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Dear Mr. Aikin: 

Opinion No. MW-360 

Re: Whether ,elected officials 
of the State of Texas, or any 
of its counties or cities, are 
prohibited from serving as 
Local Selective Service Board 
Members 

You have requested our opinion as to whether elected state, 
county and city officials may serve as local board members of the 
Selective Service System. The federal government recently 
re-established such boards and placed them in stand-by status, in the 
event a military draft is again imposed. You ask whether elected 
state and local officials may be appointed to fill the approximately 
690.positions on local boards in Texas. 

Article 16, section 12 of the Texas Constitution provides: 

No member of Congress, nor person holding or 
exercising any office of profit or trust, under 
the United States, or either of them, or under any 
foreign power, shall be eligible as a member of 
the Legislature, or hold or exercise any office of 
profit or trust under this State. 

III 1967. article 16. section 33, which theretofore had included 
prohibitions similar to those of article 16, section 12, was amended, 
in part, by adding the following: 

It is further provided...if authorized by the 
Legislature by general law under such restrictions 
and limitations as the Legislature may prescribe, 
that a non-elective State officer or employee may 
hold other non-elective offices or positions of 
honor, txst, ST profit under this State or the 
United States, if the other offices or positions 
are of jeneflr. to the state cf Tzsas or are 
required by State or federal law, and there is no 
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conflict with the original office or pcsftion for 
which he receives salary or compensation. 

Attorney General Opinion M-193 (1968) held that this language served 
lmpliedly to amend article 16. section 12, by creating an exception 
tar non-elective state officers in certain circumstances. In 1969. 
the Legislature implemented these provisions by adopting article 
6252-9a, V.T.C.S. See also Attorney General Opinion M-997 (1971). In 
1972, the exception was, without significant change of language, 
removed from article 16, section 33, and inserted in article 16, 
section 40. Although it continues to furnish an exception to article 
16, section 12, it is not applicable to the present inquiry concerning 
elected officials; the full prohibition of article lb, section 12, 
remains in effect for such, individuals. 

The question is thus whether a member of a local draft board 
holds an "office or profit or trust under the United States." 
Although local board members may be reimbursed for travel expenses, 
the position is declared by federal regulation to be "uncompensated." 
32 C.F.R. 91603.3. Furthermore, the position is created by federal 
law, and board members are appointed by the President. 50 U.S.C. 
5460. Thus, the position is not "one of profit," but it is held 
"under the United States." Accordingly, we need determine only 
whether local board membership constitutes an "office of trust." 

A number of earlier Attorney General opinions have held that 
positlons.which are essentially advisory are not offices of honor or 
trust for purposes of article 16, section 12. See, e.g., Attorney 
General Opinions O-5341 (president of local chapter of American Red 
Cross) ; o-5314 (1943) (advisory board for selective service 
registrants); O-4313 (1942) (Alien Enemy Hearing Board is merely a 
fact finding and advisory body, which neither makes nor enforces 
decisions). On the other hand, certain positions require an exercise 
of a portion of the tederal sovereignty, and thus should be deemed 
offices of honor or trust. See, e.g., Attorney General Opinions 
O-5232, O-5107 (1943) (public member of the Regional War Labor Board); 
O-2226, O-2226-A (1940) ( member of local community committee of the 
Agricultural Adjustment Administration). 

In Attorney General Opinion WW-201 (1957), this office said that 
a nember of a joint board appointed by the federal Interstate Commerce 
Commission held an office of honor or trust under the United States 
and, as such, could not simultaneously be paid as an employee of the 
Railroad Commission. That opinion was specifically overruled in 
Attorney General Opinion C-527 (1965), which noted that service 
performed on a joint board involved "research, advice and 
reccxendaticrs for crders to be officially promulgated and enforced 
by t:12 ICC." ?ecision niking and enforcement of orders were retained 
by :he Ccm',ssion. In sue circunstanc~s, ths opinicn held that a 
ne!ker 0. a j\;int board had not been dslegztzt any portion of the 
federai scveriignty, and thus, could not reason&I:~ be said to occupy 
21 cffLce cr xeition of honor or trust under t>e IJnited States. The 
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opinion emphasized that there was little legal distinction between 
"otfice under the United States" and "office or position of honor or 
trust." The key. for purposes of article 16, section 12, was whether 
the individual had been delegated "some of the sovereign functions of 
the United States Government." 

We believe it is clear that members of local draft boards have 
been delegated a portion of the federal sovereignty. 50 U.S.C. 
1460(b)(3) provides, in pertinent part: 

Such local boards, or separate panels thereof each 
consisting of three or more members, shall, under 
rules and regulations prescribed by the President, 
have the power within the respective jurisdictions 
of such local boards to hear and determine, 
subject to the right of appeal to the appeal 
boards herein authorized, all questions or claims 
with respect to inclusion for, or exemption or 
deferment tram, training and service under this 
title, of all individuals within the jurisdiction 
of such local boards. The decisions ot such local 
board shall be final, except where an appeal is 
authorized and is taken in accordance with such 
rules and regulations as the President may 
prescribe. (Emphasis added.) 

By the clear language of this statute, it is apparent that members of 
local draft boards have been delegated w~~me of the sovereign 
functions of the United States Government," and therefore, occupy 
offices of trust under the United States. See also Attorney General 
Opinion O-5550 (1943). Accordingly, elected~~ state, county and city 
officials are prohibited by article 16, section 12 of the Texas 
Constitution from serving as local board members of the Selective 
Service System. 

SUMMARY 

Elected state, county and city officials are 
prohibited by article 16, section 12 of the Texas 
Constitution from serving as local board members 
of the Selective Service System. 
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