
April 16, 1990 

Honorable William P. Hobby 
Lieutenant Governor 
The State of Texas Office 

of the Lieutenant Governor 
P. 0. BOX 12068 
Austin, Texas 78711-2068 

Dear Governor Hobby: 

Opinion NO. JM-1156 

Re: Child care facilities in 
building owned or leased by the 
State of Texas (RQ-1905) 

You ask several questions about Senate Bill 1480. Acts 
1989, 71st Leg., ch. 1207, at 4904. That bill established 
the Child Care Development Board, which is charged with 
developing and administering a program to provide child care 
services for state employees who work in state-owned 
buildings. V.T.C.S. art. 6252-3e. The bill also made 
several amendments to the provisions of the State Purchasing 
and General Services Act, article 601b, V.T.C.S., that deal 
with the lease of space in state-owned buildings to private 
tenants. 

Your first question is whether the site must be located 
in a state-owned building.1 The language of Senate Bill 
1480 and the legislative history make clear that the 
legislature contemplated that the site for a child care 
facility would be in a state-owned building. The caption to 
Senate Bill 1480 states that the act relates "to the 
creation of a Child Care Development Board and a Child Care 
Advisory Committee and to using state-owned buildings for 
child care facilities." A bill analysis prepared for Senate 
Bill 1480 states that the purpose of the bill is to 
"implement a program to use state-owned buildings for child 
care facilities." Bill Analysis, S.B. 1480, 71st Leg. 
(1989). Also, section 7 of article 6252-3e provides that 

1. We do not consider what particular financing 
arrangements may qualify a building as a *'state-owned 
building." 
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the Purchasing and General Services Commission shall lease a 
state child care facility site at a reasonable rate. A 
requirement that the State Services and General Purchasing 
Commission lease the space for the facility at a reasonable 
rate makes sense only if the facility site is owned by the 
state. m V.T.C.S. art. 601b, S 4.15 (dealing with lease 
of space in state-owned buildings to private tenants). 
think that the caption to Senate Bill 1480 and t:: 
provisions discussed above make clear that child care 
facilities developed under article 6252-3e were 'intended, to 
be in state-owned buildings. 

your second question is: 

Under SB 1480 and Article 5, State 
Purchasing and General Services Act, may a 
child care facility site be located in a 
building of appropriate size that would be 
newly constructed specifically for the board 
by the commission, or is the board limited 
respecting newly constructed state buildings 
to buildings that contain at least 100,000 
square feet of net usable space, under 
section 5.01(b), State Purchasing and General 
Services Act? 

Most of the provisions of Senate Bill 1480 deal with the 
development of a child care facility in existing state-owned 
space. Nothing in the bill suggests that the legislature 
intended that a building be built solely for child care. 
Our conclusion that Senate Bill 1480 does not authorize the 
construction of a building solely for the purpose of 
providing a child care facility is supported by section 5.01 
of article 601b, which provides: 

(a) Under such terms and conditions as may 
be provided by law, the commission may 
acquire necessary real and personal property, 
modernize, remodel, build, and 
buildings for state purposes, and em?:E 
contracts necessary to carry out and 
effectuate the purposes herein mentioned in 
keeping with appropriations authorized by the 
legislature. The commission shall not sell 
or dispose of any real property of the state 
except by specific authority from the 
legislature. 
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(b) The Child Care Development Board shall 
determine if a child care facility may be 
included in a state-owned office building 
constructed after September 1, 1989, that 
contains at least 100,000 square feet of net 
usable space and shall notify the commission 
of that determination. The commission shall 
notify the Child Care Development Board of a 
project to rehabilitate or renovate 
substantially an existing state-owned office 
building containing at least 100,000 square 
feet of net usable space before developing 
the rehabilitation or renovation plan. Not 
later than the 30th day after the date on 
which the Child Care Development Board 
receives the notice, the board shall 
determine if a child care facility may be 
included in the rehabilitation or renovation 
project and shall notify the commission of 
that determination. The commission shall 
include a child care facility in a 
construction, rehabilitation, or renovation 
project if the Child Care Development Board 
determines that the child care facility 
should be included. 

The language that is now subsection (a) has been in article 
601b 'since it was adopted in 1979. Acts 1979, 66th Leg., 
ch. 773, at 1908. Subsection (a) addresses the authority of 
the State Purchasing and General Services Commission to 
construct new state buildings. Senate Bill 1480 added 
subsection (b), which deals with inclusion of space for a 
child care facility in a newly-constructed state building. 
The fact that subsection (b) refers to the "inclusionl' of a 
child care facility in a newly constructed building 
indicates that the legislature did not intend that new 
state buildings be constructed solely for the purpose of 
housing a child care facility. 

