act does not affect the 

(Footnote Continued) 
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(a) An individual is not eligible to be 
appointed to or to serve on the board of 
directors of an appraisal district if the 
individual or a business entity in which the 
individual has a substantial interest is a 
party to a contract with: 

(1) the appraisal district; or 

(2) a taxing unit that participates in 
the appraisal district, if the contract 
relates to the performance of an activity 
governed by this title. 

(b) An appraisal district may not enter 
into a contract with a member of the board of 
directors of the appraisal district or with a 
business entity in which a member of the 
board has a substantial interest. 

(c) A taxina unit mav not enter into a 
) cant ct e t'n 
1 act'vi ove 
of the board of directors of. an annraisal 
trl dis 'ct 'n unit artici- 
pates or w' 1 a 
member of the board has a substantial 
interest. 

(d) For purposes of this section, an 
individual has a substantial interest in a 
business entity if: 

(1) the combined ownership of the 
individual and the individual's spouse is 

(Footnote Continued) 
eligibility of a director of an appraisal district 
or an appraisal review board member to complete 
the term being served on the effective date of 
those sections. 

(d) The change in law made by Sections 4 and 5 
of this Act does not affect the eligibility of an 
individual nominated or appointed to an appraisal 
district board of directors before the effective 
date of those sections to be appointed to or to 
serve for the term to which the individual was 
nominated or appointed before the effective date 
of those sections. 
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at least 10 percent of the voting stock or 
shares of the business entity: or 

(2) the individual or the individual's 
spouse is a partner, limited partner, or 
officer of the business entity. 

(e) In this section. 'business entitv' 
means a sole DroDrietorshiD. Da*nershiD. 
firm. coNoration. holdina comDanv. ioint- 
stock COmDanv. receivershiD. trust. or other 
entitv recoanized bv law. 

(f) This section does not limit the 
application of any other law, including the 
common law relating to conflicts of interest, 
to an appraisal district. (Emphasis added.) 

In this instance, a county clearly does not fall within 
the definition of "business entity," as set forth in subsec- 
tion (e). Nor is the Interlocal Cooperation Act contract 
permitted by subsection 6.24 of the Tax Code a contract 
entered into with the county assessor-collector as an 
individual, even in her official capacity. It is a contract 
entered into with the commissioners court. We conclude that 
section 6.036 of the Tax Code is not applicable. We have 
found no other statutory provision, nor have you directed us 
to one, that would prohibit the school district from 
entering into the contract that you describe. See Local 
Gov't Code ch. 171 (regulating conflicts of interest of 
officers of local government). 

SUMMARY 

The trustees of an independent school 
district may enter into an Interlocal Co- 
operation Act contract with the commissioners 
court of a county for the collection of taxes 
in an instance in which the county assessor- 
collector is a member of the board of 
directors of the appraisal district in which 
the independent school district participates. 

Very truly yo r , J /aiii;c A 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 
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JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
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