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Dear Mr. Wendeborn: 

You ask whether athletic coaches who use physical therapy modalities 
are in violation of article 4512d, V.T.C.S., which requires athletic trainers to 
be licensed, or article 4512e, V.T.C.S., which requires physical therapists to 
be licensed. 

An athletic trainer “carries out the practice of prevention and/or 
physical rehabilitation of injuries incurred by athletes” by using “physical 
modalities such as heat, light, sound, cold, electricity, or mechanical devices 
related to rehabilitation and treatment.” V.T.C.S. art. 4512d, S l(1). The 
licensing requirement applies to persons who hold themselves out as athletic 
trainers or perform any of the activities of athletic trainers for compensa- 
tion. Sec. 8. In Attorney General Opinion M-1012 (1971) this office concluded 
that athletic coaches who do not hold themselves out as athletic trainers end 
who were not compensated to perform the activities of an athletic trainer 
were not required to be licensed under article 4512d, V.T.C.S. The opinion 
stated that athletic coaches could legally use physical therapy modalities 
such as ultrasound and diathermy devices to treat athletes. We reaffirmed 
this conclusion in Attorney General Opinion H-471 (1974). 

The physical therapy statute, article 4512e, V.T.C.S., and the athletic 
trainer statute, article 4512d, V.T.C.S., were passed in the same session of the 
legislature and should be construed in pari materia. Each statute provides an 
exemption for persons licensed under the other Act. V.T.C.S. arts. 4512d, S 
l(4); 4512(e), S 6. We believe that the legislature intended tha~t the two acts 
be mutually exclusive. Since the care of athletes is the more specific 
activity, we believe the legislature intended that coaches be regulated, if at 
all, under that statute. Since it has been determined that coaches are not 
required to be licensed under that Act, we believe it follows that they are not 
required to be licensed under the physical therapy act. 
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This conclusion is supported by the legislative acquiesence in the conclusion 
of Attorney General Opinion M-1012. Three regular sessions of the legislature have 
convened since the Attorney General stated that coaches were authorized to use 
physical therapy modalities on athletes as a necessary activity in the performance 
of their duties as a coach and no legislation has been enacted to alter that result. 

SUMMARY 

Athletic coaches are not required to be licensed under the 
physical therapy statute, article 4512e, V.T.C.S., in order to 
utilize physical therapy modalities as a necessary activity in 
their performance of their duties as a coach. 

APPROVED: 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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