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Dear Representative Hubenak: 

On behalf of the Agriculture and Livestock Committee, 
you have asked if the Texas Commercial Feed Control Act of 
1957, applies to feedlot owners while engaged in feeding and 
maintaining animals of others for a fee, particularly with 
respect to the provisions regarding inspection and record- 
keeping. V.T.C.S. art. 3881e. 

Generally, the Texas Commercial Feed Control Act of 1957 
regulates the sale or distribution of commercial feed for 
animals, including the registration of feed brands and the 
labeling of commercial feed containers. The products covered 
by the act are subject to inspection by the Director of the 
Texas Agricultural Experiment Station and are subject to an 
inspection fee based on tonnage. If a seller or distributor 
pays the inspection fee when the feed is sold instead of 
purchasing tax tags or certificates to be attached to feed 
containers, he must maintain and furnish records to reflect 
the tonnage of feed handled, and file quarterly reports. 

In 1963 Attorney General Opinion C-105 (1963) declared 
that feedlot operators were engaged in 'agistment," the bailment 
of animals for the purpose of grazing and pasturing them. 
See Barclay v. Burge, 245 S.W.2d 1021 (Tex. Civ. App. -- 
Beaumont 195z no writ). On that basis, the opinion concluded 
that feedlot operators were not engaged in the sale or 
distribution of commercial feed within the meaning of the 
Texas Commercial Feed Control Act of 1957. During the 
intervening fourteen years, the statute has not been amended 
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and subsequent case law has not significantly affected the 
construction of the statute. Cf. McMillen Feeds zinc. of 
Texas v. Harlow, 405 S.W.Zd 12nTex. Civ. App. --s-n 
1966, writ ref'd n.r.e.1: Attorney General Letter Advisory 
No. 49 (1973). 

In view of the long continued acquiescence of the Legis- 
lature in the C-105 conclusion, we cannot say the unamended 
1957 Act now applies to feedlot operators. There has been 
some suggestion that the manner of operating feedlots has 
changed since 1963, but we cannot resolve disputed fact 
questions. In the absence of legislative action expressing 
a different intent, we are constrained to conclude that feedlot 
owners or operators who merely hold and fatten cattle for 
others are not within the ambit of article 3881e, the Texas 
Commercial Feed Control Act of 1957. 

SUMMARY 

Feedlot owners or operators who merely hold 
and fatten cattle for others are not covered 
by article 3881e, the Texas Commercial Feed 
Control Act of 1957. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 
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