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Mr. Charles Stevenson Opinion No. JR-1858 
Acting Commissioner 
Texas Department of Human Re: Whether the Texas Open 

Services Meetings Act authorizes 
P. 0. Box 2960 governmental body to hoi: 
Austin, Texas 78769 "briefing sessions" to receive 

information from staff members 
without providing notice 
(RQ-1686) 

Dear Mr. Stevenson: 

You ask whether the Texas Open Meetings Act, article 
6252-17, V.T.C.S., applies to orientation or briefing 
sessions of the Board of Human Services, at which board 
members receive information and ask questions of staff 
members but do not engage in ~discussion between themselves. 
This office has issued two opinions concluding that such 
sessions were not subject to the requirements of the Open 
Meetings Act. Attorney General Opinions JM-640 (1987); 
JR-248 (1984). 

Attorney General Opinion JM-248 relied on the trial 
court's construction of the Open Meetings Act in Pea Picker, 
Inc.. v. Reaaan, 632 S.W.2d 674 (Tex. App. - Tyler 1982, 
writ ref'd n.r.e.). The court found that a meeting held by 
a commissioners court to hear reports from agents and 
employees was not a @'meetingl' within article 6252-17, 
V.T.C.S. The act then defined a l'meeting*l as "any delibera- 
tion between a quorum of members of a governmental body at 
which any public business . . . is discussed.1W (Emphasis 
added.) See Acts 1973, 63d Leg., ch. 31, 5 1, at 45. If no 
deliberations were held between members of the governmental 
body, then no *lmeetingN* took place and the requirements of 
the Open Meetings Act did not apply. See also Attorney 
General Opinion JM-640 (1987) (oral exam of applicant by 
licensing board was not a "meeting"). 

Senate Bill 168 of the 70th Legislature adopted a 
number of amendments to the Open Meetings Act. S.B. 168, 
Acts 1987, 70th Leg., ch. 549, at 2211. The bill added 
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language to the definition of *'meetingl' so that it now reads 
in part: 

(4 'Meeting' means v an 
between a quorum of members of a governmental 
body, or between a Quorum of members of a 

v and anv other I) a overnm t 1 bod en a erson, at 
which any public business . . . is discussed 
or considered . . . . (Emphasis added.) 

V.T.C.S.. art. 6252-17, § l(a). The same language was added 
to the definition of 11deliberation*1 so that it now reads as 
follows: 

(b) 'Deliberation' means a verbal ex- 
chancre durina a meetinq between a quorum of 
members of a governmental body, or between a 

members of a aovernmental bodv cue rum of and 
a Y other D concerning any issue within 
t:e jurisdizETz:'of the governmental body or 
any public business. (Emphasis added.) 

Id. 5 l(b). 

A facial reading of the amended sections l(a) and 1 (b) 
yields more than one interpretation. This office has found 
the Open Meetings Act applicable to a meeting called by a 
district judge and attended by a quorum of members of a 
county commissioners court if the commissioners engaged in 
deliberations. Attorney General Opinion MW-390 (1981). The 
Act has also been held to apply to a joint meeting of 
representatives of two or more governmental bodies if a 
quorum of members of one governmental body attends and 
engages in deliberations. Attorney General Opinion MB-417 
(1981); see Attorney General Opinion MW-28 (1979). The 
amendments could have been adopted to make explicit this 
application of the Open Meetings Act. However, the bill 
analysis prepared for Senate Bill 168 indicates that the 
amendments were designed to overturn the conclusion of 
Attorney General Opinion JM-248. The following language 
appeared in the bill analysis prepared for the introduced 
version of the bill, but was not updated as the bill 
underwent substantive changes: 

The Texas Open Meetings Act (TOMA) . . . 
was enacted in 1967 to ensure that important 
governmental decisions are made in public 
meetings. Several problems under TOMA 
currently are frustrating this purpose of 
'government in the sunshine.' Courts and the 
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attorney general have ruled that members of a 
public body may meet without complying with 
TOMA to receive information and ask questions 
of a third party. [The analysis then men- 
tions Attorney General Opinion JR-248 and its 
reliance on an appellate court case]. . . . 
In The Pea Picker, Inc. v. Reaaan, . . . the 
court held that receiving information from 
employees was not a 'meeting' because no 
'deliberation' had occurred in that there was 
no exchange between the members. (Emphasis 
in original.) 

Bill Analysis, S.B. 168, 70th Leg. (1987). Since Attorney 
General Opinion JR-248 relied on the definitions of 
"meeting" and "deliberation," Senate Bill 168 sought to 
bring such briefing sessions within the coverage of the Open 
Meetings Act by amending those definitions. 

