
TEE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

March 21, 1990 

Honorable Ashley Smith 
Chairman 

Opinion NO. JM-1149 

Financial Institutions Committee Re: Certification reguire- 
Texas House of Representatives ments for a constable who 
P. 0: BOX 2910 has previously held the 
Austin, Texas 78769 office (RQ-1889) 

Dear Representative Smith: 

you ask whether a person who held the office of 
constable from January 1, 1981, through December 31, 1984, 
and thereafter from January 1, 1989, to present is required 
to meet the requirements for licensing or certification by 
the Commissjon on Law Enforcement Officer Standards and 
Education under chapter 415 of the Government Code. 

- 
Section 415.010 of the Government. Code provides that 

the Commission on Law Enforcement Officer Standards and 
Education may: 

(1) adopt rules for the administration 
of this chapter . . . . 

(10) establish minimum standards relating 
to competence and reliability, including 
educational, training, physical, mental, and 
moral standards, for licensing as an officer, 
county jailer, or public security officer. 

Section 415.015 of the Government Code provides in 
pertinent part: 

(c) This chanter does not affect a c n o- 
Stable or other officer or countv iailer 
# 

+ 
and does not affect a 

. (Emphasis added.) 

The commission promulgated rule 211.82, 12 Tex. Reg. 
4851 (1987), providing: 
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(i) The commission shall issue a per- 
manent peace officer license to any peace 
officer, elected or appointed under the Texas 
Constitution after September 1, 1985, if that 
officer meets all the minimum standards for 
peace officer licensing, including the 
training and testing requirements. Such 
license shall be subject to revocat.ion as any 
other peace officer license issued by the 
commission. u subsection su not annly 
ti: 

(1) a sheriff: or 

(2) a constu or any other consti- 
tutional peace officer Who first assumed 
office before Seotember 1. 1985. even if 
re-ele&sd after that date unless there 
J 
then re-elected after that date to that or 
wt er off&e as a constitutional veace 
&. (Emphasis added.) 

The courts will give weight to an agency#s interpreta- 
tion of a statute, but will not respect an agency's .inter- 
pretation contrary to the clear meaning of an unambiguous 
statute. 2 Tex. Jur. 3d, Administrative Law 5 7. 

We do not believe that rule 211.82 is contrary to the 
meaning of section 415.015. The exemption to training and 
educational requirements afforded a constable elected before 
September 1, 1985, appears to be a provision commonly re- 
ferred to as the "grandfather" clause. We find the inter- 
pretation given section 415.015 by the commission in rule 
211.82 to be consistent with the construction the courts 
have given the '0grandfather00 clause. The Supreme Court of 
Arizona in State Pd. of Disuensina ODtiCianS v. c a, 380 
P.2d 784 (1963), in addressing the meaning of the "grand- 
fatherw clause stated: 

'Grandfather' clauses are generally found 
where occupations not formerly regulated by 
statute are brought under legislative con- 
trol. They permit those who have been in 
continuous practice in the particular occupa- 
tion for a prescribed period immediately 
preceding the effective date of the act to 
receive a license. 
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Under your scenario there was a break in the con- 
stable's service from December 31, 1984, to January 1, 1989. 
Therefore, the constable had not been in continuous service 
in that office immediately preceding September 1, 1985. We 
conclude that the constable in question does not come within 
the ex.ception to the officer licensin requirements provided 
in subsection (c) of section 415.015. 9 

A constable whose tenure of office ceased 
on December 31, 1984, and did not resume 
until January 1, 1989, is required to meet 
the requirements for licensing by the Commis- 
sion on Law Enforcement Officer Standards and 
Education. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

WARYKELLER. 
First Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 

1. Section 415.053 of the Government Code allows an 
officer elected under the Texas Constitution two years after 
the officer takes office to complete the commission's 

P licensing requirements. 
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