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Safety Re: Whether commissioned 
officers of the Department 
of Public Safety must take 
the constitutional oath of 
office, and the effect thereof 
on applicants referred by 
private employment agents. 

Dear Col. Speir: 

You have asked our opinion whether law enforcement of- 
ficers commissioned by the Department of Public Safety must 
take the oath of office prescribed by article 16, section 1 
of the Constitution and, if so, whether the oath may legiti- 
mately be taken by an officer who was referred by a private 
employment agency and pays that agency a placement fee. 
Article 16, section 1 of the Constitution provides in per- 
tinent part: 

The Secretary of State, and all other 
appointed officers, before they enter 
upon the duties of their offices, shall 
take the following Oath or Affirmation: 

"I , do solemnly swear (or affirm), 
that Iwill'faithfully execute the duties 
of the office of of the State of 
Texas, and will to the best of my ability 
preserve, protect, and defend the Consti- 
tution and laws of the United States and 
of this State: and I furthermore solemnly 
swear (or affirm), that I have not directly 
nor indirectly paid, offered, or promised 
to pay, contributed, nor promised to con- 
tribute any money, or valuable thing, or 
promised any public office or employment, 
as a reward to secure my appointment or 
the confirmation thereof. So help me God." 
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Thus, all appointed "officers" are required to take the 
constitutional oath. Rangers and officers commissioned by 
the Director of the Department of Public Safety are speci- 
fically designated as "peace officers" by article 2.12 of the 
Code of Criminal Procedure. Policemen have been described by 
the Supreme Court of Texas as "public officers," Sa 
City of San Antonio, 234 S.W.2d 398, 401 (Tex. 19$?%? 
have also concluded that "a policeman occupies a civil office." 
Letter Advisory No. 63 (1973) at 2. We believe that officers 
commissioned by the Department of Public Safety likewise hold 
a "public office" and a "civil office" and must, therefore, 
take the constitutional oath of office before entering upon 
their duties. Indeed, officers of the Highway Patrol Division 
of the Department of Public Safety are statutorily required 
to take the oath. V.T.C.S. art. 6701d-11, S 16. See V.T.C.S. 
art. 4413(12). 

- 

Your second question asks if an applicant who pays a fee 
to an employment agency for an employment referral resulting 
in his appointment as an officer can legitimately take the 
portion of the oath swearing or affirming that he has "not 
directly or indirectly paid, offered, or promised to pay . . . 
any money, or valuable thing . . . as a reward to secure my 
appointment. . . .It You note that the Department has, in its 
efforts to recruit minority applicants, found some applicants 
through private employment agencies. If the employment agen- 
cy's referral results in employment for its client, the client 
is contractually obligated to pay the agency a fee. 

We note that a private employment agency may "procure 
employment for employees or procures or attempts to procure 
employees for employers. . . .' V.T.C.S. art. 5221a-6, 9 
1 (e) . An employment agency may, then, act either as the 
agent for a prospective employee seeking a position or as 
the agent for an employer seeking qualified employees. See - 
Attorney General Opinion H-699 (1975). 

We believe the answer to the second part of your ques- 
tion will necessarily depend upon the role played by an em- 
ployment agency in your appointment of officers. The consti- 
tutional oath is designed to promote the selection of ap- 
pointees on the basis of merit only, and to assure that no 
officer has ourchased his oosition bv promises of direct or 
indirect reward to those responsible-for his selection. See 
State ex rel Clement6 v. Humphries, 12 S.W. 99 (Tex. 1889). 
Whether a prospective appointee violates the oath by paying 
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a fee to an employment agency will, therefore, depend upon 
whether the agency is in part responsible for his selection. 
If an employment agency acts as the agent of the Department 
of Public Safety in soliciting, screening or testing appli- 
cants, and is paid by the applicant for an ultimate referral, 
we think it clear that the purpose of the constitutional oath 
would be violated. 

When an employment agency does not act for or on behalf 
of the Department, however, but merely acts as the agent of 
an applicant by notifying him of employment opportunities, 

E 
do not believe the fee paid the agency in such a case would 
a direct or indirect reward to secure appointment within 

the prohibition of article 16, section 1 of the Constitution. 
The fee paid the agency in such a situation is not paid to 
the Department or any private individual responsible for the 
officer's appointment. So long as the employment agency plays 
no role in the Department's process of selecting new officers, 
payment of a normal referral fee to an employment agency is 
not the type of evil the Constitution seeks to prevent. 

SUMMARY 

Commissioned law enforcement officers of the 
Department of Public Safety are "appointed 
officers" required to take the oath of office 
prescribed by article 16, section 1 of the 
Texas Constitution. Whether a fee paid by 
a prospective appointee to a private employ- 
ment agency constitutes a reward paid to 
secure the appointment depends upon whether 
the employment agency plays any role in the 
Department's process of Selecting new Of- 
ficers. 

Xery truly yours, 

APPROVED: I/ 
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E. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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