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Dear Mr. McNiel: 

Re: Whether commissioner of 
education accrues vacation time 

You ask whether the commissioner of education is entitled to 
accrue vacation time and, if so, to receive payment for any such 
entitlement upon termination of employment. We answer both questions 
in the negative. 

Article 6252-8b, V.T.C.S., provides in pertinent part: 

Section 1. A state employee who resigns, 
is dismissed. or senarated from state emnlovment 
shall be entitled to-be paid in a lump sum'for all 
vacation time duly accrued at the time of 
separation from state employment; provided the 
employee has had continuous employment with the 
state for six months. (Emphasis-added). 

It is argued, first, that article 6252-8b, coupled with article 
6252-8a, V.T.C.S., creates in officers as well as in employees a 
vested right to accrual of vacation time and entitlement to lump sum 
payment upon termination of employment. Alternatively, it is argued 
that the commissioner of education is an employee, as opposed to an 
officer, and that as such he is entitled to a lump sum payment for all 
vacation time accrued at the time of separation from state employment. 
We disagree with both arguments. 

It is first argued that article 6252-8b, V.T.C.S., construed in 
pari materia with article 6252-8a, V.T.C.S., creates in officers, z 
well as in employees, a vested right to accrual of vacation time and 
entitlement to lump sum payment upon termination of employment. 
Article 6252-8a, V.T.C.S., provides for the payment, of accumulated 
vacation time and one-half of accumulated sick leave to the estate of 
an employee upon that employee's death. That statute defines 
"employee" to include "any appointed officer or employee." This 
argument rests upon two assumptions: (1) that article 6252-8b itself 
creates a right to accrual of vacation time and, (2) that the term 
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"employees" in article 6252-8b should be read to embrace those persons 
who are embraced within the term "employees" in article 6252-8~~. If 
article 6252-8b does not create a right to accrual of vacation time, 
it is unnecessary to decide whether the term "employees" in article 
6252-8b embraces state officers. We reject the first assumption and 
thus decline to address the second. 

At issue are three separate and distinct rights. One right 
derives from article 6252-8b, V.T.C.S., which creates in state 
employees who resign, are dismissed, or are separated from state 
employment the right to be paid in a lump sum for all vacation time 
duly accrued at the time of separation from state employment. Another 
derives from article 6252-8a, V.T.C.S., which provides that the state 
will pay to the estate of an employee, upon his death, for all of the 
employee's accumulated vacation time and for one-half of the 
employee's accumulated sick leave. The third right is entitlement to 
vacation time or sick leave. The employee must accrue vacation time 
or sick leave before he or his estate is entitled to a lump sum 
payment upon separation from employment or death. Neither article 
6252-8a nor article 6252-8b entitles an employee to accrue vacation 
time or sick leave. These statutes instead provide for lump sum 
payment to certain employees who have already accrued vacation time or 
sick leave pursuant to other legal authority. 

Article 6252-8b merely provides that, once an employee has 
accrued vacation time pursuant to some other statutory or 
appropriations act provision and that employee separates from state 
employment, the employee is entitled to a lump sum payment for such 
accrual. Ordinarily, words are presumed to be used in the sense in 
which they are commonly understood. V.T.C.S. art. 5429b-2. §2.01; 
Satterfield v. Satterfield, 448 S.W.2d 456 (Tex. 1969). The word 
"accrue" has been construed by this office to mean "to come into 
existence as an enforceable claim; vest as a right." Attorney General 
Opinion M-1075 (1972). An employee is entitled under article 6252-8b 
to lump sum payment for "all vacation time duly accrued." (Emphasis 
added). This entitlement is created only after vacation time has 
accrued, only after it has vested as a right; the statute itself does 
not create an entitlement to vacation time. 

Since we conclude that article 6252-8b does not create a right to 
accrual of vacation time, we need not determine the scope of the term 
"employee" used in that statute. We next must determine the source of 
the right to accrual of vacation time. 

There is no general law which provides accrual of vacation time 
for state employees. Cf. V.T.C.S. art. 6252-8 (gives to hourly 
employees who are continuously employed by the state for six months or 
more whatever vacation rights may be granted to monthly employees); 
V.T.C.S. art. 6252-8~1. Whatever vacation rights do exist for a person 
employed by the state are part of his compensation and are found in 
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article V, section 7 of the various appropriations acts. See Attorney 
General Opinions H-126 (1973); M-1280, M-1279 (1972). -See also 
V.T.C.S. art. 6813b (all salaries of all state officers and state 
employees to be provided for by legislature in biennial appropriations 
act) ; Attorney General Opinion M-1252 (1972) (entitlement to vacation 
time is a form of compensation or salary). One of the commissioners 
about whom you are concerned served as commissioner from July 1, 1974, 
until August 31, 1979; the other served from September 1, 1979, until 
June 30, 1981. Under the relevant provisions of each of the 
appropriations acts then in effect, "[elmployees of the State" were 
entitled to accrual of vacation time. Acts 1979, 66th Leg., ch. 843, 
art. V, $7, at 2900; Acts 1977, 65th Leg., ch. 872, art. V, 57, at 
3145; Acts 1975, 64th Leg., ch. 743, art. V, 87, at 2849; Acts 1973, 
63rd Leg., ch. 659, art. V, 87, at 2199. 