Your third question is: 

Once a site is obtained, may it be leased 
to a child care provider at a reasonable rate 
that is less than fair market value under 
Section 4.15(b), State Purchasing and General 
Services Act: Section 7(a), Article 6252-3e, 
Revised Statutes: Article III, Section 51, of 
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the Texas Constitution; and other relevant 
law? 

Section 7(a) of article 6252-3e provides in part: 

The [State Purchasing and General 
Services] commission shall lease a state 
child care facility site at a reasonable rate 
to a child care provider selected by the 
board. 

Section 4.15 of article 601b deals with the lease of space 
in state-owned buildings to private tenants. Senate Bill 
1480 amended subsection (f) of section 4.15 to provide as 
follows: 

The commission may lease space in a 
building after the lease is negotiated with 
the tenant or after the tenant is selected 
through a competitive bidding process. In 
either case, the commission shall follow 
procedures that promote competition and 
protect the interests of the state: except 
that, if the space is leased for the purpose 
of providing child [day] care services for 
&&R employees [e+hhe-bai%di?g], the w 
Care Devel nment board. m 1t sole 
discretion, yeemmissien] may select t:e child 
Eare nrovidec [tenant] through procedures 
other than competitive bidding. (Language 
added by S.B. 1480 emphasized: language 
deleted by S.B. 1480 overstricken.) 

Read together, those provisions indicate that space for a 
child care facility is to be leased at a rate that is 
reasonable to charge for a child care facility, not 
necessarily at the rate that could be charged for the same 
space if it could be leased for other purposes. Therefore, 
we conclude that space to be used as a child care facility 
is not required to be leased at fair market value. 

You ask whether leasing space for child care facilities 
at a rate lower than fair market value would be a donation 
of public property and therefore in violation of article 
III, section 51, of the constitution. Article III, section 
51, would not prohibit lease of public property for less 
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than fair market value if it served a public purpose.2 
Attorney General Opinions JW-1091 (1989); WW-373 (1981). 
The bill analysis to Senate Bill 1480 sets out the public 
purpose to be achieved by leasing space for child care 
facilities at a rental rate that may be less than fair 
market rates: 

Various studies have shown that absenteeism, 
tardiness and employee turnover can be 
reduced substantially when employees with 
young children have convenient, economical, 
quality child-care services available. Such 
studies have also shown positive effects on 
employee morale, job satisfaction, and 
productivity. 

Bill Analysis, S.B. 1480, 71st Leg. (1989). We think the 
courts would agree with the legislature that leasing space 
for child care facilities at a rate less than fair market 
value in order to improve employee performance is a public 
purpose. 

Your fourth question is: 

Under Section 7(a), Article 6252-3e, 
Revised Statutes, may the board determine and 
set what constitutes a reasonable rate for 
the lease as part of the board's power to 
prescribe by rule provisions that must be 
included in a lease to a child care provider? 

Section 7(a) of article 6252-3e provides: 

The [State Purchasing and General 
Services] commission shall lease a state 
child care facility site at a reasonable rate 
to a child care--prwider selected by the 
board. The [Child Care Development] board by 
rule may prescribe provisions that must be 
included in a lease and provisions that may 
not be included in a lease. 

2. There must also be adequate controls to assure that 
the public purpose is achieved. 
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We think the plain meaning of that provision is that the 
determination of a wreasonablew rental rate was to be a 
matter for the State Purchasing and General Services 
Commission, not the Child Care Development Board. 

SUMMARY 

Senate Bill 1480, Acts 1989, 71st Deg., 
ch: 1207, authorizes the development of child 
care facilities in state-owned buildings. It 
does not authorize the state to lease space 
for child care facilities in privately owned 
buildings. The bill does not authorize the 
construction of a new state building solely 
for the purpose of housing a child care 
facility. The bill authorizes the State 
Services and General Purchasing Commission to 
rent space for a child care facility at a 
rate that is nreasonable*' to charge for a 
child care facility; that rate may be less 
than fair market value. It is for the State 
Services and General Services Commission, not 
the Child Care Development Board, to 
determine what constitutes a "reasonable" 
rental rate. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

WARYKELLER 
First Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAXLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENXA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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