
February 6, 1990 

Mr. Bryan M. Perot 
Executive Officer 

Opinion No. JR-1141 

Polygraph Examiners Board 
P. 0. Box 4007 
Austin, Texas 78773-0001 

Dear Mr. Perot: 

Re: Consent to a polygraph 
examination of a child 
(RQ-1893) 

You ask whether section 51.151 of the Family Code 
applies to a polygraph examination of a child complainant or 
a child witness for the state. 

Section 51.151 provides: 

If a child is taken into custody under 
Section 52.01 of this code, a person may not 
administer a polygraph examination to the 
child without the consent of the child's 
attorney or the juvenile court unless the 
child is transferred to criminal court for 
prosecution under Section 54.02 of this code. 

Section 52.01 of the Family Code provides in pertinent 
part: 

(a) A child may be taken into custody: 

(1) pursuant to an order of the 
juvenile court under the provisions of 
this title: 

(2) pursuant to the laws of arrest: 

(3) by a law-enforcement officer if 
there are reasonable grounds to believe 
that the child has engaged in delinquent 
conduct or conduct indicating a need for 
supervision; or 

p. 6008 



Mr. Bryan M. Perot - Page 2 (JM-1141) 

(4) by a probation officer if there are 
reasonable grounds to believe that the 
child has violated a condition of proba- 
tion imposed by the juvenile court. 

you advise that your concern is prompted by section 19 
of article 4413(29cc), V.T.C.S., providing: 

The board [Polygraph Examiners] shall 
refuse to issue a license, shall revoke or 
suspend a license, shall reprimand a 
licensee, or may probate a license suspension 
on any one or more of the following grounds: 

. . . . 

(14) violating Section 51.151, Family 
Code, relating to the examination of a child 
taken into custody. 

your scenario does not include the taking into custody 
of a child under section 52.01 of the Family Code since no 
provision is made under this title for taking a child 
witness or child complainant into custody. Section 51.151 
does not apply to the situation you describe. 

While the polygraph examiners license may not be placed 
in jeopardy under your scenario, we believe caution should 
be exercised in obtaining the 'consent of a child to submit 
to a polygraph examination. 

Section 12.04 of the Family Code, in detailing the 
rights, privileges, duties, and powers of a parent, includes 
in subsection (7) "the power to represent the child in legal 
action and to make other decisions of substantial legal 
significance concerning the child." In reviewing section 
51.151, we note that prosecutors may dismiss a case if a 
state's witness fails a polygraph examination. R. Dawson, 
Texas Juvenile Law 103 (2d ed. 1987). While courts have 
been reluctant to admit the results of a Polygraph 
examination because of its lack of reliability, Romero v. 
State, 493 S.W.Zd 206 (Tex. Crim. App. 1973), under certain 
circumstances statements made during the examination have 
been held admissible. R. Dawson, m. 

Section 8.07(a)(l) of the Penal Code provides that the 
offense of perjury is an exception to the rule that a person 
under 15 years of age may not be convicted of an offense. 
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Conceivably, a statement made in a polygraph test might 
become admissible against a child in a perjury trial as a 
result of testimony given in legal proceedings following 
the examination. Given the circumstances attendant to 
questioning by a polygraph operator in connection with a 
court proceeding, a child through fear, suggestion, fantasy, 
etc., might make unfounded responses or admissions against 
the child#s interest. Since statements made by a child 
during a polygraph examination could be of "substantial 
legal significance concerning the child," it would appear 
advisable that the parent's consent be obtained before a 
child complainant or child witness is subjected to a 
polygraph examination. In the event a guardian ad litem has 
been appointed for the child under section 51.11(b) of the 
Family Code,1 the consent of the guardian ad litem should be 
obtained. 

Since your concern is directed to conduct that might 
result in loss of a polygraph operatorjs license, we note 
that subsections 19(l) and (2) of article 4413(29cc), 
V.T.C.S., provide that failure to inform a person to be 
examined of the nature of the examination or failure to 
inform the subject that participation is voluntary is basis 
for revocation of an examiners license. The possibility 
that a child may be unable to comprehend the significance of 
the examiner#s explanation of the nature of the examination 
or the fact that consent to submit to the examination must 
be voluntarily given furnishes additional reason for 
obtaining the consent of the parent or the guardian ad 
litem. 

1. Section 51.11(b) provides: 

In any case in which it appears to the juve- 
nile court that the child's parent or guardian is 
incapable or unwilling to make decisions in the 
best interest of the child with respect to procee- 
dings under this title, the court may appoint a 
guardian ad litem to protect the interests of the 
child in the proceedings. 
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SUMMARY 

Section 51.151 of the Family Code does not 
apply to a polygraph examination of a child 
complainant or a child witness for the state. 
However, it would be advisable for the poly- 
graph examiner to obtain the consent of the 
child's parent or guardian ad litem before 
subjecting a child witness or a child com- 
plainant to a polygraph examination. 
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