These amendments to subsections l(a) and l(b) of the 
Open Meetings Act appeared in Senate Bill 168 as introduced 
and in the bill as adopted by the legislature. The intro- 
duced bill was reported adversely by the Senate Committee on 
State Affairs and a committee substitute was reported 
favorably. The committee substitute included the following 
provision, not found in the introduced bill: 

(r) Nothing in this Act shall be con- 
strued to require a quorum of the members 
of a governmental body to confer with an 
employee or employees of the governmental 
body in an oven meetinq where such conference 
is for the sole purpose of receiving informa- 
tion from the employee or employees or to 
ask questions of the employee or employees: 
provided, however, that no discussion of 
public business or agency policy that affects 
public business shall take place between the 
members of the governmental body during the 
conference. (Emphasis added.) 

V.T.C.S. art. 6252-17, 5 z(r).1 

1. A provision on meeting by telephone conference call 
also codified as section 2(r) was added to the Open Meetings 
Act by another bill during the same session. S.B. 560, Acts 
1987, 70th Leg., ch. 964, 5 4, at 3283. 
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Section 2(r) uses the terms "confer" and l*conference" 
instead of the statutorily defined terms "meeting" and 
"deliberation" to describe a briefing session. Nearly all 
of the section 2 exceptions use one or both of the statutory 
terms. But see id. 55 2(e) ("consultations" with attorney), 
2(p) ("interviews and counseling sessions" between members 
of Board of Pardons and Paroles and inmates of Department 
of Corrections). The legislature could have chosen its 
language to distinguish such conferences from meetings and 
to remove them completely from the Open Meetings Act, 
including its notice and record-keeping requirements. On 
the other hand, the legislature may have thought that the 
section 2(r) "conference" would involve *Ia verbal exchange 
. . . between a quorum of members of a governmental body and 
any other person" and that it would therefore be a "meeting" 
at which l'deliberationsl* take place. 

The placement of subsection (r) in section 2 does not 
resolve this ambiguity, since section 2 includes various 
types of provisions and not merely provisions authorizing a 
closed session during a meeting subject to the Open Meetings 
Act.2 Although several of these provisions authorize 
executive sessions for governmental bodies subject to the 
act, others appear to remove some entities completely from 
the act. Comvare V.T.C.S. art. 6252-17, 5 2(e), (f), (s), 
(h), (j), Cm), to), (P), (s) withid. 5 2(d), (n). Various 
other procedural provisions are also included in section 2. 
See id. 8 z(a), (b), (c), (i), (W, (l), (r) (telephone con- 
ference calls). 

2. The Austin Court of Appeals recently issued a 
decision reconciling the provisions of the Administrative 
Procedure and Texas Register Act on ex varte communications 
between agency members in contested cases, - V.T.C.S. 
art. 6252-13a, 5 17, with the Open Meetings Act provisions 
requiring governmental bodies to deliberate in public. 
Texas Water Comm'n v. Acker, No. 3-87-244-CV (Tex. App. - 
Austin, May 17, 1989) (motion for rehearing filed May 31, 
1989); - Attorney General Opinion JM-645 (1987) (Adminis- 
trative Procedure and Texas Register Act creates an 
exception to Open Meetings Act permitting commission 
decisions on claims of privilege to be made in a closed 
meeting); cf Attorney General Opinion H-1269 (1978) 
(decision-making process under article 6252-13a, V.T.C.S., 
is not exempt from requirements of Open Meetings Act). The 
court's list of provisions authorizing executive sessions 
did not include section 2(r) of the Open Meetings Act. 
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The legislative intent must ultimately be found in the 
language of the statute. See. e.a., Government Personnel 
Mutual Life Ins. Co. v. Wear, 251 S.W.Zd 525 (Tex. 1952). 
The answer to Your ouestion devends on what the lanauaae 
adopted as Senate Biil 168 

~~--a co-ed 
comm;nicates to the persons who 

read it.3 As already pointed out, subsection 2(r) uses the 
terms "conferl* and %onference." 
this provision used 

The same bill that adopted 
very different language in the amend- 

ments to subsections l(a) and l(b). The legislature's use 
of language in subsection 2(r) that differs from the 
language added to the definitions suggests that 2(r) and 
those definitions do not refer to the same thing. 

