
The Honorable Luther Jones 
Chairman 
Committee on Elections 
P. 0. BOX 2910 
Auetin, Texas 78767 

Dear Chairman Jones: 

Opinion No. H-876 

Re: Eligibility of public 
officers for political 
party posts. 

you have requested our opinion on a number of questions 
regarding the eligibility of public officers for merabership 
onpolitical party executive committees. Article 3.04, 
subdivision 3, of the Texas Election Code, provides: 

No one shall act as chairman or as member 
of any district, bounty, or city executive 
committee of a political party who is not 
a qualified voter, or who is a candidate 
for public office, or who holds any office 
of profit or trust, either under the United 
States or this state, or any city or town 
in this state. 

In Attorney General Opinion H-698 (19751, we upheld the 
constitutional validity of this provision. 

you first ask whether a school district trustee, a 
trustee of a water, utility or other special district, a 
director of a soil and water conservation district, a member 
of a city council,.or a deputy sheriff, constable or other 
law enforcement officer is included within the statutory 
prohibition. If such persons hold "offices of profit or 
trust’ under the state or under a city or town, they are 
embraced within the mbit of subdivision 3 of article 3.94. 
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A school district trustee has long been considered to 
hold an office of profit or trust. Attorney General Opinions 
o-2226 (1940); O-2056 (1940); O-2023 (1940). As to trustees 
of special districts, a director of an irrigation district 
has been held to OCCUPY such an office, Engelman Land Co. v. 

neenic A%. -- Donna Irri ation District No. 1, 209 S;WF 
-----+ San Antonio 1 writ refcas has a trustee of a navigk- 
tion district. ittorney General Opinion O-5550 (1943). 
Likewise, a directorship of a soil~conservation district is 
deemed to be an office of profit or trust. Attorney General 
Opinion V-1445 (1952). In Letter Advisory No. 85 (1974), we 
noted that a city council member holds an office of profit 
or trust. 
Sup. 1964). 

See also Willis 2 Potts, 377 S.W.,2d 622 (Tex. 
-i%mvztv sher7ffs and constables have 

been recognized ,as hblding such offices. 
112 S.W.Zd 1091 (Tax. Civ. ADP. -- 

m v- Harris, 
Amaril o 8, wmsm!d)t 

Attorney General~Opinion O-3915 (1941). 

Your second question is whether a candidate for any 
of these offices is also barred from serving as "chairman or 
as member of any district , county, or city executive committee 
of a political party." The answer is apparent from the 
language of the statute, which prohibits any "candidate for 
public office" from serving in any of the specified political 
party positions. We believe that all those offices about 
which you inquire in your first question are "public offices," 
and therefore, a candidate for any such office falls within 
the prohibition of subdivision 3 of articls 3.04. 

You next ask whether,~ if a chairman or member of the 
executive committee of a political party becomes a candidate 
for, or is~elected or appointed to, a public office, he 
thereby automatically vacates his party office. In Attorney 
;eneral Opinion O-2487 (19401, this Office held that, under 
article 2940, V.T.C.S., the predecessor of article 3.04 of 
the Election Code, when a member of a district, county, or 
city executive committee of a political party becomes a 
candidate for pub110 office, his political office I so ,facto 
';;;sm vacant. See also Attorney General Opinion 0- -5 2r 

. We belie~~thie conclusion is correct, and 
thus, we answer your third question in the affirmative. 
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YOU also inquire as to the procedure which should be 
followed~when a public officer attempts to file for election 
to the office of chairman or member of a district, county, 
or city executive comrnittae of a political party. Subdivision 
3 of article 3.04 prohibits a public officer or a candidate 

office on+ from acfi;q as a political party 
The pub1 c officer,mig t well intend to resign his 

public office before commencing his term as chairman or 
member of a district, county, or city executive cosraittee. 
But cf. Attorney General Opinion O-1835 (1940). Thus, an 
xcnn official should not refuse an application for a 
place on the ballot to a public officer merely by virtue of 
his occupancy of a public office. If, however, the individual 
continues to hold public office on the date set for occupying 
~~~t~~litical office, he is disqualified from fill;;ghzhs 

. Attorney General Opinion G-2023 (1940). 
attempts to serve in that capacity, he may be ousted. 
Attorney General Opinion O-3915 (1941). 

Your final question is whether the authority charged 
with the responsibility for canvassing election returns and 
certifying the results should decline to certify the election 
of a public officer to thQ chairmnship .of or membership on 
a district, county, or city executive oommittee of a politi- 
cal party. As we noted in.our answer to your last question, 
the public officer may in fact intend to resign his public 
office before assuming the duties of the political party 
position to which he has been elected. Since the statutory 
prohibition speaks only in terms of *acting" in the capacity 
of political party officer, it is our op*nion that an election 
official should not in this instance decline to certify the 
results of the election. As previously stated, however* if 
the individual, while remaining a public officer, attempts 
to act in the capacity of political party officer, he may 
be ousted. Attorney General Opinion O-3915 (1941). 

SUMMARY 

A school district trustee, a trustee of a 
special district, a city council member, 
and a deputy sheriff and constable hold 
offices of profit or trust under the laws 
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of Texas and are thus barred from acting 
as "chairman or as member of any district, 
county, or city executive oommittee of a 
political party." Furthermore,,a candi- 
date for any of these offices is psited 
from serving in any such political party 
positions. When any such political party 
officer becomes a candidate for public 
office, he automatically vacates his 
party office. An election official 
should not refuse an application for 
a place on the ballot to, or refuse to 
certify the election of, a publicofficer 
seeking .a political party post, although, 
if the individual attempts to serve in' 
that capacity while remaining a public 
officer, he may be ousted. 

APPROVED: 

DAVID M.-ND=, First Assistant 

jwb 
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