No appropriations act has specifically conferred upon officers 
the right to accrual of vacation time or sick leave. It has been 
suggested that the proper construction of the phrase of the 
appropriations acts, "[elmployees of the State," should include 
officers as well as employees, that for purposes of the appropriations 
acts the term "employees" should be read to include officers as well 
as employees. We reject this areument. Statutes 
remuneration for public officers are strictly construed. 

nrescribine 
'M&alla v: 

City of Rockdale, 246 S.W. 654 (Tex. 1922); Binford v. Robinson, 244 
S.W. 807 (Tex. 1922). It is a rule of construction that, when a 
statute is capable of two constructions, one which would give an 
officer compensation for his services in addition to his salary and 
the other which would not, the latter construction is the proper one. 
Madden v. Hardy, 50 S.W. 926 (Tex. 1899); Allen v. Davis, 333 S.W.2d 
441 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1960, no writ). Attorney General 
Opinion H-715 (1975), relying on two earlier opinions, concluded that 
a state officer does not accrue annual leave. See Attorney General 
Opinions M-1280, M-1279 (1972). The opinions construed the phrase 
"employees of the State" to apply to employees but not to officers. 
Because we have repeatedly recognized the distinction between officers 
and employees, see, e.g., Attorney General Opinion MW-177 (1980), we 
are unwilling to ignore that distinction in this context without 
specific guidance from the legislature. In addition, the legislature 
has met five times since the issuance of the first of these opinions 
without changing the result. 

Finally, it is argued that the commissioner of education is a 
state employee, presumably for all purposes, rather than an officer, 
and, se such, is entitled to accrual of vacation time and to a lump 
sum payment pursuant to article 6252-8b, V.T.C.S. 

We conclude that the commissioner of education is an officer. 
rather than an employee. In Aldine Independent School District V. 
Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955), the Texas Supreme Court 
declared that "the determining factor which distinguishes a public 
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officer from an employee is whether any sovereign function of the 
government is conferred upon the individual to be exercised by him for 
the benefit of the public largely independent of the control of 
others." See Green v. Stewart, 516 S.W.2d 133 (Tex. 1974); Harris 
County v. Schoenbacher. 594 S.W.2d 106 (Tex. Civ. App. - Houston [lst 
Dist.] 1979, writ ref'd n.r.e.); Attorney General Opinion MW-177 
(1980). Several of the duties and responsibilities of the 
conmissioner which are set out in section 11.25 of the Education Code 
clearly indicate that he acts with respect to certain matters at the 
direction and on behalf of the State Board of Education. However, 
section 11.52 of the Education Code posits a list of duties and 
responsibilities placed upon the commissioner for which he alone is 
responsible and which he exercises "largely independent of the control 
of others." Aldine Independent School District v. Standley, supra. 
For example, the commissioner is empowered to prescribe a uniform 
system of forms and reports necessary to secure needed information 
from local school officials. to require local officials to submit 
reports and information that he deems necessary, to issue teaching 
certificates to public school teachers and administrators, to issue 
instructions and opinions regarding rules and regulations "which shall 
be bindine for observance on all officers and teachers." Educ. Code 
611.52(d); (e), (g), (1). See also Nixon-Clay Commercial College v. 
Woods, 176 S.W.2d 1015 (Tex. Civ. App. - Galveston 1944, writ ref'd 
w.o.m.); Gragg v. Hill, 58 S.W.2d 150 (Tex. Civ. App. - Waco 1933, 
writ ref'd) (both cases establishing the public duties to be exercised 
independently of the state board and reposed in the commissioner by 
the predecessor to section 11.52, article 2656, V.T.C.S.). We 
conclude that, since he exercises a portion of the sovereign function 
of government largely independent of the control of others, the 
commissioner of education is an officer. Because the commissioner is 
an officer, he is not entitled by the appropriations acts to accrual 
of vacation time. Because he is not entitled to accrual of vacation 
time, he is not entitled to a lump sum payment pursuant to article 
6252-8b, V.T.C.S. 

SUMMARY 

The commissioner of education is an officer who 
is not entitled under the appropriations acts to 
accrual of vacation time and to lump sum payment 
therefor upon separation from state employment. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 
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