Moreover, subsection 2(r) provides that "no discussion 
of public business or agency policy that affects public 
business shall take place between the members of the 
governmental body during the conference." 
defined as 

"Meeting" is 
"any deliberation" between certain described 

persons "at which any public business or public policy over 
which the governmental body has supervision or control 
is discussed or considered . . . .*I V.T.C.S. art. 6252-17, 
§ l(a). The quoted phrases are not identical, but their 
differences are subtle. The phrases are sufficiently 
similar that a reasonable person could read subsection 
to prohibit 

2 (r) 
the kind of discussion which is 

characteristic of a "meeting" 
a defining 

and therefore to exclude a 
"conferencel' from the definition of 
opinion, 

l'meeting.lq In our 
whatever the legislature may have intended, the 

relevant provisions do not communicate an intent to subject 
briefing sessions to the Open Meetings Act with the option 
of holding them in executive session. 

The adoption of Senate Bill 168 involved negotiation 
and compromise between competing interests. 
sessions were subject to the 

If briefing 
Open Meetings Act, the public 

would receive notice of the time, place, and subject of such 
sessions, although they could be excluded from the actual 
briefing. Id. 5 3A. Members of the public would thus have 

3. A review of the testimony on this bill shows con- 
flicting statements by the senate sponsor. See Hearing on 
S.B. 168 before the Senate Comm. on State Affairs, 70th Leg. 
(March 23, 1987) (tape recording available from Senate Staff 
Services Office); Debate on S.B. 168 on the Floor of the 
Senate, 70th Leg. (April 15, 1987) (tape recording available 
from Senate Staff Services Office). 
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access to a minimal amount of additional information about 
government. The governmental body would have to keep a 
record of the briefing session as required by section 2A, 
and this requirement presumably would help enforce 
the prohibition against board members discussing among 
themselves "public business or agency policy that affects 
public business" when involved in a conference under 
subsection 2(r). 

On the other hand, if a governmental body had to comply 
with the notice requirements prior to briefings by 
employees, it would have to wait three days or seven days to 
hear the information, depending on which notice period 
applies to it. Id. S 3A(h). In the event of an emergency 
or urgent public necessity, it would have to wait for two 
hours before the briefing. a Y Attorney 
General Opinion JM-985 (198~'(d~&~?~~l~eaning of 
emergency). This delay would occur before a session in 
which the governmental body would neither deliberate nor 
take action, but would only receive some information 
relevant to its public duties. Delays in the board members1 
receipt of information needed for their work could interfere 
with the efficient conduct of public business and might even 
paralyze the governmental body in matters of great urgency. 
In weighing these competing interests, the legislature might 
reasonably have concluded that briefing sessions should be 
taken completely out of the Open Meetings Act. 

Finally, since members of a governmental body are 
subject to criminal penalties for certain knowing violations 
of the Open Meetings Act, - V.T.C.S. art. 6252-17, 5 4, a 
contrary interpretation of subsections l(a) and (b) and 2(r) 
would raise a constitutional question. The Fifth and 
Fourteenth Amendments of the United States Constitution 
prohibit the enforcement of any law that "either forbids or 
requires the doing of an act in terms so vague that men of 
common intelligence must necessarily guess at its meaning 
and differ as to its application." Connally v. General 
Constr. Co., 269 U.S. 385 (1926); see also Baker v. State, 
478 S.W.2d 445 (Tex. Crim. App. 1972). A vague statute 
threatens punishment of people who had no fair warning of 
what conduct to avoid. See United States v. Cardiff, 344 
U.S. 174 (1952). A higher standard of certainty is required 
of a statute imposing criminal penalties than of one relying 
on civil enforcement. Xolender v. Lawson, 461 U.S. 352, 
358 at n. 8 (1983); see Winters v. New York, 333 U.S. 507 
(1948). 

We believe that the language of the statute does not 
fairly warn persons of common intelligence that a sub- 
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section 2(r) conference is a "meeting" within the Open 
Meetings Act and that they will be subject to criminal 
penalties for participation in a conference that is not 
conducted according to the requirements of the act. Our 
construction of the statute is thus necessary because of the 
inclusion of criminal penalties to enforce its procedural 
provisions. 

SUMMARY 

Conferences between members of a govern- 
mental body and an employee or employees for 
the sole purpose of receiving information or 
asking questions are not l'meetings*' or "deli- 
berations" subject to any requirements of the 
Open Meetings Act, article 6252-17, V.T.C.S. 
Subsection 2(r) of the act, adopted by Senate 
Bill 168 of the 70th Legislative Session, 
removes the conferences it describes from the 
coverage of the act. 
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