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Opinion No. MW-393

Calhoun County Courthouse Re: Payment of county
Port Lavaca, Texas 77979 hospital medical staff for
treatment of indigent

patients at the hospital

Dear Mr, Heard:
You have requested our opinion on the following question:

Is it proper for a county or a county hospital to
pay doctors on the medical staff of the county
hospital for treating indigent patients at the
hospital?

Statutor§ provisions governing county hospitals are found in V.T.C.S.
article 4478, et. seq,

Ceneral management and contre]l of a county hospital is vested in
a board of managers under article 448C, V.T.C.S., which provides, in
part, as follows:

The board shall also appoint a staff of visiting
physiclians who shall serve without pay from the
county, and who shall visit and treat hospital
patients ac the request either of the managers or
of the superintendent.

Said board shall fix the
superintendent and all other officers and
employees within the limit of the appropriation
made therefor by the commissioners court, and such
salaries shall be compensation in full for aill
services rendered.

salaries of the

The statutory scheme of article 4480 thus contemplates twa
potential classes of physicians who may be on the medical staff of a
county hospital: physicians who are employees of the hospital and
visiting physicians. With regard to the former class, article 4480
makes clear that their salaries are full compensation for all services
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rendered, regardless of the financial status of the patients receiving
the services.

ln Attorney General Opinion 0-2422 (1940), this office held that
the board of managers of a county hospital could not allow claims of
physicians and surgeons for services rendered to charity patients in a
hospital. This opinion has not been overruled by this office or
modified by the legislature. We believe it is dispositive of your
question.

It has been suggested that the Professional Services Procurement
Act, article 664-4, V.T.C.S., impliedly repeals article 4480,
V.T.C.S., and requires that a countv pay reasonable fees to doctors on
the medical staff. Article 664-4, V.T.C.S., provides in pertinent
part:

Sec. 2. For purposes of this Act the term
'professional services' shall mean those within
the scope of the practice of accounting,
architecture, optometry, medicine or professional
engineering as defined by the laws of the State of
Texas or those performed by any licensed
architect, optometrist, physician, surgeon,
certified public accountant or professional
engineer in connection with his professional
enployment or practice.

Sec. 3. No state agency, political
subdivision, county, municipality, district,
authority or publicly-owned utility of the State
ot Texas shall make any contract for, or engage
the professional services of, any licensed
physician, optometrist, surgeon, architect,
certified public accountant or registered
enginecr, or any group or association thereof,
selected  on the basis  of competitive bids
submitted for such contract or for such services
to be performed, but shall select and award such
contracts and engage such scervices on the basis of
demonstrated competence and qualifications for the
type of professional services to be performed and
at tfair and reasonable prices, as long as
professional fees are consistent with and not
higher than the - published recommended practices
and fees of the varjous applicable professional
associations and do not exceed the maximum
provided by any state law,
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Contracts entered into in violation of this statute are void as
contrary to public policy. V.T.C.S. art. bo4=4, §4,

In our opinion, the purpose of this statute was (o ensure that
competitive bidding statutes would uot be applied to the employment of
persons in the enumerated professions. The emergency clause clearly
expresses this intent:

Sec. 8. The fact that the selection of
certitied public accountants, architects,
physicians, optometrists, surgeons and
professional engineers on the basis of the lowest
bid places a premium on incompetence and is the
most likely procedure for -selecting the least able
or qualified and the most incompetent practitioner
for the performance of services vitally affecting
the health, welfare and safety of the public and
that, in spite of repeated expressions of the
legislature excepting such professional services
from statutes providing for competitive bidding
procedures, some public officers continue to apply
competitive bidding procedures to the selection of
such professional personnel, creates an emergency
of the greatest public importance to the health,
safety and welfare of the people of Texas and an
imperative public necessity requiring that the
Constitutional Rule that bills be read on three
several days in each House be suspended, and such
Rule is hereby suspended, and this Act shail take
effect from and afrver its passage, and it is so
enacted.

Acts 1971, 67'nd lLeg., ch. 38, §8, at 72. The cuergency clause may be
considered in ascertaining the legislative intent expressed in a
statute. Houston Belt Terminal & Ry. Co. v. Clark, 143 S.W.2d 373
{Tex. 1940}.

Article A64=4, V.T.C.S., did not impliedly repeal every statute
authorizing the appointment of a physician to a public service
position carrving little or no compensation. See, e.g., Medical
Practices Act, §§2.05, 2.06, Acts 1981, Ist C.S., «ch. 1, §1
{qualifications and compensation of members of Board of Medical
Fxaminers). Section 3 of article 664-4, V.T.(.5., clearly states that
professional fues must not "exceed the maximum provided by any state
taw." Article 4480, V.T.C.S., provides that visiting physicians shall
serve without pay {rom the countv., Thus, the provisions of article
6b4-4, V,T.C.S., ond article 4480, V.T.C.$., may be construed in
haruony. Article hb4=4, V.T.C.S., prevents public otiicials from
engagping the tated professional services on competitive bids and

p. 1337



" Honorable Dan W. Heard - Page & (MW-193)

restricts their discretion in setting compensation by requiring
reasonable fees. 1t has no bearing where the legislature has enacted
a statute sctting or denying compensation for physicians and other
professionals.

We conclude that the board of managers of a county hospital may
not pay physicians for treating indigent patients at the hospital.

SUMMARY

Article 4480, V,.T.C.S5., prevents a county
from paying doctors on the medical staff of the
county hospital for treating indigent patients at
the hospital.

Very truly yours,
%ﬁ WHITE
Attorney General of Texas

JOHN W. FAINTER, JR.
First Assistant Attorney General

RICRARD E. GRAY III
Executive Assistant Attorney General

Prepared by Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
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